Djokovic ontzegt Federer nieuwe triomf in langste Wimbledonfinale ooit

  Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer ooit in zijn carrière de eindzege gepakt op Wimbledon. De Servische nummer 1 van de wereld maakte er tegen Roger Federer een heuse titanenstrijd van, die pas in de vijfde set met een allesbeslissende tiebreak werd beslecht. 

  Het niveau van de mannenfinale heeft de verwachtingen van iedereen overstegen. Waar de vrouwenfinale op nog geen uurtje tennissen werd beslist, was deze mannenfinale tussen Djokovic en Federer de langste finale ooit op Wimbledon. Het record van de finale van 2008, 4 uur en 48 minuten tussen Federer en Nadal, werd met 4 uur en 57 minuten tennissen verbroken. 

   

  Djokovic claimde set 1 via een tiebreak, set 2 werd makkelijk met 6-1 gewonnen door Federer. In set 3 nam Djokovic dan weer de bovenhand, opnieuw via een tiebreak, in set 4 was Federer dan weer de primus. 

  Federer laat twee matchpunten liggen

  Alles moest beslist worden in een finale vijfde set. Bij 6-6 werd er verder gespeeld tot wanneer iemand met twee games verschil zou winnen. Pas bij 12-12 zou een laatste tiebreak moeten beslissen over de partij. Die leek er in eerste instantie niet te komen. Bij 8-7 in het voordeel van Federer kreeg de Zwitser twee matchpunten. Federer liet ze liggen en Djokovic kon terugbreaken. 


  De twee gaven elkaar geen duimbreed meer toe en met 12-12 kregen we dus die langverwachte tiebreak. Daarin hield Djokovic het meest zijn hoofd koel. Een finale met het beste toptennis in jaren eindigde voor Federer in een kaderbal. Djokovic pakte de eindzege na 7-6 (7/5), 1-6, 7-6 (7/4), 4-6 en 13-12 (7/3).


  Federer mist zo zijn afspraak met de geschiedenis om de oudste grandslamwinnaar ooit te worden. In de plaats daarvan heeft Djokovic zijn 16e eindzege ooit behaald op een grand slam, op Wimbledon is het zijn 5e titel. Hij pakte ook al de eindzeges in 2011, 2014, 2015 en 2018.

  "Ik maakte als kind de trofee van Wimbledon na"

  Djokovic mag dus voor de vijfde keer juichen in Londen. Voor de vijfde keer heeft hij naar eigen zeggen zijn kinderdroom gerealiseerd. "Als kind, toen ik alleen nog maar kon dromen van een tenniscarrière, was Wimbledon hét toernooi dat ik zo graag wou winnen. Ik maakte toen de Wimbledon-trofee na uit verschillende materialen."

   

  Waar een winnaar is, is er ook een verliezer. Federer deed wat hij kon, maar beet finaal in het zand. "Ik hoop dat ik vandaag mensen geïnspireerd heb dat je op je 37e echt wel nog dingen kan realiseren", zei de Zwitser met een kwinkslag. "Het zal een tijdje duren vooraleer ik hier fysiek en mentaal van gerecupereerd ben", liet hij ook eerlijk weten. "Ik heb alles gegeven, meer kon ik niet doen."

  Nog enkele tweets

  Fase per fase

  1. 20 uur 07. Djokovic doet het! De finale waar nooit een einde aan leek te komen, is uitgedraaid in een zege voor Novak Djokovic. Een fantastische finale eindigt met een kaderbal bij Federer. Djokovic viert door wat grassprietjes te proeven op Centre Court.
  2. 20 uur 04. Gaat Djokovic het doen? Djokovic komt op 6-3 en heeft dus drie matchballen!
  3. 20 uur 03. Even schrikken bij een punt dat Federer maakt. De Zwitser kiest voor een dropshot, Djokovic glijdt ter hoogte van de baseline uit. De Serviër staat echter snel recht, niets aan de hand dus.
  4. 20 uur 01. Djokovic slaat een kloofje. Djokovic komt op 4-1 in deze supertiebreak. Het ziet er voorlopig goed uit voor de Serviër..
  5. 19 uur 59. Langste Wimbledonfinale ooit. We gaan naar een supertiebreak om deze langste finale ooit op Wimbledon te beslissen.
  6. 19 uur 56. Djokovic door het oog van de naald. Het werd bijzonder heet onder de voeten van Djokovic, maar Serviër heeft twee breakpunten overleefd. Hij komt wel degelijk op 12-11. Als Federer zijn opslagspel behoudt, gaan we naar die langverwachte tiebreak.
  7. 19 uur 49. Mirka, de partner van Federer, kan haar zenuwen amper onder controle houden.
  8. 19 uur 45. 11-11. De twee houden elkaar in bedwang. Die tiebreak zit er stilaan aan te komen. Deze vijfde en laatste set duurt nu al 100 minuten. .
  9. 19 uur 42. Het lukt niemand meer om breakpunten te pakken. Djokovic komt op 11-10.
  10. 19 uur 38. Tien om te zien. The story continues. Federer maakt er 10-10 van.
  11. 19 uur 36. Novak Djokovic staat 10-9 voor. Federer is opnieuw aan zet. De zon is stilaan van Centre Court aan het verdwijnen.
  12. 19 uur 32. Dit is een duel voor de lijvige geschiedenisboeken van Wimbledon. Dirk Gerlo.
  13. 19 uur 31. Federer geeft geen krimp: 9-9.
  14. 19 uur 29. Djokovic tikt iets extra aan op zijn telraampje. Hij komt 9-8 voor in deze laatste set van een finale om duimen en vingers van af te likken.
  15. 19 uur 24. Onwaarschijnlijk. Federer krijgt twee matchballen maar kan ze niet verzilveren. Het spelletje draait helemaal de andere kant uit, want Djokovic kan breaken en komt op 8-8. Neen, het is hier nog niet voorbij.