Ga naar de inhoud
Alison Van Uytvanck wipte vorig jaar titelhoudster Muguruza. Komt er weer een stunt?
Van Uytvanck noemt Barty de Federer van het vrouwentennis: "Ze kan alles."

Nummer 1 Barty mept moedige Van Uytvanck simpel van de baan

 do 4 juli 2019 15:03
Wimbledon
Ashleigh Barty (1, 1)
Alison Van Uytvanck (299)
einde
6
set 1
1
6
set 2
3

Alison Van Uytvanck heeft niet zoals vorig jaar kunnen stunten in de 2e ronde van Wimbledon. Toen klopte ze titelhoudster Garbina Muguruza. Nu liet nummer 1 Ashleigh Barty haar geen kans: 6-1, 6-3 in 56 minuten.

Van Uytvanck noemt Barty "de Roger Federer van het vrouwentennis" en had dus niks te verliezen. Onze landgenote probeerde ook haar eigen kans te gaan, maar Barty was gewoon te goed.

 

De Australische sloeg hard en tegen de lijnen en passeerde een opkomende Van Uytvanck makkelijk. Een fraaie lob leverde meteen een dubbele break op: 4-0. Barty dwong Van Uytvanck vaak in de fout en bij 5-0 dreigde een bagel. Zover wou Van Uytvanck het niet laten komen: ze liet zien dat ze wel degelijk goed uit de voeten kan op gras met een mooie volley en een smash: 5-1.

 

Barty maalde er niet om en stoomde na 25 minuten door naar setwinst. Van Uytvanck kwam beter voor de dag in de tweede set en kwam ook even op voorsprong: 0-1, maar dat duurde maar even.

 

Barty sloeg minder eerste opslagen binnen, maar maakte wel de punten. En ze profiteerde van de fouten van Van Uytvanck. Die moest op de limiet spelen om kans te maken. Barty bracht alles terug en brak op love: 4-1.

 

Onze landgenote was bij 5-1 de wanhoop nabij en prevelde een gebedje naar haar vriendin Greet Minnen en collega Kirsten Flipkens in haar box. Dat zorgde voor een kleine opflakkering: ze won haar opslagspel op love en benutte zowaar haar eerste breakbal: 5-3. Barty was even nergens, maar de Australische had snel weer de focus beet. Van Uytvanck bleef te veel fouten maken: een simpele volley in het net leverde een matchbal op: die maakte Barty met een mooie backhand volley af.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Barty had op alles een antwoord'

Van Uytvanck stapte na de verliespartij met opgeheven hoofd van de baan. "Ik serveerde goed en mijn spel was ook niet slecht, maar tegen deze Barty viel niks te beginnen", analyseert ze. "Ze is niet voor niets de nummer 1 van de wereld."

 

Wat Van Uytvanck ook probeerde, Barty had op alles een antwoord. "Het is ongelooflijk hoe ze de dingen ziet en hoe snel ze anticipeert", aldus Van Uytvanck. "Ze is gewoon indrukwekkend. Ze speelt slim, agressief, maakt weinig fouten en geeft niks cadeau. Het spookt duidelijk niet door haar hoofd dat ze nu de nummer 1 van de wereld is en dat mensen veel verwachten van haar. Het geeft haar precies nog meer vertrouwen."

Fase per fase

13:00

Game, set, match Barty: 6-1, 6-3

Van Uytvanck koesterde even hoop, maar drukte die zelf de kop in. Ze maakte vermijdbare fouten: ze miste een simpele volley aan het net, die Barty een matchpunt opleverde. De nummer 1 maakte het mooi af met een backhand volley.
12:58

Gebalde vuist bij Van Uytvanck: 5-3

Van Uytvanck tovert plots enkele fantastische slagen uit haar racket en Barty weet even van geen hout pijlen maken. Van Uytvanck staat met de glimlach op de baan en benut haar eerste breakpunt.
12:55

Love game voor Van Uytvanck: 5-2

Is het een laatste opstoot? Van Uytvanck houdt nog eens haar opslag en dat zelfs zonder een punt prijs te geven. Barty gaat een paar keer in de fout. Maar van een momentum change lijkt geen sprake.
12:51

Gebedjes van Van Uytvanck helpen niet: 5-1

Onze landgenote prevelt een gebedje, maar de tennisgoden verhoren haar niet. Ze slaat hard en dwingt Barty zo tot een zeldzame fout, maar de Australische blijkt als een metronoom tekeergaan.
12:48

Barty breekt op love: 4-1

Van Uytvanck is de wanhoop nabij. Barty dwingt haar keer op keer in de fout en na een dubbele fout van de Belgische heeft de Australische haar dubbele break in de 2e set te pakken: 4-1.
12:43

3-1

Van Uytvanck probeert en vecht voor wat ze waard is. Ze bouwt haar punten goed op, maar Barty brengt alles terug. En als er dan wat ruimte is, valt de bal buiten.
12:42

Van Uytvanck in de fout: 2-1

Barty heeft weer een snelle break te pakken. Van Uytvanck slaat een forehand en een backhand in het net: 2-1. Ze moet natuurlijk risico's nemen, maar dat levert niets op. Barty is momenteel gewoon te goed.
12:37

1-1

Barty slaat niet zo goed op als Van Uytvanck, maar haar spel blijft solide.
12:36

Van Uytvanck leidt in set 2: 0-1

Onze landgenote laat het niet zover komen als in de eerste set. Ze pakt het eerste spelletje op haar eigen opslag. Barty slaat diep, maar Van Uytvanck verdedigt goed en laat Barty in de fout gaan.
12:34

Cijfers 1e set

Van Uytvanck deed het zeker niet slecht op haar opslag met 70 procent geslaagde 1e opslagen, maar daarvan kan ze er maar 50 procent in punten omzetten. Dan doet Barty veel beter: 85 procent van haar 62 procent goeie 1e opslagen leveren punten op. Allebei hebben ze 6 winners, Van Uytvanck sloeg 7 fouten, Barty maar 2.
12:30

Barty pakt set: 6-1

Na 25 minuten kan Van Uytvanck even bezinnen. Ze kwam er niet aan te pas in de eerste set, al liet ze wel af en toe mooi grastennis zien. Maar Barty laat haar simpelweg geen kans.
12:26

Van Uytvanck zet zichzelf op het bord: 5-1

Met enkele uitstekende opkomsten naar het net beloont Van Uytvanck zich met haar eerste spelletje. Ze passeert Barty onder meer met een mooie volley én smasht haar ook af.
12:25

5-0

Er staat geen maat op de nummer 1 voorlopig. Van Uytvanck kan alleen toekijken hoe de Australische met gevarieerd tennis haar spelletje over de streep trekt: 5-0.
12:17

Dubbele break: 4-0

Barty geeft niks cadeau, zei Flipkens vooraf. En dat blijkt: de Australische werkt een 30-0-achterstand weg en dwingt 2 breakpunten af. Het eerste werkt Van Uytvanck met serve and volley weg, bij het tweede pakt Barty voor de tweede keer in dit spel uit met een geweldige lob.
12:13

3-0

Greet Minnen, de vriendin van Alison Van Uytvanck, en Kirsten Flipkens, die haar wel vaker raad geeft, zitten in de box van Van Utyvanck. Die kan Barty voorlopig niet afstoppen.
12:12

Barty pakt meteen opslag af: 2-0

Ashleigh Barty is als een nummer 1 aan de match begonnen: ze won op love het eerste spelletje. En meteen erna pakte ze de service game van onze landgenote af: 2-0.
08:59

Flipkens: "Alison moet voor haar shots gaan"

Kirsten Flipkens begeleidt Alison Van Uytvanck af en toe op het circuit. Wat zijn haar tips voor Van Uytvanck? "Barty geeft geen cadeaus, dus je moet zelf je punten gaan zoeken. Ik denk dan ook dat Alison moet gaan voor haar shots. "
08:58

Alison heeft niets te verliezen. En als ze in die positie zit, kan ze heel mooie dingen laten zien. Ze moet haar eigen tennis spelen en met overtuiging naar het net komen. Er mag geen twijfel in haar hoofd zitten.

Flipkens over Van Uytvanck