• home
 • video
 • pas verschenen

  Edmund opent zijn ATP-palmares in Antwerpen, Monfils biedt knap weerwerk

  European Open

  Kyle Edmund (47, 1)
  set
  Gaël Monfils (11, 6)
  3
  1
  6
  7
  7
  2
  6
  2
  7
  7
  3
  6
  4

  Eerste reekshoofd Kyle Edmund heeft de European Open in Antwerpen gewonnen. En nog meer speciaal is dat het de eerste ATP-titel is voor de 23-jarige Brit. Samen met de Fransman Gaël Monfils maakte hij er een heel mooie en spannende finale van: 3-6, 7-6, 7-6.

  Monfils was vastbesloten om na Gasquet (2016) en Tsonga (2017) opnieuw een Fransman te laten triomferen aan de Schelde. De 32-jarige spektakelman gooide zijn hele ervaring in de weegschaal: hij was toe aan zijn 29e finale, waarvan hij er 7 won. Edmund was nog titelloos, eerder dit jaar verloor hij zijn 1e en enige finale in Marrakech.

   

  De 23-jarige Brit was dus op een missie en had last van de zenuwen in de eerste set. Hij haalde zijn normale niveau niet, zo bleef hij onder de 50 procent geslaagde eerste opslagen. Monfils, die eerder deze week ziek was, kwam op een 3-0-voorsprong en dat kon Edmund niet meer goedmaken: 3-6.

   

  Edmund wist dat hij beter kon en gooide de stress van zijn schouders: met een eerste opslag die op volle toeren ging draaien, een sterke forehand en een stevige dubbele backhand liet hij Monfils lopen. De Fransman gaf zijn opslag een keer prijs, maar herstelde dat in het belangrijke 7e spelletje. Met 3 keer "love" stoomden de 2 hardhitters door naar een tiebreak.

  Edmund is uitmuntend in tiebreaks

  Daarin haalde Edmund zijn beste tennis boven. Deze finale verdiende een derde set en die kreeg de Lotto Arena ook. Het publiek genoot. Edmund dicteerde het spel, Monfils kon niet op tegen al dat geweld: 7/2.

   

  Wie gedacht had dat de vermoeidheid zou toeslaan bij Monfils, was eraan voor de moeite. De Fransman bleef alle ballen terughalen en dreef bij momenten Edmund tot wanhoop. De Brit - flink gesteund door zijn 2 coaches in de tribune - hield evenwel het hoofd koel.

   

  De 2 benutten elk hun 2 breakkansen niet, zodat er weer een tiebreak kwam. Daarin was Edmund andermaal uitmuntend. Een kaderbal van Monfils bracht Edmund 5/4 voor. Twee versnellingen - eentje met de backhand en eentje met de forehand - velden het verdict: 7/4 na 2 uur en 30 minuten. Edmund barstte in tranen uit, toen hij zijn coaches ging groeten.

  Bekijk de tiebreak van de 3e set:

  Edmund reageert emotioneel bij Sporza: "Je eerste vergeet je nooit"

  Fase per fase

  1. 16 uur 41. Edmund dwingt 3e set af. Kyle Edmund is met meer vertrouwen aan de 2e set begonnen en krikt ook zijn 1e opslagpercentage op tot boven de 70%. De Brit loopt 4-1 uit, waarna Monfils 3 spelletjes op een rij wint. Met opslagbeurten op love gaat het naar een tiebreak. Daarin speelt Edmund zijn beste tennis: hij hamert met zijn forehand en dwingt Monfils in de fout: 7/2.
  2. 15 uur 45. Monfils haalt 1e set binnen. 1e reekshoofd Kyle Edmund (ATP-15) begint met zenuwen aan zijn 2e finale uit zijn carrière en geeft meteen zijn opslag weg. De meer ervaren Gaël Monfils, 6e reekshoofd, toe aan zijn 28e finale loopt 3-0 uit en geeft die voorsprong niet meer weg. Edmunds 1e opslagpercentage ligt onder de 50 procent. Monfils slaat ook meer winners: dus is de 6-3 logisch. .
  3. 14 uur 55. De European Open krijgt vanaf 15u zijn apotheose met de finale tussen de Brit Kyle Edmund en de Fransman Gaël Monfils. Kijk live naar de finale.