Goffin bijt tanden stuk op Federer, die in Halle voor 10e keer wint

  Noventi Open

  Roger Federer (16, 1)
  set
  David Goffin (39)
  7
  7
  1
  6
  2
  6
  2
  1

  David Goffin heeft het ATP-toernooi van Halle niet kunnen winnen. In de finale was Roger Federer een maatje te groot. Voor de Zwitser was het zijn 10e eindzege in Duitsland. "Die jongen is niet slecht", lachte Goffin achteraf.

  Goffin kraakt na tiebreak

  David Goffin speelde sterk in de eerste set, waarin hij als enige breakpunten kon afdwingen. In het 5e spelletje had hij 3 kansen om Federers opslag af te snoepen, maar de Zwitser werkte de breakkansen stuk voor stuk weg.

   

  Dat brak Goffin zuur op aan het einde van de set, die beslist werd in een tiebreak. Hij stapelde de missers plots op en daar maakte Federer dankbaar gebruik van om de eerste set binnen te halen.

   

  Het setverlies leek toch een tik te zijn voor Goffin, die ook de eerste game in set 2 moest prijsgeven en uit frustratie zijn racket weg keilde. De Belg kon zijn niveau van de eerste set niet meer benaderen, ook omdat Federer steeds secuurder ging spelen. De uitgekookte Zwitser stoomde zo probleemloos door naar zijn 10e eindzege in Halle.

  "Hoop dat Goffin weer snel in top 10 staat"

  Na de finale had Roger Federer mooie woorden voor David Goffin. "Hij heeft zijn mogelijkheden gehad. In de eerste tien spelletjes van de match had ik het gevoel dat David sterker was dan ik", sprak de grootmeester.

   

  "Ik ken zijn kwaliteiten. Hij is een geweldige speler en een heel sympathieke gast. Het is daarom ook dat ik graag de finale tegen hem speelde.  Ik ben een grote fan van zijn spel. We hebben meer spelers zoals hij nodig op het circuit en ik hoop voor hem dat hij snel weer zijn plek in de top 10 terugvindt en misschien zelfs beter."

   

  "Voor mezelf ben ik heel tevreden dat ik nog op zo een hoog niveau kan spelen. Ze zeggen me altijd dat ik oud word, maar misschien spelen we in de toekomst wel tot we 50 jaar zijn", glimlachte de 37-jarige Federer.

   

  "Ik vind het zelf moeilijk om te geloven dat ik hier al mijn 10e titel haal in Halle. Dit had ik me nooit kunnen inbeelden toen ik hier de eerste keer in 2000 aankwam. Het is een groot moment in mijn carrière."

  Goffin: "Die jongen is niet slecht"

  "Ik zat goed in de match en heb een aantal kansen gehad om te breken, maar tegen een speler van het kaliber van Roger krijg je niet zo veel kansen en moet je ze weten te benutten", legde David Goffin uit na zijn verlies.

   

  "Ik wil hem feliciteren met zijn tiende titel hier. Dat is ongelooflijk. Hij speelt onvoorstelbaar goed op gras, op alle ondergronden eigenlijk. Die jongen is niet slecht", lachte Goffin. "Ik denk dat we allebei een hele goede week achter de rug hebben en dat we klaar zijn voor Wimbledon."

  Fase per fase

  1. 14 uur 34. Federer maakt het af. David Goffin moet opnieuw zijn opslag inleveren en dus mag Federer juichen. Hij wint met 7-6 en 6-1 en is zo voor de 10e keer eindlaureaat in Halle.
  2. 14 uur 27. Dubbele break. De eerste service van David Goffin is niet meer op het niveau van de 1e set en ook in de rally's is hij veel minder dwingend. Het resultaat is een nieuwe break voor Federer, die mag gaan serveren voor 5-1 en zijn 10e eindzege in Halle stilaan kan ruiken.
  3. 14 uur 26. Ik heb de indruk dat het moeilijker en moeilijker wordt voor David Goffin. Sporza-journalist Dirk Gerlo.
  4. 14 uur 13. Gefrustreerde Goffin. David Goffin heeft het moeilijk in het eerste spelletje van set 2. Hij kan twee breakpunten van Federer nog wegpoetsen, maar moet dan toch zijn service inleveren. Goffin is boos op zichzelf en gooit zijn racket weg. Federer laat het niet aan zijn hart komen. De ervaren Zwitser heeft de touwtjes volledig in handen.
  5. 14 uur 04. Federer pakt de set. Zo goed als Goffin speelde in de eerste 12 games, zo pover speelde hij in de tiebreak. Hij stapelt de missers op en zet Federer zo in een zetel. De Zwitser maakt het koelbloedig af met 7-2 en heeft de eerste set op zak.
  6. 13 uur 59. Tiebreak. Een tiebreak moet beslissen over de eerste set. We hebben nog geen breaks gezien tot nog toe, al had Goffin in het 5e spelletje wel 3 breakkansen.
  7. 13 uur 55. Federer serveert vlotjes naar 6-5 en legt de druk zo bij David Goffin. De Belg moet nu serveren om in de set te blijven en een tiebreak af te dwingen.
  8. 13 uur 44. Goffin staat goed te tennissen en komt opnieuw niet in de problemen op zijn eigen opslag: 4-4. Federer lijkt intussen wat nerveuzer te worden en schreeuwt het uit bij een onnodige fout.
  9. 13 uur 29. Koele Federer. David Goffin laat drie breakkansen onbenut. Op de opslag van Federer loopt hij 0-40 uit, maar de Zwitser knokt zich weer in het spelletje en wint het uiteindelijk ook. Zo staat het 3-2 voor Federer.
  10. 13 uur 17. David Goffin zit meteen goed in de wedstrijd. Hij gunt Federer niks in zijn eerste opslagspelletje en hangt zo de bordjes gelijk, nadat de Zwitser de openingsgame gewonnen had.