• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wickmayer wint voor het eerst in een jaar op een grandslamtoernooi

  Wimbledon

  Rebecca Peterson (60)
  set
  Yanina Wickmayer (191, Kwal.)
  4
  1
  6
  3
  2
  6

  Yanina Wickmayer is doorgegaan op haar elan van de kwalificaties. Ze schakelde vrij eenvoudig de Zweedse Peterson uit, die toch zo'n 80 plaatsen hoger staat op de ranking.

  Vorig jaar haalde Yanina Wickmayer de 3e ronde op Wimbledon, maar sindsdien kon ze geen enkele match meer winnen op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. Sterker nog, ze geraakte dit jaar nog niet voorbij de kwalificaties.

   

  Tot nu dus. Het vertrouwen dat Wickmayer had opgedaan in die kwalificaties nam ze mee naar haar match tegen de 23-jarige Peterson. Een vroege break van de Zweedse bracht Wickmayer niet van de wijs. Op haar eigen opslag was ze daarna soeverein, zo sloeg ze onder meer 7 aces.

   

  Als ze haar resultaat van vorig jaar wil herhalen, dan zal Wickmayer in de volgende ronde voorbij de Française Garcia of de Chinese Zhang moeten. Daarna wacht mogelijk een duel tegen Caroline Wozniacki.

  Wickmayer: "Getoond dat ik op de goeie weg ben"

  "Dit was een heel solide match", vindt Yanina Wickmayer. "Mijn 3 kwalificatiematchen hielpen mij om kalm te blijven voor een moeilijke eerste ronde. Ik denk dat ik op de goeie weg ben, dat heb ik vandaag getoond."

   

  Die weg loopt voor Wickmayer vooral via de challengers. "Ik ben nog altijd gemotiveerd, ook voor de kleinere toernooien. Het is niet makkelijk om daar op te klimmen, want iedereen speelt er best goed tennis. Maar ik vind het een uitdaging voor mezelf om te zien hoe ver ik nog kan geraken."

  Fase per fase

  1. 19 uur 13. Wickmayer wint! Peterson bezwijkt onder de druk en verliest haar opslag. Ze mag meteen haar rackets opbergen.
  2. 19 uur 11. Beide speelsters blijven hun opslag behouden. Bij 5-3 staat Wickmayer op 1 game van matchwinst, al mag Peterson nu als eerste serveren.
  3. 18 uur 53. Wickmayer blijft soeverein op haar eigen opslag. Ze zit nu al aan 7 aces. Als deze trend zich voortzet, mag ze niet meer in de problemen komen.
  4. 18 uur 43. Wickmayer op dreef. Van een dipje na haar setwinst is hoegenaamd geen sprake bij Wickmayer. Het is duidelijk dat de kwalificatiematchen haar deugd gedaan hebben. Ze gaat snel weer door de opslag van Peterson en leidt met 2-0.
  5. 18 uur 32. Set 1 voor Wickmayer. Wickmayer houdt de spanning er nog even in, maar een ace bij 40-30 en een foutje van Peterson volstaan voor de setwinst. Kan ze meteen doorpakken?
  6. 18 uur 26. Wickmayer heeft haar break behouden en mag nu serveren voor de eerste set.
  7. 18 uur 19. Wickmayer komt break voor. Wickmayer lijkt Peterson in de tang te hebben, want ze gaat opnieuw door de opslag van de Zweedse, die onder meer in de steek wordt gelaten door een dubbele fout op een cruciaal moment.
  8. 18 uur 17. Wickmayer zet al meteen iets recht. Bij 1-1 moet Wickmayer een eerste keer haar opslag inleveren, maar ze kan meteen terugbreken. Het is voorlopig een gelijkopgaande wedstrijd, met heel wat breakpunten aan beide kanten.
  9. 17 uur 24. België-Zweden. Rebecca Peterson (WTA-63) is de opponente van Yanina Wickmayer in ronde 1. Volg het duel tussen de Belgische en 23-jarige Zweedse hier op de voet mee.