Andreescu (19) verrast wanhopige Serena (37) en wint US Open

  US Open

  Bianca Andreescu (5, 15)
  set
  Serena Williams (16, 8)
  6
  1
  3
  7
  2
  5

  Niet Serena Williams, maar wel Bianca Andreescu heeft haar afspraak met de geschiedenis niet gemist. De jonge Canadese wervelde in het hol van de leeuw naar winst in de US Open: haar 1e grandslamtriomf in haar 1e  grandslamfinale. Williams raakte niet in haar spel en maakte veel te veel fouten om aanspraak te kunnen maken op een 24e grandslamtitel: 6-3, 7-5.

  Het journaal 13u met o.a. de zege van Andreescu tegen Williams in de finale van de US Open

  Voor de vierde keer al sinds ze terugkeerde als moeder in 2018 kreeg Serena - die eind deze maand 38 jaar wordt - de kans om een 24e grandslambeker in de lucht te steken. Daarmee zou ze het record van de Australische Margaret Smith-Court evenaren. Maar na 2 verloren finales in Wimbledon, volgden er ook 2 verloren US Open-finales.

   

  Die van vorig jaar tegen Naomi Osaka was dramatisch, maar die van vanavond hoefde daar niet voor onder te doen voor de jongste Williams, die een 7e titel en 102e enkelzege in New York nastreefde. Daarmee zou ze beter doen dan haar landgenote Chris Evert.

   

  Serena begon de finale met een ace, maar gaf meteen ook het eerste spel weg met een dubbele fout. Het was de voorbode van een match vol fouten van de voormalige nummer 1, nu nummer 8. Ze worstelde met haar eerste opslag en raakte niet onder de druk uit van haar 18 jaar jongere opponente, nummer 15 van de wereld en dit jaar aan de oppervlakte gekomen.

   

  Andreescu speelde met bijzonder veel lef en was minder onder de indruk van de omstandigheden dan haar ervaren concurrente. Toen Serena in 1999 met de US Open haar grandslampalmares opende was Andreescu nog niet geboren.

  Nog even spannend: Serena werkt 1e matchbal weg bij 6-3, 5-1

  Andreescu, die in de tweede ronde Kirsten Flipkens en in de kwartfinale Elise Mertens wipte, hamerde met haar forehand, speelde loepzuiver en zocht en vond diepte en de lijnen. Serena stond er vaak bij en keek ernaar. De wanhoop in haar ogen groeide zienderogen.

   

  Andreescu daarentegen acteerde als een koele kikker en dicteerde de match. Na 10 minuten in het belangrijke 7e spel kon Serena nog 5 breakballen ongedaan maken en de 5-2 vermijden, maar 2 games later bezegelde de Amerikaanse haar lot in de eerste set met andermaal een dubbele fout: 6-3 na 43 minuten.

   

  Andreescu was niet bang om te winnen en Serena bleef maar fouten maken. Met een dubbele fout gaf de 6-voudige laureate weer haar eerste opslagspel uit handen: 2-0. Ze kon daarna met wat geluk rebreaken na een bal op de netrand, maar daar was ze zelf niet blij mee. Het huilen stond haar nader dan het lachen.

   

  Andreescu speelde kat en muis en 2 versnellingen hoger tegen een moeizaam tennissende Williams, die op een gegeven moment liefst 3 keer meer fouten sloeg dan het jonge talent. Het publiek keek met lede ogen hun heldin aan: bij 5-1 versierde Andreescu een eerste matchbal op haar eigen opslag. Die werkte Williams knap weg, gevolgd door een break.

   

  En nog één. Het volgepakte Arthur Ashe Stadium werd plots gek en schreeuwde Serena naar een ommekeer: op love ging ze door de opslag. Andreescu sloeg de ballen nu buiten en wond zich voor het eerst op. Het werd zelfs 5-5. Tennis is een rare sport.

   

  Maar net op het goeie moment herpakte Andreescu zich. Ze toonde weer die gebetenheid en zette Williams als voorheen onder druk met precieze en harde ballen. De Amerikaanse, die zo graag wou winnen, herviel in haar fouten en gaf met een nieuwe break de wedstrijd uit handen: bij haar 3e matchpunt mepte Andreescu een forehand geweldig buiten het bereik van Williams: 7-5. Game over na 1u41'.

   

  De Canadese wist niet waar ze het had. Ze was eerst vol ongeloof en rolde daarna over de grond. Ze is de eerste Canadese die haar land een grandslamtitel bezorgt.

  De reacties van de winnares en de verliezer:

  Bianca Andreescu: "Ik kan niet beschrijven wat ik voel. Ik heb heel hard gewerkt om dit te bereiken. Het is geweldig en ongelooflijk. Ik probeerde de finale voor te bereiden alsof het een andere partij was, maar het was niet simpel. Ik wist dat Serena in de tweede set zou knokken voor wat ze waard was. Het was helemaal niet makkelijk, maar ik ben heel tevreden dat ik het gehaald heb. Zoals het voorbije jaar, toen ik veel met blessures sukkelde, heb ik niet opgegeven."

