• home
 • video
 • pas verschenen

  Darcis kan niet op tegen 11e reekshoofd op Australian Open

  Australian Open

  Borna Coric (24, 11)
  set
  Steve Darcis (272)
  6
  1
  1
  6
  2
  4
  6
  3
  4

  Steve Darcis is uitgeschakeld in de eerste ronde van de Australian Open. Hij botste op het elfde reekshoofd: Borna Coric. De Kroaat gunde Darcis geen set bij zijn eerste grandslamtoernooi sinds de US Open in 2017.

  Door een hardnekkige blessure aan zijn elleboog zag Steve Darcis 2018 helemaal in het water vallen. De Belgische veteraan zette echter door en maakte dit jaar zijn comeback met een halve finale in India eerder deze maand.

   

  Dankzij een beschermde ranking van voor zijn blessure stond Darcis op de hoofdtabel in Melbourne, maar daar had hij het met Borna Coric, het 11e reekshoofd, niet getroffen. Darcis kreeg wel meteen 3 breakpunten in het eerste game, maar daarna nam Coric over.

   

  De 12 jaar jongere Kroaat was te krachtig en te snel voor Darcis, die zich kranig weerde met gevarieerd tennis en zijn backhand slice. Maar Coric benutte zijn breakpunten wel en kon zich ook achter zijn sterke service verschuilen.

   

  Darcis hield in set 2 en 3 wel een beetje gelijke tred, maar kon Coric niet in de problemen brengen. Met de moed der wanhoop spartelde de Belg tegen tot Coric maakte het na 2 uur in stijl afmaakte: met een ace. Opvallend, voor Coric is het bij zijn 5e deelname pas zijn eerste zege in Melbourne.

  "Ik heb aangeklampt, maar hij was beter"

  "Ik heb een correcte wedstrijd gespeeld, maar geen uitzonderlijke", analyseerde Darcis. "Coric valt gewoon moeilijk te destabliseren. Er is een reden waarom hij de nummer 12 van de wereld is. Hij mist weinig, slaat heel goed op. Ik heb aangeklampt, maar hij was beter."

   

  "Er zijn veel positieve dingen. Het was een moeilijke loting. Sinds het begin van het jaar speel ik goed, ik voel me fysiek in orde. Ik moet mij inprenten dat ik op de juiste weg ben, op deze manier moet verder doen. Ik heb geen pijn in mijn arm, wat toch het belangrijkste is."

  Borna Coric sloeg 16 aces tegen Steve Darcis.

  Statistieken

  Borna Coric   Steve Darcis
  16 aces 11
  3 dubbele fouten 1
  4/9 (44%) breakpunten 0/3
  42 winners 21
  34 ongedwongen fouten 16
  95 totaal punten 16
  Steve Darcis

  Steve Darcis moet even afkoelen in het broeierige Melbourne.

  Fase per fase

  1. 04 uur 43. Coric maakt het af. Darcis spartelt nog even tegen en komt op 0-30 op de opslag van Coric. Maar de Kroaat blijft kalm en maakt het in stijl af: met een ace. De Australian Open is afgelopen voor Darcis.
  2. 04 uur 36. Steve Darcis kan de wedstrijd nog een beetje rekken. Met onder meer zijn 11e ace behoudt hij zijn opslag. Het is nu 5-4, Coric kan het afmaken op zijn service.
  3. 04 uur 22. Het wordt nu wel heel moeilijk voor Steve Darcis. Bij 2-2 in de derde set levert hij op love zijn opslag in. Borna Coric lijkt op weg naar een zege in drie sets.
  4. 04 uur .
  5. 03 uur 59. Darcis op rand van uitschakeling. Pech voor Steve Darcis: een ballenmeisje laat een bal vallen terwijl de Belg goed in de rally zit. Het punt moet opnieuw gespeeld worden en Coric schudt drie aces en een winnende opslag uit zijn mouw: 6-4 in set 2.
  6. 03 uur 54. Coric verhoogt het tempo en Darcis hapt naar adem. De Kroaat snoept de opslag van Darcis af en mag straks opslaan voor de tweede set.
  7. 03 uur 43. Steve Darcis doet het goed in de tweede set. Onze landgenoot houdt voorlopig gelijke tred met de 12 jaar jongere Coric: 3-3.
  8. 03 uur 22. Coric pakt de eerste set. Zo veel verschil zit er niet tussen Borna Coric en Steve Darcis, maar de Kroaat benut zijn kansen optimaal en zo staat er 6-1 op het scorebord.