• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Mertens werkt 4 setpunten weg en staat na 1,5 uur in 3e ronde

  Australian Open

  Elise Mertens (18, 12)
  set
  Margarita Gasparyan (131)
  6
  1
  1
  7
  2
  5

  Elise Mertens heeft in haar tweede wedstrijd in Melbourne net als in de eerste ronde een vlotte eerste set afgewisseld met een lastigere tweede. De Russin Margarita Gasparjan liet 4 setpunten liggen in de 2e set, waarna onze landgenote erop en erover ging.

  Op papier was Mertens als nummer 14 van de wereld stevig favoriet tegen Gasparjan (WTA-91), die aan haar weg terug timmert na 3 knieoperaties. In hun eerste onderlinge duel zette onze landgenote meteen de toon met een eerste break op love.

   

  Gasparjan maakte een pak fouten en keek in een mum van tijd tegen een 4-0-achterstand aan. Daarvoor hoefde Mertens zelfs niet uitstekend op te slaan. In een erg lang 5e spelletje kwam Gasparjan toch op het scorebord, maar het was slechts uitstel van executie: met een 3e break haalde Mertens de 1e set na 43 minuten binnen.

  " "

  Het was weer warm in Melbourne: Gasparjan koelt zich met een ijszak.

  Mertens komt met schrik vrij in set 2

  Wie een walk-over verwachtte in de 2e set, was eraan voor de moeite. Nu was het aan Mertens om het eerste spelletje op love uit handen te geven. Gasparjan, die een sterk najaar speelde, toonde dat ze wel degelijk kan tennissen. De Russin sloeg in de 2e set meer winners dan Mertens en maakte minder fouten.

   

  Maar op de beslissende momenten stond Mertens er:  zo werkte de beste Belgische bij 3-5 achter in de 2e set 4 breakballen (en dus setpunten voor Gasparjan) weg. Een love game en 2 breaks verder was de 2e matchbal de goeie.

  Nu tegen Keys, vorige poulain van coach Taylor

  In de derde ronde (1/16e finales) krijgt Mertens voor het eerst een stevige concurrente met Madison Keys (WTA-17), die de Russin Anastasia Potapova wegzette. De Amerikaanse is - toevallig - de vorige poulain van Mertens' nieuwe coach David Taylor.

   

  Taylor weet waar Mertens moet aan werken: "Ze moet zich meer laten gelden. Vooral als de intensiteit van de match zakt. Wat dat is net een belangrijk moment. Dan kun je het verschil maken. Elise was heel solide in de eerste set. Het niveau van haar opponente was niet heel hoog."

   

  "Maar in het begin van de tweede set deed Elise niet genoeg. Gelukkig heeft ze zich goed herpakt en goed geserveerd onder druk."

   

  Taylor kan haar heel wat vertellen van Keys, die hij tot vorige zomer onder zijn hoede had. "Elise moet meer ondernemend zijn. Ze stelde vast dat als ze te passief is, ze zowat overal rondloopt. Madison is een bijzondere speelster. Ze zette heel goeie resultaten neer in de grandslamtoernooien (in de laatste 5 grandslams haalde ze 3 keer de halve finale, red), maar veel minder elders."

   

  "Ze heeft een goeie opslag, een geweldige forehand, maar ik weet niet of ze houdt van een tegenstandster als Elise, die haar machtige halen goed kan opvangen. Het wordt een mooie uitdaging."

  Mertens: "Hopelijk geeft mijn coach me enkele tips om Madison Keys te kloppen"

  "De partij was vergelijkbaar met mijn eerste ronde tegen Schmiedlova, maar mijn niveau lag wel hoger. Ik was meer relaxed en ging ook voor de winners. In de tweede set moest ik wel weer setpunten wegwerken, dus hopelijk kan ik in de volgende ronde daar nog wat stappen vooruit zetten."

   

  "Ik heb al één keer tegen Madison Keys gespeeld anderhalfjaar geleden. Er zijn wel wat dingen veranderd in mijn tennis, maar waarschijnlijk ook in dat van haar. Hopelijk geeft mijn coach, die Madison nog enkele maanden heeft getraind, me enkele tips om haar te kloppen."

  Tweets van organisatie:

  Statistieken

  Elise Mertens   Margarita Gasparjan
  2 aces 6
  4 dubbele fouten 1
  6/13 (46%) breakpunten 2/7 (29%)
  17 winners 18
  17 ongedwongen fouten 28
  74 totaal punten 53

  Fase per fase

  1. 12 uur 39. "Verwacht stevige service". Mertens moet vannacht twee keer aan de slag, want voor haar begint ook het dubbeltoernooi. Maar de focus ligt uiteraard op haar enkelpartij tegen Gasparjan. "De Russin is vrij groot, ik verwacht een stevige service. De komende uren zal ik gebruiken om haar beter te leren kennen", zegt Mertens.
  2. 12 uur 39. "Waarom zou ik dit niet kunnen?". Door haar afwezigheid van bijna twee jaar stond Gasparjan nog nooit eerder tegenover Elise Mertens. "Ik weet wel dat Mertens de voorbije jaren veel vooruitgang geboekt heeft. Ik herinner me nog dat ik op televisie naar haar kwartfinale tegen Svitolina aan het kijken was. Dat was echt indrukwekkend. Ik weet dus dat het niet eenvoudig zal worden, maar vorig jaar heb ik Kiki Bertens ook geklopt in Linz. Waarom zou dit dan niet kunnen? Mijn mentaliteit zit goed en daarnaast kan ik terugvallen op een goede service en een stevige backhand.".
  3. 12 uur 38. "Het zou een simpele operatie aan mijn meniscus worden, maar er waren complicaties. Het was moeilijk om daarmee om te gaan, vooral omdat ik in 2016 van start was gegaan met een achtste finale hier in Melbourne tegen Serena Williams. Sinds mijn operaties werk ik beetje bij beetje aan mijn comeback. 2018 sloot ik in Tasjkent in schoonheid af met een eerste WTA-titel, en kwartfinales in Linz en Luxemburg. Nu ben ik al blij dat ik in de tweede ronde sta, op mijn lievelingstoernooi.". Margarita Gasparjan.
  4. 12 uur 37. Einde van lijdensweg. Gasparjan heeft jaren blessureleed achter de rug. Van juli 2016 tot april 2018 was ze niet op de courts terug te vinden. De Russin onderging in totaal drie operaties aan haar linkerknie.
  5. 12 uur 36. In de eerste ronde haalde de 24-jarige Russische Gasparjan het in drie sets (4-6 en twee keer 6-2) tegen de Chinese Zhu Lin (WTA-118). Zo won ze in Melbourne haar eerste wedstrijd in drie jaar.
  6. 12 uur 34. Mertens-Gasparjan. Elise Mertens speelt in de Belgische nacht van woensdag op donderdag haar wedstrijd in de tweede ronde van de Australian Open. Margarita Gasparjan (WTA-91) is haar opponente in de tweede partij vanaf 1u. Volg de score in dit artikel. .