   

  Serena Williams: "Bianca speelde steengoed, ze legde een geweldig tennis op de mat. Ik probeerde in de match te blijven, met hulp van de supporters. Dat wierp even zijn vruchten af. Maar ik gun het Bianca en ben blij voor haar. Ik ben echt trots op jou en blij voor jou, Bianca. Ik zal wat langer moeten wachten op mijn 24e grandslamtitel. Het is een dubbel gevoel: ik voel dat ik er heel, heel, heel dichtbij ben, maar tegelijkertijd lijkt hij heel veraf. Echt raar. Tot slot: jullie, fans, waren geweldig! Bedankt voor jullie ongelofelijke steun de voorbije twee weken."

  En meer op Twitter:

  Fase per fase

  1. 23 uur 58. Andreescu wint: 7-5. Serena krijgt weer 2 matchpunten tegen. Het eerste werkt ze nog weg met een ace, maar bij haar tweede opslag mept Andreescu een geweldige forehand. Andreescu kan niet geloven dat ze wint, maar ze is superblij. Serena heeft haar match nog enigszins kunnen redden: 7-5.
  2. 23 uur 52. Eindelijk komt Andreescu nog eens op het scorebord: 6-5. Na 4 verloren spelletjes zien we plots weer die verbetenheid van eerder in deze match bij de Canadese. Ze laat Serena opnieuw in de fout gaan.
  3. 23 uur 47. 5-5. Serena balt haar vuist. De match is een beetje gekanteld: Andreescu heeft een dip in haar niveau, Serena profiteert en straalt plots veel meer vertrouwen uit.
  4. 23 uur 45. Ommekeer? 5-4. Het publiek in het Arthur Ashe Stadium wordt gek. Serena gaat op love door de opslag van Andreescu. Die weet het voor het eerst in deze match even niet meer en windt zich op. Ze slaat de ballen buiten: 5-4. De hoop in de ogen van Serena flakkert op.
  5. 23 uur 43. Serena wint makkelijk eigen servicegame: 5-3. Plots loopt Serena 40-0 weg. Dat is al heel lang niet gebeurd. Ze haalt vlot haar eigen spel binnen, tankt ze vertrouwen? .
  6. 23 uur 35. Serena werkt matchpunt weg en pakt break: 5-2. Bianca Andreescu heeft een eerste kans laten liggen. Williams werkte haar eerste matchpunt tegen echter ijzersterk weg. Ze lijkt een heropflakkering te kennen en benut haar 2e breakbal.
  7. 23 uur 33. Andreescu heeft momenteel de beste forehand bij de vrouwen en speelt 2 versnellingen hoger dan Serena. Die heeft geen eerste opslag. Ik zou mentaal niet in haar schoenen willen staan. Dirk Gerlo.
  8. 23 uur 29. Serena geeft 3e break weg: 5-1. Andreescu heeft nog 1 game nodig. Ze speelt verbluffend.
  9. 23 uur 27. Van kwaad naar erger: Serena flatert. Andreescu staat 4-1 voor. Serena wil hard uithalen op een bal, maar schat die volledig verkeerd in. Ze krijgt de bal wel nog over het net, maar zo'n cadeautje moet je Andreescu vandaag niet geven.
  10. 23 uur 19. Andreescu is niet van slag: nog een break. De youngster is niet onder de indruk van haar kwijtgespeelde opslaggame. Ze blijft de wet dicteren en heeft aan een breakpunt genoeg om weer een break uit te lopen: 3-1.
  11. 23 uur 12. Rebreak. Met een gelukje - een bal op de netrand - benut Serena een vierde breakbal. Maar blij lijkt ze niet echt: ze schudt haar hoofd, want ze weet dat ze met moeite aan het tennissen is. En dat ze met een gelukje het spel won.
  12. 23 uur 11. Dubbele fout Serena voor 2-0-break. Andreescu ruikt bloed en blijft op hoog niveau acteren. Ze wint vlot het eerste spelletje van de tweee set, terwijl Serena andermaal worstelt met haar opslagspel. Met een dubbele fout geeft ze dat - net als in set 1 - meteen een break weg: 2-0. Het huilen staat haar nader dan het lachen.
  13. 23 uur 02. Andreescu wint set 1. Niet Williams, maar Andreescu lijkt het best om te gaan met de omstandigheden vanavond. Serena gaf meteen het eerste spel weg met een dubbele fout en moest meermaals breakpunten wegwerken op haar eigen opslag. De Amerikaanse maakte heel wat fouten. Andreescu speelde met veel lef en toonde zich een koele kikker. Ze speelde heel zuiver, heel diep en op de lijnen. En dicteerde zo het spel. Bij Serena groeide de wanhoop. Ze gaf de set weg met een nieuwe dubbele fout: 6-3.
  14. De man van Serena en Meghan Markle, de hertogin van Sussex. 22 uur 40.
  15. 22 uur 03. Serena won haar 1e US Open toen Andreescu nog niet geboren was. Serena Williams wordt op 26 september 38 jaar, daarmee is ze dubbel zo oud als de Canadese Bianca Andreescu. Die laatste was nog niet geboren toen Serena in 1999 haar allereerste US Open en grandslamtitel won. Andreescu is ook blij, want ze wou voor het pensioen van Serena toch eens tegen haar spelen. En dat komt nu uit. Bovendien kan ze de eerste Canadese worden die de US Open wint.