• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Coppejans laat kansen liggen en trakteert zichzelf niet op match tegen Nadal

  Roland Garros

  Yannick Maden (195, Kwal.)
  set
  Kimmer Coppejans (176, Kwal.)
  7
  7
  1
  6
  0
  7
  2
  5
  6
  3
  3

  Kimmer Coppejans (ATP-178) is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de tweede ronde op Roland Garros. De winnaar van Roland Garros bij de junioren in 2012 stond voor de tweede keer op de hoofdtabel in Parijs. Hij benutte zijn kansen tegen de Duitser Yannick Maden (ATP-114) niet en mist een affiche tegen gravelkoning Rafael Nadal.

  Kimmer Coppejans (25) stond nog maar voor de tweede keer op de hoofdtabel van een grandslamtoernooi. Van plankenkoorts was bij de kwalificatiespeler geen sprake.

   

  Coppejans dwong in de eerste set een tiebreak af en had voordien al drie kansen gekregen om de set af te maken, maar hij faalde. In de tiebreak kreeg hij een droge rekening voorgeschoteld.

   

  Ook in de tweede set was het duo elkaar waard. Coppejans had tot twee keer toe een break te pakken, maar kon die bonus niet vasthouden. Een nieuwe tiebreak leek in de maak, maar Maden liet het deze keer niet zover komen: 7-5.

   

  In de derde set was het vet van de soep bij Coppejans, die in geen tijd 3-0 in het krijt stond. Maden begon zelf nog wat te stuntelen, maar ook Coppejans kon zijn opslag amper thuishouden. Na drie uur was 7-6, 7-5 en 6-3 het verdict.

   

  Voor Coppejans eindigt zijn tweede passage in Parijs dus in de eerste ronde. Onze landgenoot, laureaat bij de junioren, mist een ontmoeting met 11-voudig winnaar Rafael Nadal. De Spanjaard huppelde in drie sets door zijn eerste ronde.

  "Dit toernooi is zeker een stimulans"

  "Het was een zwaar gevecht vandaag, een lange match, ook al was het maar in drie sets", analyseerde Kimmer Coppejans. "Ik denk dat hij gewoon net iets constanter was dan ik. Ik mis die setballen in de eerste set en dat is heel jammer. Dat had de match een andere richting kunnen uitsturen."

   

  "Ik heb alles gegeven en het was niet voldoende. Of ik te veel met die match tegen Nadal bezig was? Dat spookt af en toe door je gedachten, maar mijn coach had vooraf gezegd: als Nadal door je hoofd flitst, denk je maar aan Maden."

   

  "Maar dit toernooi is zeker een stimulans. Het was fantastisch om hier te zijn. Ik ben gewoon enorm tevreden. Vandaag ben ik misschien wat ontgoocheld en dit is misschien een beetje een gemiste kans, maar ik zal niet op die manier terugkijken op deze editie van Roland Garros."

  Fase per fase

  1. 15 uur 43. Coppejans verliest en ziet wedstrijd tegen Nadal verdwijnen. Maden wint ook de derde set en zal in de volgende ronde de absolute gravelkoning Rafael Nadal over zich krijgen.
  2. 15 uur 38. Niemand wint eigen opslag: 5-3. Coppejans en Maden kunnen allebei hun eigen opslagspel niet winnen. Het verschil blijft dus 2 spelletjes.
  3. 15 uur 30. Maden breekt onmiddellijk terug: 4-2. Coppejans kwam even weer in de buurt van de Duitser door te breken, maar werd bij zijn eigen opslagspel genadeloos opnieuw gebroken.
  4. 15 uur 19. Coppejans moet hard werken: 3-1. Maden is sterk en Coppejans maakt veel fouten, 8 tegenover 4 van de Duitser in de derde set.
  5. 15 uur 03. Coppejans kan geen weerstand bieden: 2-0. Maden gaat door op zijn elan. De Duitser gaat gemakkelijk door de opslag van Coppejans, die niet goed meer weet wat hij kan doen tegen het spel van Maden.
  6. 14 uur 50. Coppejans verliest opslag en set: 7-5. De Duitser speelt een versnelling hoger en duwt Coppejans in een hoekje. De tweede set is binnen voor Maden. Coppejans had een hoge foutenlast en moest tijdens zijn eigen opslagbeurt telkens achtervolgen. Coppejans kan deze keer geen tiebreak uit de brand slepen. Beide spelers nemen een plaspauze.
  7. 14 uur 24. Coppejans gaat weer in de fout: 5-4. Maden staat op 1 spelletje van 2 sets. Dan moet hij wel door de opslag van Coppejans gaan. Onze landgenoot slaat veel meer winners (29-12), maar daartegenover staan ook veel meer fouten (32-20). Daardoor kijkt hij nu tegen een achterstand aan.
  8. 14 uur 14. Duitse vloek, Belgische schreeuw. Er zitten veel Belgische fans op baan 4. Ze zien Coppejans met gevarieerd tennis een break forceren. Maden vloekt. Coppejans kan de break evenwel niet bevestigen: hij schreeuwt het uit als hij de bal buiten slaat: 4-4.
  9. 14 uur 14. Werktennis: 3-3. Voor elk punt wordt er stevig gevochten. Het heel slagenarsenaal wordt uit de kast gehaald: dropshots, smashes, stevige fore- en backhands. Onder meer na een dropshot maakt de Belg er 3-3 van.
  10. 14 uur 05. Alles te herdoen: 2-2. Maden heeft de bordjes opnieuw in evenwicht gebracht. Vooral het 4e spelletje was pijnlijk voor onze landgenoot: hij moest zijn opslag op love weggeven.
  11. 13 uur 56. En bevestigt break. Het heeft wat voeten in de aarde - hij moet 2 breakpunten wegwerken - maar Coppejans is 2-0 voorgekomen in de 2e set. De twee hebben een taaie klant aan elkaar.
  12. 13 uur 52. Coppejans toont veerkracht: breekt meteen in set 2. Het harde verlies van de eerste set zal wel even aangekomen zijn bij onze landgenoot. Hij kwam ook meteen 40-0 achter in de eerste van de 2e set op op slag van Maden. Toch trok hij het spel nog naar zich toe. Na 5 keer "deuce" (40-40) brak Coppejans door de opslag van de Duitser.
  13. 13 uur 36. Coppejans baalt. Onze landgenoot komt er totaal niet aan te pas in de tiebreak. Hij maakt geen enkel punt: 7-0. Maden wint de eerste set bij zijn 1e setpunt. Coppejans liet er in de vorige games 3 liggen.
  14. 13 uur 24. Coppejans laat weer setpunten liggen: tiebreak. Met een love game komt Coppejans 6-5 voor. De 25-jarige Belg, die in 2012 het juniorentoernooi won op Roland Garros, ruikt zijn kans en dwingt 2 break/setpunten af: 15-40. Maden ontsnapt evenwel. Een tiebreak beslist over de eerste set.
  15. 13 uur 11. Coppejans laat break/setpunt liggen. Na 4 breaks op een rij behoudt Coppejans nog eens vlot zijn opslag. Hij zet Maden onder druk, maar kan een breakpunt niet verzilveren: 5-5.
  16. 13 uur 10. Weer gelijk. Ook Maden kan geen eigen opslaggame meer over de streep trekken. De Duitser laat 1 kans liggen, Coppejans benut zijn 2e breakbal: 4-4.
  17. 13 uur 03. Coppejans gebroken. Onze landgenoot heeft het even lastig op zijn eigen opslag. Hij slaat wel 70 procent van zijn eerste opslagen binnen, maar heeft een probleem om op zijn 2e opslag punten te winnen. Bij 0-40 kreeg Maden 3 breakpunten, het 2e was het goeie: 4-3. .
  18. 13 uur . Coppejans maakt break goed. Kimmer Coppejans begon met 2e goeie opslagspelletjes aan zijn 4e duel in Parijs deze editie, zijn 1e op de hoofdtabel: hij liet Maden maar 1 punt maken. Maar zijn 3e service game gaf hij bij zijn eerste breakpunt weg. Die misstap zette hij evenwel meteen recht: 3-3.