• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Topfavoriet Djokovic moet werken, maar staat in finale Wimbledon

  Wimbledon

  Novak Djokovic (1, 1)
  set
  Roberto Bautista (13, 23)
  6
  1
  2
  4
  2
  6
  6
  3
  3
  6
  4
  2

  Novak Djokovic is de eerste finalist van Wimbledon. De Spanjaard Roberto Bautista Agut weerde zich kranig tegen de nummer 1 van de wereld, maar telkens het er echt om ging, toonde Djokovic zijn grote klasse. In de finale wacht de winnaar van het duel tussen Federer en Nadal.

  Na een half uur spelen vreesden de toeschouwers op Centre Court voor een veel te korte eerste halve finale. Bautista Agut gaf een nerveuze indruk in zijn eerste halve finale op Wimbledon. Djokovic won makkelijk de eerste set met 6-2.

   

  De ommekeer kwam er bij een 1-1-stand in de tweede set. Bautista Agut ging door de opslag van de Serviër. Dat gaf de Spanjaard vertrouwen. Zijn niveau ging omhoog en Djokovic, die zijn laatste twee duels tegen Bautista Agut had verloren, voelde dat ook. Hij maakte zich enkele keren boos op zichzelf. Bautista Agut won de set met 4-6.

   

  De derde set was een dubbeltje op zijn kant. Beide spelers gaven het beste van zichzelf, maar uiteindelijk viel het dubbeltje in het voordeel van Djokovic. Een keer kon hij winnen op de opslag van de Spanjaard. Genoeg voor winst.

   

  Daarna was de veer wat gebroken bij Bautista Agut. Van 1-1 in de vierde set ging het bijzonder snel naar 5-1. Met zijn laatste stuiptrekkingen won de Spanjaard nog een keer zijn opslagspel en hield hij Djokovic 4 matchpunten aan de praat, maar het vijfde sloeg hij in het net. Djokovic mag zondag spelen voor een 5e eindzege op Wimbledon.

  "Ook ik ben fan van het duel Federer-Nadal"

  Novak Djokovic reageerde met respect voor zijn tegenstander na de match. "Als kind droomde ik van dit toernooi. Opnieuw in de finale staan is dus een droom. Wimbledon is als toernooi anders. Ik zal er opnieuw van genieten."

   

  "Ik moest diep gaan. Bautista Agut was niet onder de indruk van zijn eerste halve finale. In eerste set moest hij wel nog controle krijgen over zijn zenuwen en maakte hij fouten, maar hij speelde beter in tweede set en serveerde goed. Ook het begin van de derde set was close. Daar had het anders kunnen zijn. Ik ben blij dat het mijn kant is uitgekomen."

   

  In de finale wacht Federer of Nadal. "Ik zal zeker kijken naar die match. Mijn coach helemaal, ik delen waarschijnlijk. Ook ik ben fan van de confrontaties tussen die twee. Het is een van de meest legendarische partijen van allemaal."

  Fase per fase

  1. 17 uur . 5e matchpunt is het goede voor Djokovic. Djokovic is de eerste finalist bij de mannen. Bautista-Agut heeft zich een waardige tegenstander getoond. Djokovic toonde zich wisselvallig, maar zelfs dan is hij een klasse apart op dit gras. Djokovic speelt zijn 25e grandslamfinale .
  2. 16 uur 52. Agut bezwijkt niet onder de druk. Djokovic kan het nu zelf afmaken op zijn eigen opslag. Agut heeft er 5-2 van gemmaakt met een blanco opslagspel.
  3. 16 uur 50. Het gaat opeens heel snel. Djokovic heeft in geen tijd een 5-1-voorsprong bij elkaar getennist. Bautista-Agut moet serveren om in de match te blijven, nadat hij zijn twee vorige opslagspelletjes moest inleveren.
  4. 16 uur 26.
  5. 16 uur 13. Djokovic pakt set drie. Makkelijk was het niet, maar Djokovic hijst zichzelf op voorsprong. Hij wint de derde set met 6-3. Komt de Spanjaard deze tik te boven?
  6. 16 uur 13. Djokovic brult het uit. Djokovic moet op zijn eigen opslag twee breakpunten wegwerken. Het is puffen en zweten voor de Serviër, maar hij houdt uiteindelijk stand op zijn eigen opslag. Het staat 5-2 en de kans is nu zeer groot dat de Serviër op zijn beurt set 3 gaat claimen.
  7. 16 uur 03. Djokovic breekt door de opslag van Bautista en komt op 4-2.
  8. 16 uur 01.
  9. 15 uur 50. Djokovic niet blij. Djokovic komt op 2-1, maar tijdens het game brabbelt hij in een stil Centre Court wat in het Servisch en kijkt hij met een kwade blik naar zijn box. De nummer 1 van de wereld is allerminst tevreden met zijn prestatie op dit moment.
  10. 15 uur 42. Djokovic moet het kopje leegmaken en doet dat door het eerste spelletje in set 3 te pakken.
  11. 15 uur 38. Tweede setverlies voor Djokovic . Bautista doet wat Goffin niet kon: Djokovic een set afsnoepen. Het is nog maar het tweede setverlies voor de Serviër op deze editie van Wimbledon. In de derde ronde kon de Pool Hubert Hurkacz ook een set winnen tegen Djokovic.
  12. 15 uur 35. Bautista maakt er 1-1 van. Het eerste setpunt is meteen het goede voor Bautista. Geholpen door de netrand pakt hij het finale punt en wint de Spanjaard set 2 met 6-4.
  13. Ook David Beckham kijkt toe vanop de tribunes. 15 uur 30.
  14. 15 uur 29. Bautista zal het zelf moeten forceren. Djokovic geeft zich nog niet gewonnen in deze set. Hij behoudt zijn opslagspelletje en komt tot 5-4 terug. Bautista moet nu zijn eigen service behouden om de stand weer in evenwicht te brengen. .
  15. 15 uur 25. Bautista blijft zijn break houden en komt op 5-3 in set 2. Snoept de Spanjaard een set af van Djokovic?
  16. 15 uur 20. Het blijft in set 2 status quo in de score, maar het valt op dat Djokovic meer moeite heeft dan in de openingsset. De Serviër maakt opvallend veel unforced errors.
  17. 15 uur 02. Djokovic zat even in nauwe schoentjes en moest twee breakballen wegwerken. In plaats van 4-1 voor Bautista klampt Djokovic aan met 3-2.
  18. 15 uur 02. De wedstrijd ligt even stil. Er is iemand onwel geworden in het publiek. De umpire legt daarom de wedstrijd even stil. .