• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Goffin staat voor het eerst in zijn carrière in kwartfinales Wimbledon

  Wimbledon

  David Goffin (15, 21)
  set
  Fernando Verdasco (70)
  7
  11
  1
  6
  9
  2
  2
  6
  6
  3
  3
  6
  4
  4

  David Goffin heeft de Belgische eer hoog gehouden op Wimbledon. In de 1/8e finales tegen de Spanjaard Fernando Verdasco kende hij enkel in de tweede set een zwak moment. In de volgende ronde wacht de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic.

  Goffin had in zijn zevende duel tegen Verdasco al zijn vechtlust en stalen zenuwen nodig. Zo draaide set 1 na een break voor Goffin en een rebreak van Verdasco uit op een tiebreak. Daarin nam Verdasco schijnbaar de bovenhand, maar Goffin bleef ijzig kalm en werkte maar liefst 5 setpunten weg om daarna met 11-9 de set te kapen. 

   

  Verdasco maakte geen al te frisse indruk, maar het was onze landgenoot die een dokter op de baan vroeg. Hij wees naar zijn buik, maar na een kort overleg stapte hij toch opnieuw het terrein op. Zijn niveau zou hij niet meer halen in set 2 en zo kon de Spaanse nummer 37 van de wereld de partij weer in evenwicht brengen met knap tennis.

   

  In de derde set leek Goffin even op kraken te staan, maar na twee uur tennissen kantelde de match. Verdasco gaf op zijn eigen opslag een 40-0-bonus weg en Goffin sleepte een cruciale break uit de brand: 5-3. Die gaf hij niet meer uit handen en in set 4 loste hij zijn greep op de match niet meer. Hij dwong zijn tegenstander in elk spelletje tot het uiterste, maar het duurde wel even voor de break een feit was.

   

  Met knap tennis lukte het onze landgenoot uiteindelijk toch. En bij 5-4 trilde zijn arm niet meer. Met een brede glimlach plaatst Goffin zich voor het eerst voor de kwartfinales op Wimbledon, iets wat hem eerder wel al lukte op Roland Garros en de Australian Open. Daar wacht een duel met Novak Djokovic.

  Kijk naar het verslag van de match in Het journaal:

  (vanaf 32'20")

  "Djokovic is heel moeilijk te kloppen, maar hij blijft ook maar een mens"

  "De eerste set was heel belangrijk", zei Goffin na zijn gewonnen 1/8e finale. "Ik lag in de tiebreak bijna tegen het canvas, maar sloeg terug. Ook set 3 kostte erg veel energie omdat Verdasco toen erg sterk aan het spelen was. Het was op mentaal en fysiek vlak lastig, maar ik ben heel blij dat ik het gehaald heb."

   

  "Ik wist dat ik op gras iets kon neerzetten. Dit voelt geweldig. Dit is mijn favoriete toernooi dus deze prestatie doet extra veel deugd. Dat ik in de kwartfinales sta is niet min, want de laatste maanden liep het wat moeizaam. Ik voel dat ik op het juiste moment weer mijn beste tennis speel."

   

  Nu wordt het een match tegen Djokovic. "Ik heb nog nooit tegen hem gespeeld op gras. Dat wordt zwaar. Als hij zijn beste tennis speelt, is hij beter, denk ik. Hij is de nummer 1 van de wereld. Hij is ook heel moeilijk te kloppen in vijf sets. Zelfs voor Roger Federer is hij denk ik de grootste bedreiging op gras. De grote 3 zijn gewoon heel sterk, maar het blijven wel mensen. Ik zit in een goeie flow en zal mijn uiterste best doen."

  Fase per fase

  1. 17 uur 10. Game, set, match! David Goffin haalt voor de eerste keer in zijn carrière de kwartfinales. Hij klopt Verdasco in 4 sets. Goffin klaarde de klus in iets minder dan drie uur. Alleen in set 2 kende hij een dipje door maagklachten, maar met zijn consequente tennis kreeg hij de Spanjaard op de knieën.
  2. 17 uur 10. Matchpunt! Goffin kan de kwartfinales ruiken: 40-15.
  3. 17 uur 09. Goeie aanval. 15-15. En nu een heel goeie opslag van Goffin. Ook zijn tweede slag is precies op punt: 30-15.
  4. 17 uur 08. Zijn eerste opslag krijgt hij niet over het net. Zijn tweede wel, maar Verdasco haalt het punt binnen: 0-15.
  5. 17 uur 07. Verdasco leeft nog. Uitstel van executie lijkt het. Nu mag Goffin zelf de partij afmaken op zijn service. .
  6. 17 uur 05. Goffin blijft koel! David Goffin blijft koel en haalt zijn opslag met sprekend gemak binnen. Verdasco serveert om in deze partij te blijven. .
  7. 17 uur 01. Prachtig! Het einde is in zicht voor David Goffin en het lijkt een happy end te zullen worden. Met een heel mooi spelletje met snel voetenwerk trekt hij de game naar zich toe. Met een gebalde vuist en bij een 4-3-voorsprong zet hij zich op de bank.
  8. 17 uur . Nog een breakpunt weg. Deuce.
  9. 16 uur 59. Met zijn rug tegen de muur redt Verdasco een 1e van 2 breakpunten. Een prachtig dropshot laat Goffin kansloos.
  10. 16 uur 57. 3-3. Ze lossen elkaar voor geen vin. We komen stilaan wel in de beslissende fase van deze 4e set. Het ziet er goed uit voor wie nu een break kan bemachtigen. .
  11. 16 uur 44. Verdasco spartelt zich door dit spelletje heen. Goffin had 4 breakkansen, maar kon het niet afmaken. Zullen die gemiste kansen hem zuur opbreken? Het blijft on serve bij 1-2.
  12. 16 uur 39. Voor Verdasco is het telkens een gevecht om zijn opslag te behouden. Ook nu versiert Goffin twee breakpunten, maar voorlopig houdt de Spanjaard stand.
  13. 16 uur 37. Goffin haalt zijn service binnen met een love game. Hij speelt heel consequent. .
  14. 16 uur 32. Goffin flikt het niet opnieuw. Verdasco geeft bijna weer een 40-0 weg in zijn eerste game in set 4, maar nu sleept hij het wel over de lijn. .
  15. 16 uur 25. Goffin heeft nog 1 set nodig! Wie had dit na de tweede set gedacht? Goffin heeft de derde set op zak gestoken. Het ging gelijk op tussen de twee, maar bij 4-3 vergat Verdasco zijn opslagspelletje binnen te halen. De Spanjaard gaf een 40-0-voorsprong uit handen. Daarvan kon de Belg maximaal profiteren. Hij liep uit tot 5-3 en maakte het dan op zijn eigen opslag af. .
  16. 16 uur 25. Zijn eerste setpunt wringt Goffin de nek om met een dubbele fout. Nog een kans.
  17. 16 uur 23. Goffin pakt opslag af! Een belangrijk moment in deze partij. Goffin pakt op het ideale moment de opslag van Verdasco af. De Spanjaard verloor 5 punten op een rij. Nu mag onze landgenoot serveren voor de set.
  18. 16 uur 21. Van 0-40 vecht Goffin zich terug tot 40-40 op de opslag van Verdasco. Is dit een kantelpunt?
  19. 16 uur 13. 2 uur. We ronden de kaap van de twee uur. Zijn we weer op weg naar een marathonmatch. Het staat nog maar 3-3 in set 3.
  20. 16 uur 09. Het is een gevecht op het scherp van de snee. De twee spelers knokken voor elk punt. Goffin heeft een 3-2-voorsprong in de derde set.