• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Elise Mertens bereikt derde ronde na wedstrijd met twee gezichten

  Wimbledon

  Elise Mertens (17, 21)
  set
  Monica Niculescu (174, WC)
  7
  1
  5
  6
  2
  0

  Elise Mertens blijft net als David Goffin actief op het grandslamtoernooi van Wimbledon. In de tweede ronde rekende ze in twee sets af met de Roemeense Monica Niculescu (WTA-111). In de derde ronde wacht Mertens een eerste grote test met de Chinese Qiang Wang (WTA-15).

  De wedstrijd was er eentje met twee gezichten voor Mertens. In set 1 geraakte de motor van de Belgische maar moeilijk op toerental. Bij 3-5 achter vond ze plots de juiste formule. Mertens won drie spelletjes op een rij, maar lange tijd leek Niculescu een tiebreak uit de brand te slepen. De Roemeense verzilverde de vele kansen niet, Mertens sloeg genadeloos toe bij het eerste breakpunt. 7-5 werd het na 57 minuten tennissen. 

   

  Het bleek een uppercut te zijn die Niculescu nooit meer te boven kwam. Waar Mertens in set 1 zo moest knokken, walste ze in set 2 over de Roemeense. Niculescu won geen enkel spelletje meer en na amper 31 minuten pakte Mertens set 2 met 6-0.

   

  In de derde ronde krijgt Mertens, de nummer 21 van de wereld, een tegenstander van een ander kaliber. Daar wacht een duel met de Chinese Qiang Wang, de nummer 15 op de WTA-ranking. Wang rekende met 6-1 en 6-2 in haar tweede ronde makkelijk af met de Sloveense Tamara Zidansek.

  "Versnelling hoger geschakeld na de eerste set"

  "Het was een moeilijke start, mijn eerste opslag haperde",  gaf Mertens toe na de partij. "Het ritme van Niculescu was moeilijk om me aan aan te passen, maar ik heb daarna toch goed kunnen veranderen van tactiek." Bij 4-5 in de eerste set sloeg Niculescu op, wat gebeurde er toen? "Die eerste set winnen, is een voordeel. En haar eerste opslag was geen winnende opslag. Zo kon ik in de rally komen en dat gaf vertrouwen om me weer in die set te knokken."

   

  "Na de eerste set ben ik wel een versnelling hoger geschakeld. Ik had nog even die break nodig en bij 3-0 had ik het gevoel dat ik haar mentaal aan het wankelen kreeg. Vroeger was ik wel in paniek geschoten, nu bleef ik rustig. Ik heb daar een grote stap gezet."

   

  "Ik zou heel graag winnen en in de tweede week staan. Dat zou heel mooi zijn. Maar ik bekijk het ronde per ronde. Ik voel wel dat ik nu al meer in het toernooi zit."

  Fase per fase

  1. 16 uur 08. Mertens bereikt derde ronde. Het is over en out voor Niculescu. De Roemeense kwam de opdoffer van set 1 niet meer te boven. Mertens wint de partij met 7-5 en 6-0 en treft in de derde ronde de Chinese Wang.
  2. 16 uur 02. Mertens kan derde ronde ruiken. Mertens komt op 5-0. Dit mag niet meer mislopen voor de Belgische.
  3. 15 uur 58. Komt het nog goed met Niculescu? Mertens komt op 4-0 en lijkt de match niet meer uit handen te geven.
  4. 15 uur 55. Medische time-out. De wedstrijd ligt even stil. Niculescu heeft last en vraagt daarom een medische time-out.
  5. 15 uur 49. Niculescu krijgt breakkansen, maar de Roemeense benut ze niet. Met 3-0 in set 2 begint het er stilaan zeer goed uit te zien voor Mertens.
  6. 15 uur 45. Mertens wint nu al 6 spelletjes op een rij. Het begin van set 2 is helemaal voor de Belgische. Het staat 2-0 nu.
  7. 15 uur 36. Mertens pakt set 1. Niculescu krijgt een pak ballen om een tiebreak uit de brand te slepen, maar de Roemeense weet het punt niet te pakken. Het eerste breakpunt voor Mertens is meteen het goede. Belgische pakt set 1 met 7-5 en deelt zo toch een stevige tik uit aan Niculescu.
  8. 15 uur 25. Mertens komt voor de eerste keer op voorsprong in de eerste set. Plots staat Niculescu onder druk, die niet mag falen op haar eigen opslag.
  9. 15 uur 21. 5-5. Mertens lijkt wakker te schieten en pakt vlekkeloos de break terug. 5-5, alles is opnieuw te herdoen aan het einde van set 1.
  10. 15 uur 18. Mertens wil de hoop levend houden en komt terug tot 4-5. Niculescu kan echter zo meteen set 1 uitserveren.
  11. 15 uur 16. We hadden bij onze vorige update beter gezwegen. Plots pakt Niculescu stevig uit op haar eigen opslag. Mertens kan geen enkel punt winnen. De Roemeense komt op 3-5. Mertens moet uit haar pijp komen om nog iets van set 1 te maken.
  12. 15 uur 10. Hevige strijd. Beide speelsters maken het elkaar moeilijk. Geen enkele game wordt makkelijk gewonnen. Toch komt Mertens 2-4 achter en blijft de dubbele break dus op het bord staan.
  13. 15 uur 02. Mertens hoeft niet meteen op cadeaus te rekenen van Niculescu. Het is zweten en puffen om tot een eerste opslagspel te komen.
  14. 14 uur 55. Mertens staat een break achter. Opnieuw kan Mertens haar opslagspel niet verzilveren. Niculescu is daarna de eerste die haar eigen service weet te behouden. De Roemeense staat 3-1 voor.
  15. 14 uur 46. Ook Niculescu verliest eerste opslagspel. Mertens pakt meteen de break terug. De bordjes staan in evenwicht: 1-1.
  16. 14 uur 41. Eerste spelletje gaat naar Niculescu. Mertens begint niet aan de partij zoals ze dat deed tegen de Française Ferro. De Belgische mocht beginnen met serveren, maar staat meteen het eerste spelletje toe aan de Roemeense.
  17. 14 uur 08. Mertens-Niculescu. Elise Mertens (WTA-21) won in de eerste ronde in 48 minuten van de Française Fiona Ferro (WTA-100). Monica Niculescu staat zelfs nog 11 plaatsen lager. De Belgische won haar 2 vorige duels met Niculescu. "Toch wordt het delicaat. Op gras zijn de opslag en de 1e 4 slagen cruciaal. Ook naar het net komen is een troef, daar voel ik me steeds beter bij, zonder twijfel omdat ik veel dubbel.".