• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens benut haar kansen niet, Keys mept laatste enkelbelg eruit

  Australian Open

  Elise Mertens (20, 12)
  set
  Madison Keys (16, 17)
  3
  1
  6
  2
  2
  6

  Elise Mertens heeft haar Australian Open van vorig jaar niet kunnen evenaren. Toen was de halve finale het eindstation, nu de 3e ronde. Tegen Madison Keys werd het 6-3, 6-2 in amper 1u13'. Mertens liet in de 1e set 7 breakballen liggen, in de 2e set sloeg ze geen winner meer.

  Met Mertens tegen Keys stonden de huidige en vorige poulain van coach David Taylor tegenover elkaar. Mertens wou graag revanche nemen voor haar nederlaag op de US Open 2017 en kon daarbij volop gebruikmaken van de tips van Taylor.

   

  Die helpen ook in de eerste set. Mertens retourneerde uitstekend en kon zo liefst 7 breakballen afdwingen. Zowel in de derde als in de 7e game heeft ze er 3. Keys gebruikte evenwel haar wapens - een goeie opslag en sterke forehand - om die weg te werken.

   

  Zelf was ze in het 4e spelletje door de opslag van Mertens gegaan, nu met een geweldige gekruiste backhand. Onze landgenote was bij momenten de gelijke van Keys, die meer fouten en winners sloeg, maar benutte haar kansen niet.

   

  Mertens kreeg applaus voor een mooie backhand slice op het eind van de 1e set, maar de hamerende forehand van Keys deed haar dood. Een 7e breakbal ging de mist in. Ietwat gefrustreerd  zag ze de 1e set uit handen glippen.

  " "

  Alleen Madison Keys sloeg winners in de 2e set.

  Set 2: zonder winner kun je niet winnen

  Mertens wist dat ze agressief moest zijn om Keys te kunnen kloppen, maar ze begon te slap aan de 2e set en gaf meteen haar opslag uit handen. Niet alleen met de forehand, maar ook met de backhand bleef de Amerikaanse scoren.

   

  Alarmfase oranje voor de beste Belgische, die plots wel weer bij de zaak was, heel goed verdedigde en Keys fouten liet maken. Een 8e breakbal was eindelijk de goeie. De vuist werd gebald, de verbetenheid leek terug. Ze deelde de lakens uit en bevestigde de break.

   

  Maar opvallend: Mertens sloeg geen enkele winner in de 2e set. En ze zou geen game meer winnen. Ze maakte te veel fouten en Keys domineerde met sterke opslagen en forehand en backhand winners. Het laatste spelletje stond symbool voor de match: na een ace van Keys maakte Mertens er met 2 fouten zelf een eind aan.

  Vorig jaar haalde Mertens de halve finale, nu de 3e ronde: "Ik ga zakken op ranking."

  Mertens: "Keys speelde op top 10-niveau"

  Mertens reageerde teleurgesteld voor de camera: "Natuurlijk had ik meer gewild vandaag. Ik ben triest dat ik zoveel breakpunten in de eerste set niet heb kunnen maken. Maar dat is tennis: soms win je, soms verlies je. Je kunt niet altijd winnen."

   

  "6-3, 6-2 is toch een zware score. Het was vaak 40 gelijk, maar Keys heeft dan toch het verschil kunnen maken. Ik speelde wel niet zo slecht, maar maakte te veel fouten en mijn opslag was misschien ook niet sterk genoeg."

   

  Keys bereikte in haar laatste 5 grandslamtoernooien 1 keer de finale en 2 keer de halve finale. Dat niveau liet ze vandaag ook zien: "Ze heeft zeker op top 10-niveau gespeeld. Ze speelt een heel goeie match, dat doet ze vaker op grandslams." Mertens wil hiervan leren: "Ik ga de match herbekijken om te ontdekken wat ik beter kan doen. Het was moeilijk, ik had niet echt een oplossing. Het moet beter."

   

  Van halve finale in 2018 naar derde ronde dit jaar: welk bilan maakt ze op van haar Australische voorjaar? "Ik had veel wat punten te verdedigen en ben met een andere status naar hier gekomen. Het was niet slecht, maar toch ook niet zoals ik gewild had. Ik had zeker meer dan de 3e ronde gewild. Ik ga nu zakken, maar moet ook naar het grote plaatje kijken. Ik wil zeker weer klimmen in de ranking."

  Bekijk beelden van Mertens-Keys in Het journaal:

  Statistieken

  Elise Mertens   Madison Keys
  0 aces 6
  2 dubbele fouten 3
  63% percentage 1e opslag 65%
  1/8 (13%) breakpunten 4/7 (57%)
  13 winners 31
  12 ongedwongen fouten 21
  56 totaal punten 73

  Keys: "Blij met mijn opslagen op moeilijke momenten"

  Keys klaarde de klus dus opvallend vlot: "Ik ben blij met met het niveau van mijn spel vandaag. Vooral met hoe ik serveerde op enkele moeilijke momenten. Dat heeft me een paar keer gered. Ik kwam zonder wedstrijden naar Melbourne en ben blij dat ik nu al 3 keer kon winnen."

  Oeps, camera handtekenen gaat toch beter zonder dopje op stift

  Fase per fase

  1. 07 uur 10. Fouten kosten Mertens de match. De Australian Open van Mertens zit erop. De overtuiging leek weg: in het laatste spelletje slaat ze liefst 3 forehandmissers. Vorig jaar was er in Melbourne nog halvefinaliste, nu is de 3e ronde het eindpunt. Mertens had zeker haar kansen, maar liet in de eerste set te veel breakballen liggen. In set 2 sloeg onze landgenote geen enkele winner meer. Keys kon rekenen op haar opslag en forehand om de bovenhand te halen.
  2. 07 uur 08. Mertens staat 2 breaks achter. Onze landgenote zit in vieze papieren: ze geeft haar opslag opnieuw uit handen en staat 2-5 in het krijt. Mertens is niet agressief genoeg en Keys kan haar verwoestende forehands strooien: 2-5.
  3. 07 uur 04. Keys stoomt door. De Amerikaanse zet Mertens met de rug tegen de muur met vlotte winst in het zesde spelletje, onder meer met een ace.
  4. 06 uur 56. Keys breakt weer. Nu is het de beurt aan Keys om 2 spelletjes op een rij te winnen. Mertens leek op weg naar gamewinst, maar Keys draaide het nog om. Met een stevige backhand zette ze Mertens weer op achtervolgen: 2-3.
  5. 06 uur 55. Mertens bevestigt break. Van 0-1 achter naar 2-1 voor. Er staat een meer verbeten Mertens op het veld. Ze deelt de lakens uit en dwingt Keys herhaaldelijk in de fout: 2-1. .
  6. 06 uur 51. 8e breakbal is de goeie. Mertens antwoordt met een rebreak. Ze verdedigt heel goed en ziet Keys in het net smashen. Dat levert haar een 8e breakkans op. Keys kan niet overweg met een goeie backhand. Mertens breekt terug, de vuist wordt gebald: 1-1.
  7. 06 uur 48. Alarmfase voor Mertens: meteen gebroken in set 2. Mertens stelt zich vragen. Ze komt op haar eigen opslag 40-0 achter, werkt nog 2 breakballen weg, maar de 3e is er te veel aan. Met een variatie naar de backhand verrast Keys Mertens, die de 2e set met een verloren opslagspel begint.