Ga naar de inhoud
Novak Djokovic zoekt naar een tweede eindzege op een rij op Wimbledon.

Topfavoriet Djokovic moet werken, maar staat in finale Wimbledon

 vr 12 juli 2019 19:00
Wimbledon
Novak Djokovic (1, 1)
Roberto Bautista (57, 23)
einde
6
set 1
2
4
set 2
6
6
set 3
3
6
set 4
2

Novak Djokovic is de eerste finalist van Wimbledon. De Spanjaard Roberto Bautista Agut weerde zich kranig tegen de nummer 1 van de wereld, maar telkens het er echt om ging, toonde Djokovic zijn grote klasse. In de finale wacht de winnaar van het duel tussen Federer en Nadal.

Na een half uur spelen vreesden de toeschouwers op Centre Court voor een veel te korte eerste halve finale. Bautista Agut gaf een nerveuze indruk in zijn eerste halve finale op Wimbledon. Djokovic won makkelijk de eerste set met 6-2.

 

De ommekeer kwam er bij een 1-1-stand in de tweede set. Bautista Agut ging door de opslag van de Serviër. Dat gaf de Spanjaard vertrouwen. Zijn niveau ging omhoog en Djokovic, die zijn laatste twee duels tegen Bautista Agut had verloren, voelde dat ook. Hij maakte zich enkele keren boos op zichzelf. Bautista Agut won de set met 4-6.

 

De derde set was een dubbeltje op zijn kant. Beide spelers gaven het beste van zichzelf, maar uiteindelijk viel het dubbeltje in het voordeel van Djokovic. Een keer kon hij winnen op de opslag van de Spanjaard. Genoeg voor winst.

 

Daarna was de veer wat gebroken bij Bautista Agut. Van 1-1 in de vierde set ging het bijzonder snel naar 5-1. Met zijn laatste stuiptrekkingen won de Spanjaard nog een keer zijn opslagspel en hield hij Djokovic 4 matchpunten aan de praat, maar het vijfde sloeg hij in het net. Djokovic mag zondag spelen voor een 5e eindzege op Wimbledon.

"Ook ik ben fan van het duel Federer-Nadal"

Novak Djokovic reageerde met respect voor zijn tegenstander na de match. "Als kind droomde ik van dit toernooi. Opnieuw in de finale staan is dus een droom. Wimbledon is als toernooi anders. Ik zal er opnieuw van genieten."

 

"Ik moest diep gaan. Bautista Agut was niet onder de indruk van zijn eerste halve finale. In eerste set moest hij wel nog controle krijgen over zijn zenuwen en maakte hij fouten, maar hij speelde beter in tweede set en serveerde goed. Ook het begin van de derde set was close. Daar had het anders kunnen zijn. Ik ben blij dat het mijn kant is uitgekomen."

 

In de finale wacht Federer of Nadal. "Ik zal zeker kijken naar die match. Mijn coach helemaal, ik delen waarschijnlijk. Ook ik ben fan van de confrontaties tussen die twee. Het is een van de meest legendarische partijen van allemaal."

Fase per fase

17:00

5e matchpunt is het goede voor Djokovic

Djokovic is de eerste finalist bij de mannen. Bautista-Agut heeft zich een waardige tegenstander getoond. Djokovic toonde zich wisselvallig, maar zelfs dan is hij een klasse apart op dit gras. Djokovic speelt zijn 25e grandslamfinale
16:52

Agut bezwijkt niet onder de druk

Djokovic kan het nu zelf afmaken op zijn eigen opslag. Agut heeft er 5-2 van gemmaakt met een blanco opslagspel.
16:50

Het gaat opeens heel snel

Djokovic heeft in geen tijd een 5-1-voorsprong bij elkaar getennist. Bautista-Agut moet serveren om in de match te blijven, nadat hij zijn twee vorige opslagspelletjes moest inleveren.
16:33
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
16:26
16:13

Djokovic pakt set drie

Makkelijk was het niet, maar Djokovic hijst zichzelf op voorsprong. Hij wint de derde set met 6-3. Komt de Spanjaard deze tik te boven?
16:13

Djokovic brult het uit

Djokovic moet op zijn eigen opslag twee breakpunten wegwerken. Het is puffen en zweten voor de Serviër, maar hij houdt uiteindelijk stand op zijn eigen opslag. Het staat 5-2 en de kans is nu zeer groot dat de Serviër op zijn beurt set 3 gaat claimen.
16:03
Djokovic breekt door de opslag van Bautista en komt op 4-2.
16:01
15:50

Djokovic niet blij

Djokovic komt op 2-1, maar tijdens het game brabbelt hij in een stil Centre Court wat in het Servisch en kijkt hij met een kwade blik naar zijn box. De nummer 1 van de wereld is allerminst tevreden met zijn prestatie op dit moment.
15:42
Djokovic moet het kopje leegmaken en doet dat door het eerste spelletje in set 3 te pakken.
15:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:38

Tweede setverlies voor Djokovic

Bautista doet wat Goffin niet kon: Djokovic een set afsnoepen. Het is nog maar het tweede setverlies voor de Serviër op deze editie van Wimbledon. In de derde ronde kon de Pool Hubert Hurkacz ook een set winnen tegen Djokovic.
15:35

Bautista maakt er 1-1 van

Het eerste setpunt is meteen het goede voor Bautista. Geholpen door de netrand pakt hij het finale punt en wint de Spanjaard set 2 met 6-4.
15:30

Ook David Beckham kijkt toe vanop de tribunes

15:29

Bautista zal het zelf moeten forceren

Djokovic geeft zich nog niet gewonnen in deze set. Hij behoudt zijn opslagspelletje en komt tot 5-4 terug. Bautista moet nu zijn eigen service behouden om de stand weer in evenwicht te brengen.
15:25
Bautista blijft zijn break houden en komt op 5-3 in set 2. Snoept de Spanjaard een set af van Djokovic?
15:20
Het blijft in set 2 status quo in de score, maar het valt op dat Djokovic meer moeite heeft dan in de openingsset. De Serviër maakt opvallend veel unforced errors.