• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Barty schrijft met Roland Garros eerste grandslamtitel op haar palmares

  Roland Garros

  Ashleigh Barty (1, 8)
  set
  Markéta Vondroušová (21)
  6
  1
  1
  6
  2
  3

  De Australische Ashleigh Barty (WTA 8) heeft op Roland Garros haar eerste grandslamtitel veroverd. Haar 19-jarige tegenstandster Marketa Vondrousova (WTA 38) werd gewogen en te licht bevonden in de finale. Haar eerste grandslamsucces levert Barty ook de tweede plek op de WTA-ranking op.    

  Ashleigh Barty had op haar 18e al een punt gezet achter haar tenniscarrière. De Australische had wel Wimbledon bij de junioren gewonnen, maar had moeite met de druk van de media. Na een overstap naar het cricket bleef haar tennisracket lang in de kast liggen, tot het in 2016 weer begon te kriebelen.

   

  Barty klom in geen tijd op van het nummer 623 op de wereldranking tot de top tien.  Ze won dit jaar in Miami haar grootste titel in haar carrière, maar een grandslamtitel ontbrak nog als kers op de taart. Haar familie zou overvliegen om Wimbledon te volgen, maar Barty sloeg dus al toe in Parijs.

   

  In de eerste set van de finale liet ze de 19-jarige Marketa Vondrousova alle hoeken van Court Philippe-Chatrier zien. De Tsjechische moest hard werken om wat punten te scoren, maar liep vooral achter de feiten aan.

   

  Ook in de tweede set moest Vondrousova meteen een break toestaan. Niet getreurd, want ook titelverdedigster Simona Halep had vorig jaar de eerste set van de finale verloren en nog een break goedgemaakt in de tweede set. Maar Vondrousova kon dat kunststukje niet herhalen. Ze klampte wel aan, maar moest na iets meer dan een uur zich gewonnen geven. 

   

  46 jaar na de legendarische Margaret Court kan een Australische nog eens winnen op het Parijse gravel. Barty klimt na Roland Garros naar de tweede plek op de WTA-ranking, Vondrousova wipt de top 20 binnen. 

  Barty: "Dit is nog maar de start"

  Ashleigh Barty wou vooral het publiek in Parijs en haar team bedanken. "Jullie zijn een fantastisch publiek", zei ze. "Het is leuk om voor een passioneel publiek te spelen. Ik wil ook mijn team bedanken voor de steun. Dit was onze meest fantastische reis van de voorbije drie jaar. Ik heb het gevoel dat dit nog maar de start is."

   

  Barty had ook nog mooie woorden voor haar tegenstandster. "Proficiat, Marketa. Je seizoen was al fantastisch en de voorbije twee weken waren fenomenaal. Ik twijfel er niet aan dat je in de toekomst nog finales zal spelen. Dit is nog maar het begin voor jou. 

  Tweets: