• home
 • video
 • pas verschenen

  Jonge Tsitsipas mept idool Federer uit toernooi na prachtige strijd

  Australian Open

  Stefanos Tsitsipas (6, 14)
  set
  Roger Federer (5, 3)
  6
  11
  1
  7
  13
  7
  7
  2
  6
  3
  7
  3
  5
  7
  7
  4
  6
  5

  Roger Federer zal geen derde keer op een rij de Australian Open winnen. De 37-jarige Zwitser botste in de 1/8e finale op Stefanos Tsitsipas. Na een hoogstaande partij trok de 20-jarige aan het langste eind: 6-7, 7-6, 7-5, 7-6. De Griek had genoeg aan 1 break, Federer liet 12 breakballen liggen.

  Het was aangekondigd als een topduel en de 2 protagonisten losten de verwachtingen helemaal in. Federer - nummer 3 van de wereld - en de 17 jaar jongere Tsitsipas - nummer 15 - waren aan elkaar gewaagd en streden op het scherpst van de snee.

   

  De mooie punten wisselden elkaar af. Forehands, backhands, volleys, passing en dropshots: de twee toonden hoe spectaculair tennis kan zijn. Het publiek genoot.

   

  Voor Federer, die 6 keer won in Melbourne, werd het evenwel de match van de gemiste kansen. Hij dwong meteen 2 breakballen af in het allereerste spelletje, maar de Griek kwam onder de bedreiging uit. En die houdiniact zou het talent nog 10 keer herhalen.

   

  In de 2e set kon Federer, die zelf heel sterk opsloeg, 8 breakkansen - waaronder 4 setpunten - niet benutten. Tsitispas lachte in zijn vuistje en zette in de tiebreak de setbordjes gelijk. 

   

  Want de Zwitser had in een geweldige tiebreak met wisselende kansen (13/11) de eerste set gewonnen: 4 keer kon Federer de set winnen, 3 keer Tsitsipas. Uiteindelijk won de nestor het pleit.

  " "

  Roger Federer won in Melbourne in 2017 en 2018.

  Tsitsipas benut zijn kansen wel

  In het belangrijke 7e spelletje van set 3 dwong Tsitsipas zijn eerste breakballen af, maar Federer werkte die weg. Het was het teken dat de suprematie van de Zwitser aan het wankelen sloeg. De magie was er bij momenten nog, maar de precisie ging soms al eens uit zijn slagen. 

   

  Op het slechtst mogelijke moment gaf hij als enige in deze match zijn opslag prijs: Tsitsipas benutte zijn 3e breakbal: 7-5 in set 3. Federer oogde sereen, maar af en toe vloog er al eens een bal net te wild buiten. Een tiebreak moest andermaal beslissen. 

   

  De Griek speelde verbeten en ging vrank en vrij zijn kans: Federer kon 2 keer een achterstand rechtzetten, maar eindigde met 2 fouten. Bij de eerste matchbal van Tsitispas viel de bal in het net. De Griek kon niet geloven dat hij zijn idool kon kloppen. "Ik ben momenteel de gelukkigste man op aarde. Sinds mijn 6e is Federer mijn idool. Dat ik op Rod Laver stond tegenover hem was al een droom. Hem verslaan is met geen woorden te beschrijven."

   

  Tsitsipas neemt het in zijn eerste kwartfinale op een grandslamtoernooi op tegen de Spanjaard Roberto Bautista-Agut, die die andere finalist van vorig jaar - Marin Cilic - in 5 sets wipte.

  Federer: "Ik verloor van een betere speler"

  Roger Federer zal de Australian Open dus niet voor de 7e keer winnen. "Ik verloor van een betere speler die vandaag erg goed speelde", was Federer eerlijk na de partij. "Hij gaf niet op, creëerde kansen voor zichzelf "n hij bleef kalm. Dat is niet altijd eenvoudig, zeker niet voor jongere spelers. Het is knap van hem dat hij zo met de omstandigheden is omgegaan."

   

  Federer miste 12 breakpunten. "Op de Hopman Cup lukte het mij ook al niet om hem te breken. Er zit duidelijk iets verkeerd met hoe ik mijn returns sla tegen hem. Hij verdedigt goed." Federer voorspelt Tsitsipas een mooie toekomst. "Ik verwacht dat hij lange tijd bovenin zal meedraaien. Vanavond was een goeie avond voor hem."

   

  De Zwitser blijft niet bij de pakken zitten en kondigde aan dit jaar op gravel te zullen spelen. Hij neemt voor het eerst sinds 2015 deel aan Roland Garros. Federer pakte de titel in Parijs in 2009. "Ik zit wil plezier hebben in deze fase van mijn carrière. Ik heb er nog eens zin in. Dit keer is er geen lange break nodig, die heb ik al gehad. Ik heb niet het gevoel dat ik rust nodig heb."

  Enkele hoogtepunten:

  Broer van Tsitsipas houdt het niet droog: