• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lucky loser Flipkens knokt zich voorbij lucky loser Wang: "Ervaring was cruciaal"

  US Open

  Wang Xiyu (127, LL)
  set
  Kirsten Flipkens (92, LL)
  6
  1
  3
  2
  2
  6
  2
  3
  6

  Voor het derde jaar op een rij staat Kirsten Flipkens in de tweede ronde van de US Open. De 33-jarige Belgische, die als lucky loser werd opgevist uit de kwalificaties, klopte de Chinese Wang Xiyu, die dat lot deelde. Flipkens was de winnaar van de 2 verliezers. Ze maakte een set achterstand goed: 3-6, 6-2, 6-2.

  Flipkens (WTA-110) had nog een tweede keer geluk, want normaal had ze moeten openen tegen de Oekraïense Lesia Tsoerenko (WTA-40), die evenwel verstek liet gaan met een elleboogblessure. Zo stond Wang (WTA-131) tegenover Flipkens. Flipkens zelf profiteerde van het forfait van de Duitse Mona Barthel.

   

  Wang - 15 jaar jonger dan Flipkens - was maar beter te duchten: ze won vorig jaar de US Open bij de junioren. Dit was haar eerste grandslamtoernooi.

   

  Flipkens begon als een diesel en Wang stond er meteen met een sterke opslag. De service van onze landgenote sputterde. Tot 2-2 ging het gelijk op, maar dan gaf Flipkens 3 keer op een rij haar opslag uit handen. Eentje kon ze nog ongedaan maken, maar de 3-6 na 35 minuten was een feit.

   

  In set 2 tapte Flipkens uit een ander vaatje: ze ging beter serveren en na een ellenlang eerste game (liefst 8 keer 40-40) had ze meteen een break te pakken. Het momentum kantelde, Flipkens ging op haar elan voort, terwijl het niveau van Wang daalde. Een tweede break verder hingen de bordjes in evenwicht: 6-2 na 45 minuten.

   

  Flipkens bracht meer van hetzelfde: Flipkens brak meteen in het openingsgame en kwam niet meer in de problemen. In het zevende spelletje brak ze een tweede keer op love en ook in het achtste en laatste spel verdiende Wang geen enkel punt: 6-2 na 37 minuten.

   

  In de volgende ronde wacht onze landgenote een loodzware taak: de Canadese Bianca Andreescu, nummer 15 van de wereld en winnares dit jaar in Newport Beach, Indian Wells en Toronto.

  "Mijn ervaring bleek cruciaal"

  Het lastige begin weet Flipkens aan de sterkte van haar opponent: "Zij is gewoon heel sterk aan de eerste set begonnen. In de tweede set heb ik tactisch wat aanpassingen gemaakt, ik heb haar meer van haar lijn gehaald en speelde agressiever, kwam meer naar het net als ik kon en speelde al eens een dropshot. Links-rechts bewoog ze goed, ik voelde dat ik ze naar voren moest laten komen."

   

  Wang was een jonge grandslamdebutante. "Maar ik wist dat het een zware match zou worden. Ze heeft veel talent en speelde hier vorig jaar de finale bij de junioren. Ik rekende op mijn ervaring en die - zo bleek - cruciaal. Zeker in de derde set."

   

  "De wedstrijden in de kwalificaties hebben mij het nodige vertrouwen gegeven om de match vandaag te winnen."

   

  Met Andreescu (19) krijgt ze weer een tiener tegenover zich, maar eentje die wel al verder staat. "Bianca is een potentiële grandslamwinnares. Ik zie haar zelfs als outsider om deze US Open te winnen. Ze heeft al een goed jaar achter de rug en was ze de voorbije maanden niet geblesseerd, was die top 10 al een feit. Ik heb wel niets te verliezen en focus op mezelf."