• home
 • video
 • pas verschenen

  Osaka troeft Kvitova af in hoogstaande finale en wordt ook nummer 1

  Australian Open

  Naomi Osaka (3, 4)
  set
  Petra Kvitová (9, 8)
  7
  7
  1
  6
  2
  5
  2
  7
  6
  3
  4

  Naomi Osaka heeft na de US Open ook de Australian Open gewonnen. De 21-jarige Japanse leverde in Melbourne een geweldige strijd met Petra Kvitova. De Tsjechisch werkte in de 2e set 3 matchballen weg. Na 2u27' stond er toch 7-6, 5-7, 6-4 op het bord. Osaka lost Simona Halep af als nummer 1 van de wereld.

  De inzet van de finale was niet alleen voor beide vrouwen een eerste titel in Melbourne, maar ook de WTA 1-plaats. Wie won, won dubbel. Voor Kvitova, die jaren geleden 2 keer Wimbledon won, zou het ook de eerste grandslamtitel zijn van haar nieuwe carrière. Want zo ziet de 28-jarige Tsjechische het, nadat een inbreker eind 2016 haar hand lelijk toegetakeld had met een mes.

   

  De 2 protagonisten maakten er een waar spektakel van: het tempo lag voortdurend heel hoog, ze hielden weinig marge in hun slagen. Ze zochten volop de lijnen op, waardoor de foutenlast net dat tikkeltje hoger lag.

   

  Kvitova liet in die 1e set 5 breakballen liggen, telkens maakte ze bij die gelegenheid een fout. Bij 6-5 versierde Osaka 2 setpunten op de opslag van Kvitova, die zich met een geweldige forehand en een goeie opslag uit die benarde situatie bevrijdde. In de tiebreak sloeg Osaka als enige winners: 7/2. (lees voort onder foto)

  " "

  Petra Kvitova werkt 3 matchballen weg in de 2e set.

  Kvitova werkt 3 matchballen weg in set 2

  Kvitova kon niet beter aan de 2e set beginnen: met een 7e breakkans pakte ze haar 1e break (0-2). Die kon ze evenwel niet bevestigen. Aangeslagen gaf ze op love haar volgende service weg, ze sloeg te veel ballen buiten. Osaka pakte 4 games op een rij en kreeg bij 5-3 0-40 3 matchballen op de opslag van Kvitova.

   

  Op dat precaire moment begon de Tsjechische evenwel weer vrijuit te tennissen. Ze won 5 punten op een rij, Osaka begreep er niks van en beleefde een complete meltdown. Op love en met een dubbele fout gaf ze met een break de 2e set prijs. Kvitova schreeuwde het uit. De emoties laaiden hoog op. Een 3e set besliste.

   

  Na 5 verloren spelletjes putte toonde Osaka weer wat vertrouwen door haar eigen opslag te behouden. Haar box besefte het belang. We stonden 2 uur op de baan, toen de Japanse met een ferme backhand de break forceerde: 2-1. Het bleef hard tegen onzacht, de punten bleven kort, Kvitova gaf niet af.

   

  Ook niet toen Osaka 3 breakballen op 5-2 kreeg. Uiteindelijk mocht Osaka voor een 2e keer voor de match serveren. Ze stoomde door naar 40-0, met 3 nieuwe matchballen tot gevolg. Bij matchbal 5 had Kvitova geen verhaal op een sterke opslag.

   

  Osaka is de eerste speelster sinds Jennifer Capriati die meteen na haar eerste grandslamtitel ook een 2e wint. Een jaar geleden stond ze nog 72e op de WTA-ranking, maandag springt ze van de 4e naar de 1e plaats, ze is de eerste Aziatische enkelspeelster die die troon bezet.

  Bekijk het matchpunt:

  Meer emoties bij Kvitova dan bij Osaka: "Wist niet of ik nog racket zou kunnen vasthouden"

  Osaka kon haar tranen niet bedwingen. In haar speech had ze veel lof voor Kvitova: "Ik wou altijd al tegen jou spelen. Je hebt zoveel meegemaakt, het was een eer om tegen jou deze finale te spelen." Waarna ze iedereen, maar dan ook iedereen, bedankte. 

  Kvitova zat met een dubbel gevoel. "Ik kan niet geloven dat ik weer een grandslamfinale heb gespeeld", vertelde ze met een krop in de keel. 2 jaar geleden wist ik zelfs niet of ik nog een racket kon vasthouden. Bedankt dat jullie altijd positief bleven." Een staande ovatie volgde. "Het was een mooie finale. Proficiat, Naomi. Ook met je nummer 1-plaats."

  Fase per fase

  1. 12 uur 11. Osaka benut 5e matchbal. Naomi Osaka wint op haar 21e haar 2 grandslamtitel uit haar carrière: na de US Open nu ook de Australian Open. Ze stoomt in haar laatste opslagspel door naar 40-0 voor 3 nieuwe matchballen. Die had ze in de 2e set nog laten liggen. Nu is de 5e raak: Kvitova heeft geen antwoord op een sterke service. De Japanse wordt maandag ook nummer 1 van de wereld.
  2. 12 uur 07. Osaka serveert voor match. Kvitova haalt simpel haar opslagspel binnen: 5-4 na 2 uur en 24 minuten.
  3. 12 uur 06. Osaka op 1 game van titel: 5-3. Met een overtuigend servicegame nadert de Japanse op love tot op 1 spelletje van de trofee. Kvitova serveert om in de match te blijven.
  4. 12 uur . Osaka laat 3 breakballen op 5-2 onbenut. Kvitova komt in haar opslagspel 0-40 achter, maar redt zich opnieuw uit die benarde situatie met vrank en vrij tennis (en een ace): 4-3. .
  5. 11 uur 52. Het blijft hard tegen onzacht. Osaka blijft met een break voorsprong in de hand. Ze slaat op voor 4-2, maar verliest een challenge. Kvitova geeft niet op.