• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thiem krijgt Djokovic op de knieën na 5 slopende sets en 3 regenpauzes

  Dominic Thiem (ATP-4) heeft zich voor het tweede jaar op een rij in Parijs naar een finale geknokt tegen gravelkoning Rafael Nadal. De nagelbijter tegen Novak Djokovic werd drie keer onderbroken door de regen, maar de Oostenrijker haalde het na twee dagen in vijf sets.

  Djokovic en Thiem waren gisteren al aan hun halve finale begonnen. In het bijzonder winderige Parijs pakte de Oostenrijker de eerste set met overtuigende 2-6-cijfers. Hij kon zich beter verzoenen met de weersomstandigheden dan Djokovic, maar de Serviër liet zich niet afslachten. Hij herpakte zich in set twee en liet zich niet van de wijs brengen door een korte regenpauze: 6-3.

   

  Daarna was Thiem opnieuw sterk, maar na zijn eerste break werd de match uitgesteld. Met een extra nachtje rust in de benen haalde Djokovic vandaag die break weer op, maar het was onvoldoende. Bij 5-6 snoepte Thiem opnieuw de opslag van de Servische nummer 1 af. Dankzij wat fouten van de Oostenrijker draaide de match uiteindelijk wel uit op een vijfsetter. Djokovic won set 4 met 7-5.

   

  In de beslissende set stoomde Thiem naar een 1-4-bonus, maar plots strooide de regen weer roet in het eten. Het uurtje pauze gaf een zeurende Djokovic wat rust in zijn hoofd en hij klauwde zich weer in de match, maar bij 3-4 gaf hij toch weer onnodig een break cadeau.

   

  Thiem mocht serveren voor de partij, maar gooide twee matchballen in de prullenmand. Djokovic klampte aan tot 5-6, maar de risico's van Thiem loonden en zijn derde matchpunt was het juiste. Hij staat zo opnieuw tegenover Rafael Nadal in de finale. Voor Djokovic komt er een einde aan zijn reeks van 26 gewonnen grandslamwedstrijden op een rij. Hij zal de 4 grandslamtoernooien ook niet allemaal achter elkaar winnen. 

  Het matchpunt:

  Fase per fase

  1. 16 uur 04.
  2. 16 uur 03.
  3. 16 uur 02. Game, set, match! Dominic Thiem doet het dan maar op de opslag van Djokovic. Zijn derde matchpunt is het juiste. De Oostenrijker doet het met veel lef en kijkt net als vorig jaar Rafael Nadal in de ogen in de finale. .
  4. 15 uur 55. Een love game voor een dominante Thiem en de Oostenrijker hijst zich op 5-6. .
  5. 15 uur 53. 5-5. We zijn nog niet thuis. Djokovic behoudt zijn opslag en zit helemaal weer in deze set bij 5-5.
  6. 15 uur 46. Arm van Thiem beeft. Wat een ontknoping! Thiem mag serveren voor de match na belabberd tennis van Djokovic, maar laat het dan zelf afweten. Hij gooit twee matchpunten in de prullenmand en geeft zelfs zijn service uit handen.
  7. 15 uur 45. Thiem gooit twee matchballen weg. Glipt Djokovic door het oog van de naald? 40-40.
  8. 15 uur 42. Nu weer Thiem! Djokovic had een 30-0-voorsprong op zijn eigen opslag, maar Thiem sleept toch nog een breakpunt uit de brand. Djokovic maakt fouten en Thiem mag serveren voor de winst.
  9. 15 uur 37. Belangrijke break. Djokovic zweept het Parijse publiek op. Hij heeft zijn rebreak te pakken en lijkt het momentum nu aan zijn kant te hebben. .
  10. 15 uur 32. Djokovic haalt het spelletje binnen: 2-4. Hij moet nu meteen de service van Thiem proberen af te pakken om het slot spannend te houden. .
  11. 15 uur 30. Thiem versiert meteen een breakpunt, maar Djokovic wist het uit met een ace.
  12. 15 uur 19. Alles lijkt bijna klaar om te match te hervatten. Kan Djokovic het tij nog keren?
  13. 14 uur 21. Het regent (opnieuw). De match ligt nu opnieuw stil. Djokovic en Thiem wandelen richting kleedkamer en de doeken gaan over het gravel. De weergoden zijn deze halve finale niet goed gezind. .
  14. 14 uur 15. Thiem bevestigt break: 4-1. Met een nieuwe 40-0-voorsprong - nu op de eigen opslag - leek de Oostenrijker simpel naar 4-1 te gaan in de 5e set. Maar Djokovic maakte de 2 volgende punten. Thiem haalde toch nog het schip in de haven en staat op 2 spelletjes van een 2e finale op een rij.
  15. 14 uur 12. Break voor Thiem. Thiem komt in het 4e spelletje 0-40 voor op de opslag van Djokovic. Zijn breakbal is de goeie. Een bal van de Serviër belandt op de netrand en valt naar zijn kant. De Oostenrijk staat 3-1 voor, dat was ook het geval in de 3e set. Die won hij met 7-5.