• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verbluffende Halep houdt Williams van 8e Wimbledon-trofee in sneltempo

  Wimbledon

  Serena Williams (7, 11)
  set
  Simona Halep (3, 7)
  2
  1
  6
  2
  2
  6

  De Roemeense Simona Halep (WTA 7) heeft haar 1e Wimbledon-trofee op zak gestoken. In de finale rekende ze genadeloos af met Serena Williams (WTA 10), die voor het 2e jaar op een rij de finale verliest. Het werd 2-6 en 2-6.

  Bekijk het verslag van de finale

  2002, 2003, 2009, 2010, 2012, 2015 en 2016. Maar liefst 7 keer won Serena Williams al op het Londense gras.  Om aan het record van Martina Navrátilová te geraken, moeten er evenwel nog 2 trofeeën bij. Vorig jaar moest Williams in de finale haar meerdere nog erkennen in de Duitse Angelique Kerber en ook dit jaar was het niet het dagje van de Amerikaanse.

   

  Al meteen in de 1e set wist Williams al dat het met Halep geen rustige wandeling in het park zou worden. De Roemeense nummer 7 startte verschroeiend en zette Williams op 0-4 na amper 11 minuten. Williams pakte uit met haar enorm krachtige shots, Halep antwoordde telkens met haar verfijnde, technische troeven.

   

  In de 2e set leek Williams zich een minuutje te herpakken. Ze speelde alle frustratie uit haar lichaam en schreeuwde het bij momenten uit. Maar opnieuw stond er aan de overkant een Roemeense kwelduivel voor Williams. Opnieuw waren 2 breaks voldoende voor Halep om haar 1e eindzege op Wimbledon op zak te steken.

   

  Na 56 minuten werd het 2-6 en 2-6. Van haar voorbije 3 grandslamfinales (Wimbledon 2018, US Open 2018 en Wimbledon 2019) kon Williams er geen enkele winnen. Voor de 27-jarige Roemeense is het de 2e grandslamzege, na Roland Garros vorig jaar 

  Het matchpunt van Halep

  Halep: "Of ik ooit al een betere match speelde? Nooit!"

  "Of ik ooit al een betere match speelde dan nu? Nooit!", reageerde Halep na haar overwinning. "Het was mijn beste wedstrijd ooit, al komt dat ook door Serena, die me altijd inspireert."

   

  Halep leek wel helemaal zonder zenuwen te spelen. "Die waren er wel", klinkt het bij de Roemeense. "Mijn buik voelde echt niet goed aan voor de match, maar ik wist dat er geen tijd was voor emoties en ik deed gewoon mijn best."

   

  "Het is ongelooflijk om deze trofee vast te houden. Het was de droom van mijn moeder. Toen ik 10 jaar was, zei ze dat als ik iets in het tennis wou doen, ik de finale van Wimbledon moest spelen. En die dag kwam er dus."

   

  "Voor het toernooi zei ik tegen de mensen van de kleedkamer dat als ik won, het geweldig zou zijn, want dan kreeg ik een levenslang lidmaatschap", grapt een tevreden Halep. "Dat was een van mijn motivaties, dus ik ben erg blij."

   

  Gras is normaal gezien niet de geliefkoosde ondergrond van Halep. "Maar ik heb mijn spel wat veranderd om ook op gras te kunnen winnen. Je kan hier niet zo goed sliden en lopen, maar nu kan ik niet wachten om hier terug te komen."

  Williams: "Moet mijn hoed afdoen voor Halep"

  Serena Williams toonde zich een waardige verliezer en had veel respect voor de prestatie van Halep. "Ze speelde echt ongelooflijk goed. Wanneer iemand zo geweldig  speelt, moet je gewoon je hoed afdoen. Proficiat!"

   

  Williams speelde nog niet erg veel wedstrijden, maar lijkt wel weer in topvorm. "Je moet gewoon blijven vechten en blijven proberen. Ik hou van de sport en om voor dit publiek te spelen. Het is echt genieten."

