• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens schiet net op tijd wakker en klaart eerste klus in 2 sets

  Australian Open

  Elise Mertens (20, 12)
  set
  Anna Karolína Schmiedlová (139)
  6
  1
  2
  7
  2
  5

  Elise Mertens (WTA-14) heeft de eerste horde op de Australian Open genomen. Tegen de Slovaakse Anna Schmiedlova liet ze zich af en toe in slaap wiegen, maar ze won na iets meer dan anderhalf uur in twee sets.

  Vorig jaar liet Elise Mertens de Belgische tennisharten sneller slaan met haar halve finale op de Australian Open. De Slovaakse Anna Schmiedlova (WTA-59) had met een finaleplaats in Hobart vorige week vertrouwen getankt.

   

  Mertens had even tijd nodig om onder stoom te geraken. Toen ze het goeie ritme te pakken had dwong ze Schmiedlova herhaaldelijk in de fout en kon ze ook rekenen op een sterke opslag. Van 1-2 ging het dankzij 5 games op rij naar setwinst: 6-2.

   

  Toch liet Mertens zich in de tweede set in slaap wiegen. Schmiedlova rook haar kans, nam een break voorsprong en versierde zowaar twee setpunten. Net op tijd schoot Mertens wakker. Ze verhoogde het tempo en de Slovaakse kraakte. Mertens pakte opnieuw 5 spelletjes op een rij en maakte het af: 6-2, 7-5.

  Elise Mertens moest in set 2 tot het uiterste gaan.

  "Tweede wedstrijd zou beter moeten gaan"

  Elise Mertens worstelde in de eerste ronde met "een mix van stress en opwinding". "Er waren veel emoties", vertelde ze. "Ik begon heel goed aan de partij. Ik was agressief en alles ging goed. Daarna begon ik fouten te maken, vooral met mijn forehand, wat me frustreerde."

   

  "Ik begreep niet waarom het niet lukte en ik durfde niet meer te slaan. Bij 5-2 zei ik tegen mezelf: 'Stop, geen emoties meer, kruip in je bubbel en sla gewoon'. Zo kon ik de situatie keren."

   

  "In de tweede wedstrijd zou het beter moeten gaan, want nu zit ik in het toernooi. Ik heb vertrouwen, ook al is het altijd anders tijdens de match.  Als iets niet gaat zoals ik wil, maak ik me daar zorgen over en probeer ik oplossingen te vinden. In het dubbelspel ga ik nu werken aan mijn service, mijn return en mijn spel aan het net."

  Statistieken

  Elise Mertens   Anna Schmiedlova
  aces 1
  2 dubbele fouten 4
  4/10 (40%) breakpunten 1/5 (20%)
  20 winners 13
  27 ongedwongen fouten 33
  74 totaal punten 60

  Fase per fase

  1. 02 uur 54. Mertens wint in 2 sets! Mertens laat de kaas niet meer van haar brood eten. Ze wint in de tweede set 5 games op een rij en staat zo in de tweede ronde van de Australian Open.
  2. 02 uur 47. Break Mertens. Mertens laat eerst twee breakkansen liggen, maar het is derde keer goede keer. Schmiedlova levert met een dubbele fout haar opslag in: 6-5. Mertens mag straks serveren voor de match.
  3. 02 uur 43.
  4. 02 uur 42. Mertens zet het recht. Mertens schiet net op tijd wakker: 2 slimme opslagen en een ace erbovenop brengen haar uit de hachelijke situatie: 5-5.
  5. 02 uur 39. Mertens vergeet weer agressief te tennissen en speelt zo in de kaart van Schmiedlova. De Slovaakse versiert twee setpunten op de opslag van Mertens.
  6. 02 uur 33. Met de rug tegen de muur kan Elise Mertens duidelijk iets meer. Ze schudt 2 knappe forehand winners uit haar mouw en gaat door de opslag van Schmiedlova: 4-5.
  7. 02 uur 25. Mertens blaast warm en koud op dit moment. Ze wisselt knappe winners af met slordige slagen. Met veel moeite verzilvert ze haar opslag voor 3-5.
  8. 02 uur 22. Mertens krijgt drie kansen om meteen terug te slaan, maar kan die niet verzilveren. Schmiedlova blijkt een taaie Slovaakse tante en behoudt haar opslag: 2-5.