• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Flipkens heeft maar uur nodig tegen nummer 143 van de wereld

  Wimbledon

  Dalila Jakupovic 
  set
  Kirsten Flipkens (97)
  1
  1
  6
  3
  2
  6

  Kirsten Flipkens is uitstekend aan Wimbledon begonnen. Ze moest tegen de Sloveense Dalila Jakupovic als eerste een breakbal wegwerken, maar daarna stoomde ze in amper iets meer dan een uur door naar 6-1, 6-3.

  Flipkens kwam met heel wat vertrouwen naar Wimbledon - ze speelde de dubbelfinale in Eastbourne - maar vond toch dat ze op haar hoede moest zijn voor "de regelmatige" Dalila Jakupovic, de nummer 143. Al had ze dit jaar al 2 keer eerder tegen de Sloveense gespeeld én gewonnen.

   

  Het duurde wat voor Flipkens, in 2013 nog goed voor de halve finale op het Engelse gras, in haar ritme raakte. Ze moest bij 2-1 voor een breakbal wegwerken, maar won toen 7 spelletjes op een rij: 6-1, 2-0.

   

  Het hadden gerust nog meer spelletjes kunnen zijn, maar Flipkens liet een breakbal liggen. Het bleek geen momentum change, want Flipkens liep toch weer simpel uit tot 1-5. Even was er nog een kleine hapering, toen ze het niet op haar eigen opslag kon afmaken, dus deed ze het maar met een break: 6-3.

   

  Flipkens treft in de 2e ronde Su-Wei Hsieh (WTA-29) uit Taiwan. (lees haar reactie onder foto)

  "Mijn archief heeft me geholpen"

  Flipkens moest op het einde nog even doorduwen: "Maar dat was meer een noodtechniek van haar. Het was 6-1, 5-1. Ze sloeg gewoon nog wat harder en hoopte dat de ballen zouden binnenvallen. Ik begon zeker niet minder te spelen. Bij 5-3 ben ik heel geconcentreerd gebleven."

   

  Opvallend: Flipkens heeft een soort archief op haar pc staan om matchen voor te bereiden: "Inderdaad. Sinds een paar jaar doe ik dat. Ik houd tactische analyses van de matchen die ik gespeeld heb bij, je krijgt ook van elke match USB-sticks met beelden van je tegenstanders. Na elke wedstrijd maak ik een kort verslagje van die match. Wat viel me op,  sterkere punten, mindere punten."

   

  "Dat helpt ter voorbereiding. Ik speelde dit jaar al 2 keer tegen Jakupovic, dan is het goed dat je dat nog even kan bekijken en analyseren. Ik doe dit in de eerste plaats voor mezelf, maar ook als ik Alison (Van Uytvanck) bijsta, komt dat van pas."

   

  Flipkens viel vanochtend uit de top 100. "Daar ben ik niet mee bezig. Dat is maar een cijfer. We bekijken dat week per week. Ik doe elke week mijn best en heb dit jaar al vooral van grote namen verloren. Daar moet je ook naar kijken. In het dubbel sta ik 23e, nooit stond ik hoger."

  Fase per fase

  1. 19 uur 04. Flipkens wint: 3-6. Flipkens maakt het haarzelf niet lastiger, een derde break betekent matchwinst: 3-6. Jakupovic kwam nog 30-0 voor, maar Flipkens gaat erop en erover. Haar eerste matchpunt is het goeie.
  2. 18 uur 59. Flipkens hapert: 3-5. Ze kan het niet uitmaken op haar eigen opslag. Jakupovic komt 0-30 voor en dat kan Flipkens niet meer goedmaken: 3-5. .
  3. 18 uur 51. Flipkens serveert voor de match: 2-5. De 2 speelsters halen hun spelletje binnen met 2 tegenpunten, zodat Flipkens bij 2-5 de kans krijgt om de set en de match binnen te halen.
  4. 18 uur 48. Tweede break voor Flipkens: 1-4. Jakupovic vindt geen antwoord op het spel van onze landgenote en moet andermaal een break toestaan. Een tweede breakbal in het 5e spelletje deed haar de das om: 1-4. Het moet al lelijk lopen, wil Flipkens dit nog uit handen geven.
  5. 18 uur 46. Flipkens loopt 1-3 uit. Flipkens (WTA-103) gaat op haar elan door tegen de WTA-143 en gaat meteen door de service van Jakupovic in de 2e set: 0-1. Ze bevestigt die break in het volgende spel en laat een breakbal op 0-3 liggen. .
  6. 18 uur 31. Set 1 is binnen op love: 1-6. Flipkens kijkt niet meer om en pakt de eerste set zonder en punt prijs te geven bij haar 4e opslagspel: 1-6.
  7. 18 uur 30. Tweede break voor Flipkens: 1-5. Onze landgenote, die vorige week nog de dubbelfinale speelde in Eastbourne, is in haar ritme geraakt: 1-5 na een vlotte tweede break op een rij. .
  8. 18 uur 23. Flipkens breekt: 1-3. Onze landgenote dwingt ook een eerste breakbal af en haalt die wel binnen: 1-3.
  9. 18 uur 18. On serve: 1-2. Ondanks een 40-0-voorsprong voor beide speelsters, kregen de 2 het toch nog moeilijk bij hun eerste opslagspel, al werd het 1-1. Flipkens kwam in haar 2e service game weer 40-0 voor, maar moest toch als eerste een breakpunt toestaan. Dat werkte ze evenwel weg: 1-2. .
  10. 17 uur 19. Wat kan Flipkens? Kirsten Flipkens (WTA-103) heeft met de Sloveense Dalila Jakupovic (WTA-143) een haalbare kaart geloot in de eerste ronde.