VIDEO: Elise Mertens rondt topweek in Doha in stijl af met toernooizege

  Qatar Total Open

  Simona Halep (19, crown1)
  set
  Elise Mertens (33)
  6
  1
  3
  4
  2
  6
  3
  3
  6

  Elise Mertens (WTA-21) heeft de grootste toernooizege uit haar carrière geboekt. Onze landgenote versloeg in de finale in Doha de Roemeense Simona Halep (WTA-3) in drie sets.

  Het matchpunt van Mertens

  Mertens toont lef en knokt zich knap terug

  Na haar zeges tegen Kiki Bertens (WTA-8) en Angelique Kerber (WTA-6) keek Elise Mertens met Simona Halep (WTA-3) een derde speelster uit de top tien in de ogen. In de finale in Doha zocht ze naar haar vijfde en grootste WTA-titel uit haar carrière. Al twee keer trof ze de Roemeense, maar twee keer ging Mertens op een gravelveld onderuit.

   

  Dat het een stevige finale zou worden, werd al meteen duidelijk. Zowel Mertens als Halep wisten hun eigen opslagen niet te winnen, maar het was de Roemeense die nét dat steekje minder liet vallen in de eerste set. Tot 3-3 speelde Mertens moedig mee, maar dan moest ze toch toegeven aan de klasse van de nummer drie: 6-3.

   

  De tweede set ging gelijk op, maar Mertens speelde met meer lef en domineerde. Nadat ze eindelijk nog eens door de opslag van Halep had gebroken, ging het vertrouwen weer helemaal de hoogte in. Ze greep Halep bij momenten naar de keel, maar cadeau kreeg ze het niet. Na een uitputtende set werd het na lang zwoegen dan toch 4-6 voor onze landgenote.

   

  De derde en beslissende set begon meteen met een voltreffer voor Mertens. Ze brak door de opslag, wat voor de nodige frustraties zorgde bij de Roemeense. Halep kon nog een keer terugkomen, maar moest dan toekijken hoe Mertens haar fysieke krachten demonstreerde en het knap afrondde: 3-6 en de mooiste zege uit de 23-jarige haar carrière was een feit. 

  Mertens verovert haar 5e en mooiste WTA-titel.

  Mertens: "Ik kan het nog steeds niet geloven"

  De voorbije week kende Elise Mertens de beste tennisweek uit haar carrière. "Ik kan het nog steeds niet echt geloven. Simona Halep is een geweldige speelster, maar iedereen werkt hard en het is mooi om de trofee te pakken."

   

  Het publiek zat propvol Roemeense fans die Halep naar de zege wilden schreeuwen. Maar na haar zege kreeg Mertens de handen van het voltallige publiek op elkaar. "Ik zag ook een paar Belgische vlaggen. Dat betekent veel, daar ben ik heel dankbaar voor."

   

  Voor Mertens was het haar tweede optreden in Doha. "Het is een geweldig toernooi, heel goed georganiseerd en iedereen is behulpzaam. Ik hoop hier nog veel jaren terug te keren."

  De hoogtepunten van Mertens in haar finale

  Mertens wilde het goede nieuws meteen delen

  Fase per fase

  spinner
  1. 18 uur 26. Mertens doet het! Elise Mertens boekt de grootste overwinning uit haar carrière! Na 3-6, 6-4 en 6-3 vloert ze de nummer drie van de wereld Simona Halep. Wat een prestatie van onze landgenote!
  2. 18 uur 25. Matchpunt! Mertens heeft een eerste matchpunt te pakken! Klaart ze de klus?
  3. 18 uur 21. 3-5. Een eerste winst tegen Simona Halep is binnen handbereik. Al tweemaal verloor Mertens van de Roemeense op gravel, wint ze nu voor het eerst in de finale in Doha?
  4. 18 uur 20. Ook Simona Halep maakt geen foutje bij haar eigen service. Als Mertens haar eigen opslag in handen houdt en ze gaat niet de mist in op de service van de Roemeense, is de zege binnen. .
  5. 18 uur 17. Simona Halep zal haar beste tennis mogen bovenhalen, want ze staat plots 2-4 achter. Mertens wint ook haar eigen opslag en kan haar 5e WTA-titel stilaan ruiken.
  6. 18 uur 13. Mertens stoomt door. Opnieuw snoept Elise Mertens de Roemeense haar opslag af, die stilaan gefrustreerd begint te raken. Eén breakpunt is voldoende voor onze landgenote: 2-3.
  7. 18 uur 07. Halep komt weer op gelijke hoogte. Het blijft spannend in Doha. Mertens geeft een 0-2-voorsprong uit handen en staat plots weer 2-2 gelijk. Alles weer in evenwicht!
  8. 18 uur 02. 0-2. Na een uitputtende tweede game haalt Mertens dan toch haar gram. Ze krijgt drie Roemeense breakpunten om de oren, maar werkt ze alledrie knap weg: 0-2.
  9. 17 uur 50. Halep verliest meteen haar opslag. Mertens laat Halep zwoegen op haar eerste opslagspelletje in de derde set. Ze mept zich naar een breakpunt, dat ze ook meteen benut!
  10. 17 uur 47. Medische time-out Halep. Ook Simona Halep moet even behandeld worden aan de kant. Het is even wachten op de derde set, maar de Roemeense maakt zich weer klaar.
  11. 17 uur 42. We krijgen een derde set! Na een felbevochten tweede set trekt Elise Mertens aan het langste eind. Ze benut meteen haar eerste setpunt en mag zich opmaken voor een derde set: 4-6!
  12. 17 uur 36. Mertens strijdt! Halep mag weer gaan achtervolgen, want ze levert haar opslag nog een keer in. Mertens haalt haar betere tennis naar boven en gunt de Roemeense geen punt: 4-5.
  13. 17 uur 33. Het blijft spannend tot het einde! Mertens doet meer dan goed mee tegen de nummer drie van de wereld en maakt weer gelijk: 4-4.
  14. 17 uur 28. 4-3. Halep slaat weer terug en maakt er met een ace 4-3 van. Mertens miste de kans om het tij te keren door haar breakpunt niet te benutten. Onze landgenote zal uit haar pijp mogen komen wil ze nog een derde set uit de brand slepen. .
  15. 17 uur 22. Moedige Mertens. Bij een 40-15-achterstand op haar eigen opslag slaagt Mertens er alsnog in om het tij te keren. Ze mept enkele rake ballen en wint haar opslag: 3-3.