Dimitrov mept niet 100 procent fitte Federer uit toernooi

  US Open

  Roger Federer (8, 3)
  set
  Grigor Dimitrov (20)
  6
  1
  3
  4
  2
  6
  6
  3
  3
  4
  4
  6
  2
  5
  6

  De US Open van Roger Federer is in de kwartfinale afgelopen. De 38-jarige Zwitser, 's werelds nummer 3, botste op de Bulgaar Grigor Dimitrov. De nummer 78 van de wereld haalde het in 5 sets. Het was duidelijk dat er iets niet in de haak was met Federer, die ongewoon veel fouten maakte.

  Het journaal 13u met o.a. de nederlaag van Federer op de US Open in de kwartfinales

  Het gras van Wimbledon is het hardcourt van Flushing Meadows niet voor Federer. In Londen versloeg hij eeuwige rivaal en nummer 2 Rafael Nadal in de halve finales, waarna een heroïsche (verloren) finale volgde tegen nummer 1 Novak Djokovic.

   

  Op de US Open loopt het al enkele jaren niet meer zo vlot voor de 5-voudige laureaat. Hij ging er vorig jaar in de 1/8e finales uit en het jaar eerder ook bij de laatste 8. In de eerste 2 ronden van deze editie leek hij ook minder overtuigend met telkens setverlies. Toch toonde hij in de 3e ronde en vooral in de 4e (tegen David Goffin) een zeer hoog niveau.

   

  Bij vlagen was dat er ook vannacht nog, maar de veteraan kreeg meer en meer last van zijn rug en stapelde de directe fouten - liefst 61! - op. Hij won wel de 1e en 3e set, maar Dimitrov wist het tij alsnog te keren. "Ik begreep dat ik hem zo lang mogelijk op de court moest houden. In de 5e set was hij duidelijk niet 100 procent", gaf de Bulgaar toe. "Ik de 1e set was ik zenuwachtig en serveerde Roger goed. Ik probeerde gewoon aan te klampen. Dat is gelukt en ik ben supergelukkig."

   

  Het was de 1e keer in 7 duels dat Dimitrov Federer kon kloppen. Federer leek af en toe in de loop van de match zijn bovenrug te strekken en nam na de 4e set een medische time-out, niet van zijn gewoonte. Hij gaf toe dat hij in de namiddag wat last begon te ondervinden. "Ik wou na die 4e set mijn hals laten kraken en dan zien hoe het zou lopen."

   

  Vooral zijn forehand liet hem in de steek. De matchbal was typerend: hij sloeg een bal ver out. "Het is jammer dat het voorbij is, want ik vond dat ik tamelijk goed aan het spelen was. Dit is een gemiste kans. Ik heb gevochten voor wat ik waard was."

   

  Voor de 10 jaar jongere Dimitrov, die in zijn jonge jaren "Baby Federer" genoemd werd, is het de eerste keer dat hij zo ver raakt in New York. Twee keer 4e ronde was het beste resultaat van de Masters-winner van 2017. Nu mag hij het tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP-5) opnemen voor een ticket voor de finale.

  Tweets over de wedstrijd:

  Nummer 100 voor Serena in amper 44 minuten

  US Open

  Serena Williams (8, 8)
  set
  Wang Qiang (38, 18)
  6
  1
  1
  6
  2
  0

  Serena Williams, die andere veterane bij de vrouwen die eind september 38 jaar wordt, staat dan weer voor de 13e keer in de halve finales bij de vrouwen. De zesvoudige laureate in New York had maar 44 minuten en 13 spelletjes nodig tegen de Chinese Qiang Wang (WTA-18).

   

  Voor Williams (WTA-8) was het de 100e enkelzege in de US Open, enkel landgenote Chris Evert deed beter met 101. In de halve finale bekampt Williams, die haar 24e grandslamtitel najaagt, de Oekraïense Elina Svitolina (WTA-5).