• home
 • video
 • pas verschenen

  Thiem rekent af met Federer in finale Indian Wells: "Irreëel"

  BNP Paribas Open

  Dominic Thiem (3, 7)
  set
  Roger Federer (4, 4)
  3
  1
  6
  6
  2
  3
  7
  3
  5

  Dominic Thiem heeft op zijn 25e zijn grootste titel uit zijn carrière behaald. De Oostenrijker vloerde de Zwitser Roger Federer in de finale van Indian Wells na een strijd van 2 uur: 3-6, 6-3, 7-5.

  Het was derde keer, goeie keer voor Thiem. In 2017 en 2018 verloor hij de finale van het Masters 1000-toernooi in Madrid, de categorie toernooien net onder de grandslamevents.

   

  De Oostenrijkse gravelspecialist zakte nochtans met twijfels af naar Indian Wells: de nummer 8 van de wereld lag er meteen uit in Doha en Rio en verliet de Australian Open al in de 2e ronde.

   

  "Het is tamelijk irreëel wat er de voorbije 10 dagen is gebeurd", reageerde een onthutste Thiem. "Ik kwam hier helemaal niet in vorm toe. Niets werkte." Hij tankte evenwel vertrouwen in zijn parcours naar de finale: hij ontmoette geen enkele top 10-speler en profiteerde in de kwartfinale van de blessure van Gaël Monfils.

   

  Zijn enige test kwam er in de halve finale tegen Milos Raonic, waarbij hij in een stevige 3-setter zijn mannetje stond. (lees voort onder de foto)

  Federer: "Niet te ontgoocheld"

  De finale begon nochtans slecht voor Thiem: "Federer speelde op een surrealistisch niveau." Na 35 minuten moest de Oostenrijker achtervolgen. De vorige 20 finales waarin hij set 1 won, trok Federer ook over de streep. Maar in de 2e set sputterde de motor van de 37-jarige Zwitser, waardoor een 3e set de beslissing moest brengen.

   

  Daarin liet Federer een breakbal liggen, Thiem benutte zijn enige breakkans wel: in het 11e spelletje pakte hij uit met 2 opeenvolgende dropshots gevolgd door evenveel winnende slagen. Federer lag tegen het canvas en verloor nog maar zijn 2e keer dit jaar. Opvallend: in 5 duels tegen Federer won Thiem 3 keer. 

   

  Twee weken na zijn 100e titel in Dubai leek Federer niet te zwaar te tillen aan zijn 2e opeenvolgende finaleverlies in Indian Wells: "Ik ben niet al te ontgoocheld, want hij heeft deze finale gewonnen, ik heb ze niet verloren. Ik heb al zo vaak in deze positie gestaan, dat ik deze nederlagen makkelijker kan plaatsen."

   

  "Mijn jaar is eerder goed begonnen. Ik heb enkele uitstekende matchen gespeeld en hoop die lijn door te trekken in Miami", aldus de nummer 4 van de wereld. Die plaats moet hij evenwel afstaan aan Thiem, Federer wordt 5e.

  Enkele beelden van de finale: