Russische "muur" Medvedev ontzegt Goffin toernooizege in Cincinnati

  Western & Southern Open

  Daniil Medvedev (2, 9)
  set
  David Goffin (20, 16)
  7
  7
  1
  6
  3
  6
  2
  4

  David Goffin is er niet in geslaagd om zijn eerste Masters 1.000 toernooi op zijn naam te schrijven. In de finale was de boomlange Rus Daniil Medvedev een tikkeltje te sterk: 7-6, 6-4. Voor Medvedev is het zijn 2e ATP-titel van 2019.

  David Goffin wist meteen wat hem de hele match te wachten stond: Daniil Medvedev (1,97 meter groot) bestookte onze landgenoot met zijn keiharde opslagen. Goffin had het even moeilijk met het tempo en keek snel tegen een 4-1-achterstand aan.

   

  Maar Goffin gaf zich niet zomaar gewonnen. Met meer variatie in zijn tennis (onder meer lobs en dropshots) haalde hij de Rus uit zijn comfortzone en dwong een tiebreak af in de eerste set. Op de cruciale punten in die tiebreak maakte Goffin de verkeerde keuze en met een dubbele fout gaf hij de eerste set weg.

   

  Het verlies van de eerste set hakte er stevig in bij Goffin en Medvedev rook zijn kans. Hij forceerde meteen de break. Goffin klampte aan, ook al kon hij bijna geen enkel punt maken op de opslag van Medvedev. Maar een match afmaken blijft moeilijk en plots dwong Goffin bij 5-4 2 breakpunten af. Medvedev liet de trofee echter niet meer glippen en besliste de match met drie aces op een rij.

  Goffin: "Je tennist tegen een muur"

  Daniil Medvedev is de tennisser van de zomermaanden. De 23-jarige Rus schopte het de voorbije weken ook in Washington en Montréal tot de finale. Daarin waren Kyrgios en Nadal te sterk, maar in Cincinnati boekte hij zijn vijfde toernooizege op de ATP-Tour.

   

  "De aanhouder wint", lachte de Rus, die met 44 zeges de meest succesvolle tennisser van 2019 is. "Ik ben zo moe dat ik moeite heb om mij uit te drukken. 3 finales op een rij verliezen zou niet goed zijn."

   

  "Bij 5-3 kreeg ik voor de eerste keer in 3 weken krampen. Ik sloeg daarop 4 opslagen die hij niet kon retourneren. Dat was ongelooflijk. Dit zijn de beste weken uit mijn leven. Mijn opslag was nooit beter en mijn tennis was heel consistent. Ik speelde niet 1 slechte wedstrijd. Ik ben dus heel tevreden. Het is de beloning van heel wat hard werk. Ik bedank ook nog mijn vrouw. Ze is er niet altijd bij, maar als ze er is, speel ik beter."

   

  Het was zo Medvedev die een eerste 1.000-titel pakte, niet Goffin. De twee durven al eens samen te trainen in Monte Carlo. De Belg toonde zich - zoals we gewoon zijn - een sportieve verliezer: "Medvedev speelde tennis op een ongelooflijk niveau de voorbije 3 weken. Hij is supersolide en mist niets. Het is alsof je tegen een muur tennist."

   

  "Daarom bezorgt hij iedereen zoveel last, hij is heel consistent en daar komt nu nog extra vertrouwen bij. Medvedev is een heel, heel goede speler. En op deze ondergrond, waar het moeilijk is om de bal te controleren, staat hij er. Het is heel moeilijk om een winner te maken en om precies te slaan. Ik heb de hele match gevochten, maar hij was op een aantal punten beter. Ik wens hem proficiat."

   

  Goffin kan wel met bakken vertrouwen naar de US Open van volgende week. Nadat hij ook al de finale haalde in Halle en de kwartfinale in Wimbledon komt hij voor het eerst sinds oktober 2018 weer de top 15 binnen. 

  Fase per fase

  1. 00 uur 08. Medvedev wint! Medvedev maakt het af. De Rus veegt twee breakpunten voor Goffin weg en maakt het af met drie aces op een rij.
  2. 00 uur 05. Goffin gaat tot het uiterste en doet wat hij moet doen: 5-4. Medvedev krijgt nu de kans om het af te maken op zijn eigen opslag. Hij verloor in de tweede set nog geen enkel punt op zijn eigen service.
  3. 00 uur 02. Medvedev weigert om de deur op een kier te zetten voor Goffin. Hij gunt de Belg opnieuw geen enkel puntje in zijn opslaggame en staat op een zucht van toernooiwinst: 5-3.
  4. 00 uur 01. Goffin weigert hardnekkig om de handdoek in de ring te werpen. Ondanks 2 dubbele fouten laat hij Medvedev niet weglopen: 4-3.
  5. 19-08-2019.
  6. 23 uur 52. Goffin klampt zich vast aan Medvedev. Met veel moeite weet hij zijn opslagspel te behouden en zo geeft hij de Rus geen vrijgeleide naar de titel: 3-2.
  7. 23 uur 48.
  8. 23 uur 44. Het verzet van Goffin leek te smelten als sneeuw voor de zon, maar onze landgenoot vindt toch de energie om terug te vechten. Hij vermijdt een dubbele break: 2-1 voor Medvedev.
  9. 23 uur 36. Goffin met de rug tegen de muur. Het verlies van de eerste set heeft er stevig ingehakt bij Goffin. Medvedev ruikt bloed en slaat meteen toe. Hij forceert de break en 1-0.
  10. 23 uur 33. Hoe verliep de tiebreak? Goffin maakte twee cruciale inschattingsfouten aan het net. Hij had Medvedev naar het net gelokt met een dropshot en kon het afmaken, maar gaf het punt toch nog weg. Met een dubbele fout bij 6-3 gaf hij de tiebreak weg.
  11. 23 uur 29. Medvedev wint de tiebreak. Pijnlijk voor Goffin in de tiebreak: hij knokt voor elke bal, maar kan geen enkele opslag in de tiebreak verzilveren en verliest die tiebreak met 7-3. Medvedev wint de eerste set.
  12. 23 uur 19. Tiebreak. Met een dubbele fout komt Goffin even in de problemen, maar hij tovert ook een heerlijke backhand winner uit zijn racket en dwingt een tiebreak af: 6-6.
  13. 23 uur 18. Medvedev is al zeker van een tiebreak in de eerste set. Hij geeft Goffin geen kans op zijn service en draait zo de duimschroeven weer aan bij de Belg: 6-5.
  14. 23 uur 15. Goffin houdt stand. Met enkele heerlijke punten (lob, dropshot, forehand winners) toont Goffin zijn klasse aan het publiek in Cincinnati. Medvedev wordt even van het kastje naar de muur gespeeld: 5-5.
  15. 23 uur 09. Medvedev zet Goffin weer onder druk: 5-4. Onze landgenoot moet nu opslaan om in de eerste set te blijven.