• home
 • video
 • pas verschenen

  Nadal overleeft uitputtingsslag van 4 uur en 49 minuten

  Rafael Nadal heeft flink moeten zwoegen om de halve finales te bereiken op de US Open. Dominic Thiem (ATP-9) hield de nummer 1 bijna 5 uur aan de praat. Pas na 2u 's nachts was de buit binnen voor de titelverdediger in New York.

  VIDEO: Nadal - Thiem in 3 minuten

  0-6 in de eerste set

  De wedstrijd begon met een zeldzaamheid: Rafael Nadal verloor een set met 6-0. Het overkwam hem nog maar voor de 4e keer in 282 grandslamwedstrijden.

   

  Nadal kreeg in de kwartfinales een koekje van eigen deeg. Met sterke services en lange slagen liet Dominic Thiem hem nauwelijks tijd om te reageren. De Oostenrijker haalde in de eerste set 24 van de 31 punten binnen.

   

  "Een hele moeilijke start", gaf Nadal toe. "Het was zaak om in de wedstrijd te blijven." En dat deed Nadal ook. Met twee sets op een rij stelde hij orde op zaken. Het stond 0-6, 6-4 en 7-5.

  Dominic Thiem

  Dominic Thiem zet Rafael Nadal aan het werk.

  4 uur en 49 minuten

  Rafael Nadal had de winst in de knip. Bij 6-5 en 40-40 in de vierde set stond hij op twee punten van de halve finales, maar met een gemiste volley en een overhaaste slag verprutste hij het zelf. 

   

  Het geknoei kroop in Nadals hoofd, want in de tiebreak ging hij opnieuw de mist in: 7-6 (7/4).

   

  De kwartfinale was al meer dan 4 uur aan de gang toen Nadal nog eens kansen liet liggen. Bij 5-5 liet de Spanjaard 3 breakpunten onbenut.

   

  In de tiebreak lukte het hem uiteindelijk toch. Met dank aan Dominic Thiem. Na 4 en 49 minuten, de langste match op deze US Open, sloeg hij een smash riant buiten.

  Nadal: "Jammer voor Thiem"

  Een moegestreden Rafal Nadal besefte dat hij door het oog van de naald was gekropen. De nummer 1 van de wereld stapte op Dominic Thiem af om hem te bedanken voor de topwedstrijd. Terecht, want Thiem had meer games gewonnen dan Nadal: 28 tegenover 26.

   

  "We hebben een knap gevecht geleverd", sprak Nadal. "Ik vind het dan ook erg jammer voor Dominic. Hij is een goeie vriend op het circuit, een fantastische jongen die nog veel tijd heeft om toernooien te winnen."

   

  Eerder dit jaar hield Nadal Thiem van de titel op Roland Garros. Op de US Open moet de Spanjaard nu aan de bak tegen Juan Martin Del Potro. De eindwinnaar van 2009 klopte in de kwartfinales opslagkanon John Isner: 6-7, 6-3, 7-6, 6-2. Met Isner verdween de laatste Amerikaan uit het toernooi.

  Acteur Ben Stiller was getuige van de marathonmatch:

  Ben Stiller

  Ben Stiller kan zijn ogen nauwelijks geloven.

  VIDEO: Thiem is Nadal de baas in rally