• home
 • video
 • pas verschenen

  De tweede ronde is alweer het eindstation voor Kirsten Flipkens

  Wimbledon

  Hsieh Su-Wei (67, 28)
  set
  Kirsten Flipkens (86)
  7
  7
  1
  6
  3
  6
  2
  3

  Voor het vijfde jaar op een rij heeft Kirsten Flipkens de tweede ronde in Wimbledon niet overleefd. Tegen het  28e reekshoofd Hsieh Su-Wei uit Taiwan werd ze overbluft in het begin. Ze herstelde het evenwicht met bijwijlen fantastisch grastennis, maar moest toch het hoofd buigen.

  Flipkens leidde in de onderlinge duels tegen Hsieh met 2-1, maar verloor 2 jaar geleden wel hun enige treffen op gras. Ze was dus gewaarschuwd, maar toch had ze in het begin geen enkel verhaal tegen haar leeftijdsgenote.

   

  Hsieh begon meteen met een break en 9 punten op een rij: 2-0. Na een heel lang spelletje met 4 keer deuce kon Flipkens zich met een mooi dropshot op het scorebord hijsen: 2-1.

   

  Hsieh sloeg goed op, haar eerste opslagpercentage lag hoger dan dat van Flipkens, maar geleidelijk aan kwam onze landgenote in haar ritme.

   

  Met mooi en gevarieerd grastennis won ze 3 spelletjes op een rij, dus de break was weg: 4-4. In de tiebreak sukkelden de twee vrouwen met hun opslag, maar bij 3-3 liep de nummer 29 van de wereld weg: 7-6 (7/3) in 45 minuten.

   

  Net als in de eerste set begon Flipkens met een 2-0-achterstand aan de 2e set. Het kostte Hsieh wat meer moeite, maar haar eerste breakpunt was het goeie, toen Flipkens een dropshot in het net sloeg.

   

  Flipkens balde nog één keer haar vuist met een rebreak, maar kon die niet bevestigen: 3-1. Hsieh spreidde haar slagen heel goed en liet Flipkens lopen. Wat Flipkens ook probeerde - bijwijlen toverde ze fraai grastennis uit haar racket - Hsieh loste haar prooi niet en maakte het solide af.

  "Over mijn spel kan ik niet ontgoocheld zijn"

  "Het was een beetje een schaakspel. Dat gevoel had ik op de baan", vertelde Kirsten Flipkens. "We zijn misschien twee goochelaars, maar we doen andere trucjes. Over mijn spel kan ik niet ontgoocheld zijn. Om de match te kunnen winnen, had ik de eerste set moeten winnen, maar het was net niet in die set."

   

  "In de tweede set begon mijn knie op te spelen. Ik heb al heel wat matchen in de benen, dus ik voel dat mijn lichaam tegen de limiet zit. Dat is jammer, maar ik moet roeien met de riemen die ik heb. Na de match ben ik naar de kinesist geweest want tijdens een match kan je eigenlijk niet goed verzorgd worden. In het dubbelspel viel het dan beter mee. Ik dubbel graag en gelukkig heb ik morgen een rustdag."

  Fase per fase

  1. 13 uur 21. Flipkens ligt eruit: 6-3. Voor het 5e jaar op een rij is de 2e ronde het eindstation van Flipkens op Wimbledon. Ze won haar eigen opslagspel nog op love, maar Hsieh liet haar geen kans meer. Het 28e reekshoofd spreidde enorm goed in de laatste game en liet onze landgenote lopen. Flipkens sloeg 2 ballen wild buiten, op matchpunt raakte ze niet goed meer bij een bal en kreeg die niet meer over het net.
  2. 13 uur 19. Hsieh heeft nog 1 game nodig: 5-2. De Taiwanese lijkt haar prooi niet te willen lossen. Ze gaat op love naar 5-2. Een between-the-legs van Flipkens legt ze mooi dood aan het net.
  3. 13 uur 13. Flipkens geeft zich niet gewonnen: 4-2. Elke speelster kan nog eens zijn eigen opslag vasthouden, dat was al een tijdje geleden. Voor Flipkens is het zelfs de eerste keer in de 2e set. Ze varieert goed en als ze toch even in de problemen lijkt te komen, tovert ze: 4-2.
  4. 13 uur 03. Twee breaks verder: 3-1. Flipkens liet de tegenslag niet aan haar hart komen en pakte uit met uitstekend grastennis en een goeie spreiding van slagen. Zo kon ze terugbreken. Maar die rebreak kon ze op haar eigen opslagbeurt niet bevestigen. Ze werkte nog 2 breakpunten weg, een derde was er te veel aan 3-1. Daar kan ze even niet om lachen.
  5. 13 uur 02. Opnieuw 2-0. Het kostte Hsieh meer moeite dan in de eerste set, maar ze staat opnieuw 2-0 voor. Ze ging in de 2e game bij haar eerste breakpunt door de opslag van Flipkens: 2-0. Die baalt als een stekker, nadat ze een dropshot in het net had laten belanden.
  6. 12 uur 50. Hsieh wint 1e set: 7-6. Flipkens delft het onderspit in de tiebreak. Hsieh vond haar goeie opslag terug en sloeg de ballen weer precies en naar de lijnen. Tot 3-3 ging het gelijk op, maar daarna liep de nummer 29 van de wereld weg: 7-6 (7/3).
  7. 12 uur 43. Tiebreak. De twee speelsters halen er vlot een tiebreak uit. Spanning troef. De partij zit nu helemaal in evenwicht.
  8. 12 uur 37. 5-5. Flipkens wint 3 spelletjes op een rij, maar Hsieh vindt net op tijd haar adem terug. Met een lovegame blijft ze in de set: 5-5.
  9. 12 uur 35. Rebreak: 4-4. Flipkens is stilaan helemaal onder stoom en pakt de opslag van Hsieh af. Ze liep 0-30 en 15-40 uit en benutte haar eerste breakbal.
  10. 12 uur 28. Flipkens heeft ritme beet: 4-3. Onze landgenote balt de vuist: ze heeft net op love haar 4e opslagspel verzilverd. Maar ze blijft wel nog een break achterstaan.