  Halep verovert haar 1e Wimbledon-trofee

  Fase per fase

  1. 16 uur 06. 2-6, 2-6: Halep pakt haar eerste Wimbledon-trofee! Het is zover! Simona Halep klaart de klus in minder dan een uur. In 2 sets was ze veel te sterk voor een onherkenbare Serena Williams, die voor het 2e jaar op een rij de finale verliest!
  2. 16 uur 02. 2-6, 2-5: Halep op zucht van winst. Halep kan de zege al ruiken! De Roemeense breekt voor de 2e keer door de opslag van Williams en mag gaan serveren voor de winst.
  3. 15 uur 53. 2-6, 1-3: Halep breekt opnieuw. De foutjes bij Williams stapelen zich op. Halep profiteert en breekt door de opslag van de Amerikaanse. Halep legt de druk helemaal bij Williams.
  4. 15 uur 51. Opletten geblazen nu voor Williams! De druk neem echt wel toe. Dirk Gerlo op Sporza Radio.
  5. 15 uur 47. Geen breaks. Voorlopig nog geen breaks in de 2e set. Zowel Halep als Williams winnen hun eigen opslag, maar kunnen niet door de opslag breken. .
  6. Meghan Markle komt haar landgenote aanmoedigen samen met Catherine en Pippa Middleton. 15 uur 45.
  7. 15 uur 40. 2-6, 1-0: Williams slaat terug. De eerste game in set 2 is een prooi voor Williams, die de frustratie helemaal uit zich speelt. Hoe reageert Halep?
  8. 15 uur 38. Williams haalt een felbevochten punt knap binnen en schreeuw het uit! De Amerikaanse krijgt het publiek flink achter zich. Is haar trein eindelijk vertrokken?
  9. 15 uur 34. 2-6: Halep wint 1e set. Halep mept 2 setpunten bij elkaar en bij het 2e is het zover! In minder dan een halfuur trekt ze de 1e set helemaal naar zich toe. Williams, die normaal gezien het spel bijna altijd domineert, lijkt zich niet comfortabel te voelen in deze ongewone situatie. .
  10. 15 uur 34. We worden verwend met knappe rally's in de eerste set. Ook nu weer. Williams laat Halep alle kanten van het veld zien, maar de Roemeense haalt het punt alsnog binnen met een knappe backhand. .
  11. 15 uur 29. 1-5 Halep. Halep laat zich niet doen door de krachtige shots van Williams en laat de Amerikaanse flink wat meters lopen. De eerste set ligt binnen handbereik!
  12. 15 uur 22. Williams haalt 1e game binnen. Daar is het dan, de eerste game voor Serena Williams. Met een love game zet ze zich op het scorebord: 1-4.
  13. 15 uur 21. Zo gaat het wel heel snel. We zijn 11 minuten ver in de wedstrijd en Halep mept zichzelf naar 0-4 in de 1e set. Wat is het antwoord van Williams?
  14. 15 uur 17. 0-3 Halep. Wat een start voor de Roemeense. Ze wint haar eigen opslag met prachtig tennis en troeft Williams nadien opnieuw af op haar opslag, een tweede break op een rij: 0-3!
  15. 15 uur 15. Halep haalt haar allerbeste tennis naar boven! Na een beklijvende rally haalt ze het punt toch nog binnen, Williams ziet af.
  16. 15 uur 11. Halep breekt meteen! Slechte start voor Serena Williams. De Amerikaanse mept meteen enkele krachtige ballen, maar maakt onnodige fouten. Halep profiteert en breekt meteen door de opslag: 0-1.
  17. 15 uur 09. Start! De wedstrijd gaat van start! Williams begint met serveren, zet ze haar jacht op de eindzege al meteen stevig in?
  18. 15 uur . Williams en Halep betreden het gras. De wedstrijd begint over enkele ogenblikken!