• home
 • video
 • pas verschenen

  Van 0 naar 5 grandslamzeges op een rij: Collins is halvefinaliste

  Australian Open

  Anastasia Pavlyuchenkova (30)
  set
  Danielle Collins (51)
  6
  1
  2
  5
  2
  7
  1
  3
  6

  Danielle Collins weet even niet waar ze het heeft: de Amerikaanse staat bij haar debuut in Melbourne in de halve finales. Ze klopte de Russin Anastasia Pavljoetsjenkova in de kwartfinale. Wat het nog opmerkelijker maakt, is dat de 25-jarige voor dit toernooi nog nooit een grandslammatch won.

  Tegen Pavljoetsjenkova, de nummer 44 van de wereld die getraind wordt door Simon Goffin, de broer van, moest ze even wennen: ze verloor haar eerste 3 opslagspelletjes: 2-6 na 50 minuten. Maar vanaf de 2e set nam de WTA-35 het heft in handen: 7-5 na 56 minuten. Om in de 3e set helemaal weg te lopen: 5-0 en 6-1 in 33 minuten.

   
  Bij de laatste 4 wacht de winnares van Petra Kvitova (WTA-6) en Ashleigh Barty (WTA-15). (lees voort onder foto)

  " "

  Pavljoetsjenkova wordt gecoacht door Simon Goffin, de broer van.

  Eerst studeren, dan tennissen

  Het verhaal van Collins is ietwat apart. De nummer 35 van de wereld zette pas laat alles op het tennis, omdat ze haar studies aan de universiteit van Virginia (media en business) voorrang gaf. In 2014 mocht ze met een wildcard meedoen aan de US Open en toen snoepte ze in de 1e ronde een set af van huidig nummer 1 Simona Halep. Ook in 2016 werkte ze een match af met een wildcard op de US Open.


  In 2009 speelde Collins al haar eerste ITF-toernooi, maar 2018 was pas het jaar van de grote doorbraak. Ze won exact een jaar geleden met een wildcard het 125.000-dollartoernooi van Newport Beach. Bij het echte werk haalde ze meteen de 4e ronde in Indian Wells en - na een zege tegen idool Venus Williams - de kwartfinale in Miami.


  Ze mocht voor het eerst rechtstreeks naar de hoofdtabel van Roland Garros, Wimbledon en de US Open, maar ze raakte er niet over de eerste horde. In Melbourne debuteert ze. Collins stuntte meteen tegen de Duitse Julia Görges (WTA-13), goed voor haar allereerste grandslamoverwinning.


  Daarna pakte ze ook de scalp van landgenote Sachia Vickery (WTA-123), de Française Caroline Garcia (WTA-19) en vooral de Duitse Angelique Kerber (WTA-2) met droge 6-0, 6-2-cijfers.

  " "

  Danielle Collins vond haar coach - een Nederlander - door een toevallig telefoontje.

  Nederlander Stijn de Gier is - per toeval en pas sinds eind december - de coach van Collins

  Het verhaal van Collins mag dan als een sprookje lezen. Hoe de samenwerking met haar coach tot stand kwam, past daar perfect in. Eind 2018 belde de manager van Collins naar de Nederlander Peter Lucassen, die heel wat Amerikaanse tennissers begeleidt.

   

  Die zat samen met zijn vriend Stijn de Gier, die tennisrecreanten coacht in Nederland in de auto, toen hij het telefoontje - op speaker - opnam. Collins zocht iemand om haar te begeleiden bij haar Australische trip. De Gier (25) zag dat wel zitten en Lucassen gaf zijn naam door, weet de NOS.

   

  Van het een kwam het ander en in Brisbane, het eerste toernooi van het jaar, zagen de 2 elkaar voor het eerst. Collins ging er daar in de eerste ronde uit, maar het klikte tussen de 2. De Gier:  "Na 5 of 6 dagen al vroeg haar manager of ik het hele jaar met haar mee wil. Ik heb geen verplichtingen, geen vriendin, dus was het makkelijk om ja te zeggen." En de samenwerking rendeert: getuige haar parcours in Melbourne. "Ik denk dat ze tegen iedereen een kans maakt."

  Beelden van de match: