Ga naar de inhoud
" "
Elise Mertens serveerde bij 5-3 in de 2e set voor de match, maar verloor toen 9 games naeen.

Elise Mertens laat kwartfinale liggen in duel met 2 gezichten

 ma 8 juli 2019 16:30
Wimbledon
Barbora Strýcová (298)
Elise Mertens (29, 21)
einde
4
set 1
6
7
set 2
5
6
set 3
2

Barbora Strycova (WTA-54) en niet Elise Mertens (WTA-21) staat in de kwartfinale van Wimbledon. Mertens serveerde nochtans bij 5-3 in de 2e set voor de match, maar verloor daarna 9 games op een rij. Was het de gedachte dat ze kon winnen? Al liet ze zich in de 3e set verzorgen voor een blessure aan haar rug.

Wat is er gebeurd met Elise Mertens bij 5-2 in de 2e set? Na een moeizaam matchbegin, waarbij ze zich wat moest aanpassen aan het felle spel van Strycova, die heel haar slagenarsenaal aansprak, leek Mertens op weg naar de laatste 8.

 

Strycova (33) vocht voor wat ze waard was met dropshots, smashes, gespreide back- en forehands, maar toch had de heel beweeglijke Mertens (23) - met staaltjes van knap grastennis aan het net - de controle. Strycova raakte danig gefrustreerd bij zoveel meesterschap.

 

Mertens kwam 6-4 en 5-2 voor, maar toen won Strycova voor het eerst haar opslagspel op love. En toen Mertens, die voor het eerst in de 1/8e finales stond in Londen, het spelletje erna serveerde voor de match kwam ze meteen 0-40 achter. Ze redde nog 1 breakpunt, maar het 2e was er te veel aan.

 

Was het de vrees om te winnen? Van de goeie Mertens in het begin van de set was plots niet veel meer over.  Sowieso worstelde Mertens met haar eerste opslag, maar dat compenseerde ze. Onder meer aan het net. Maar dat viel plots allemaal weg.

 

Ze verloor haar beweeglijkheid én 9 spelletjes op een rij: een herboren Strycova rook bloed en ging opnieuw agressiever en creatiever acteren. Ze won de 2e set met 7-5 en kwam 4-0 voor. Mertens riep de kinesiste erbij en liet zich uitgebreid behandelen, ook tussen de kantwissels door. Was het dan een medisch probleem?

 

Feit is dat het niet kon baten: ze won nog wel 2 keer haar opslag, maar dat deed Strycova ook. Met een fraaie backhanddropshot maakte de 33-jarige het in stijl af. Deze match zal Mertens niet zomaar verteren.

Kijk naar het verslag van de match in Het journaal:

(vanaf 30'42")

"Leek misschien angst om te winnen, maar was het niet"

Een vraag brandde natuurlijk op de lippen van iedereen na de match. Wat gebeurde er opeens in de tweede set? "Bij 3-2 voelde ik al iets. Ik had maar een break voorsprong, dat vertekende het beeld misschien een beetje. Ik kon het gewoon niet afmaken op mijn eigen service. Dat is wel jammer."

 

"Ik vond Strycova wel beter en beter spelen naarmate de set vorderde. Het is jammer. Ik had nochtans geen stress. Het speelde totaal niet in mijn hoofd dat de kwartfinales op het spel stonden. Dat had ik misschien wel bij de vorige match, maar nu probeerde ik gewoon op mezelf te focussen en agressief te spelen. Maar ik kwam te kort."

 

"Het lopen en de opslag gingen wat moeilijker. In de vierde ronde van een grandslamtoernooi mag de kwaliteit niet minder zijn. Dat wordt afgestraft. Het leek misschien angst om te winnen, maar dat was het niet."

 

"Vandaag zal dit nog wel even zuur voor me zijn, maar ik probeer naar de positieve dingen te kijken. Door het tennis dat ik gespeeld heb, heb ik gemerkt dat ik hier mag staan en kan staan. Hoe ik naar het net ben gekomen, is me positief bijgebleven. Het had zeker meer kunnen zijn, maar voor het toernooi was ik heel blij geweest met de vierde ronde. Morgen in het dubbel probeer ik nog alles uit de kast te halen."

Fase per fase

14:31

Strycova met dropshot naar kwartfinale

Strycova evenaart op haar 33e haar beste prestatie op Wimbledon. Na een geweldig backhanddropshot barst ze in tranen en lachen uit. Ze knokte zich uit een verloren situatie (1e set verloren en 2-5 achter), Mertens liet na om de match uit te serveren en verloor liefst 9 games op een rij. Het lijkt dat Mertens last had van een blessure.
14:31

Matchpunt

2 sterke opslagen zorgen voor een eerste matchpunt voor Strycova.
14:29
Mertens stond 0-30 voor, maar een gespreid punt maakt het haar lastig.
14:28

Strycova serveert voor match

Het eerste punt is wel voor Mertens: een bal buiten.
14:26

Mertens behoudt opslag, maar laat zich weer verzorgen

Elise Mertens heeft een probleem in haar onderrug, want ze krijgt opnieuw een behandeling van de kinesist tijdens de wissel van kant. Jammer voor onze landgenote, want die leek in de 2e set nog op weg naar de kwartfinale.
14:24

30-30

Mertens blijft ervoor gaan, maar het is een beetje tegen beter weten in.
14:21

Strycova heeft nog 1 game nodig

Dit lijkt niet meer mis te kunnen gaan. Alhoewel: bij 5-2 achter won Strycova 9 games op een rij. Maar Mertens is duidelijk gehavend.
14:19

Serve-and-volley van Strycova

Strycova laat Mertens lopen met serve-and-volley, maar lopen is niet meer het sterkste punt van Mertens op dit moment. Ze slaat de bal een beetje wild buiten.
14:17

Mertens behoudt opslag op love

Onze landgenote zet zichzelf eindelijk nog eens op het scorebord. Ze wint haar opslagspel zonder tegenpunt, maar krijgt bij de pauze op haar stoel toch weer een korte behandeling van de kinesiste.
14:15

Strycova leidt met 4-0

Er is geen houden aan de Tsjechische voorlopig: ze wint 9 spelletjes op een rij.
14:14

We tennissen weer

Strycova slaat op.
14:07

Mertens verlaat catacomben weer

De kinesiste en Mertens verlaten het terrein, dat vereist de behandeling. Strycova pakt zich helemaal in met een vestje en een handdoek. Ze huppelt ook wat rond.
14:04

Mertens roept kinesist

Kampt Mertens met een medisch probleem? Ze roept de kinesiste erbij en wijst naar haar rug. Ze krijgt een behandeling van 3 minuten.
14:02

Strycova breekt opnieuw: 3-0

Is het de onervarenheid van Mertens (23) of de ervaring van Strycova (33)? Feit is dat Mertens haar niveau van eerder in deze partij maar niet terugvindt. Strycova laat ze lopen en doet wat ze wil.
14:00

2 breakpunten voor Strycova

Mertens slaat opnieuw een forehand wild en onnodig buiten. Strycova verdient zo andermaal 2 breakkansen.
13:57

Strycova dicteert: 2-0

Elise Mertens is nu al een tijdje zichzelf niet. Strycova dartelt als een duiveltje-uit-een-doosje rond en slaat de ene fraaie bal na de andere. Mertens maakt het haar evenwel niet moeilijk.
13:55

Strycova breekt meteen: 1-0

Elise Mertens heeft het tij niet kunnen keren. Ze geeft meteen 2 breakpunten prijs en Strycova maakt daar dankbaar gebruik van: een fraaie backhand benut de eerste breakbal.
13:54

Elise Mertens moet alle muizenissen uit haar hoofd laten. Te veel nadenken is niet goed.

Dirk Gerlo