• home
 • video
 • pas verschenen

  Na bijna 3 uur tennis knokt Mertens zich naar 2e ronde US Open

  Elise Mertens (WTA-15) heeft voor het eerst in haar carrière de eerste ronde overleefd op de US Open. Het kostte haar wel veel energie. De Japanse pocketspeelster Nara (WTA-99) dwong haar tot een stevige driesetter.

  3 matchpunten de mist in

  Elise Mertens had de eerste ronde nog nooit overleefd in New York. Twee jaar geleden verloor ze van de Spaanse topspeelster Muguruza, in 2017 was de latere finaliste Madison Keys te sterk.


  Dit jaar kreeg ze mer Kurumi Nara een nieuwe kans. De Japanse pocketspeelster leek bij momenten op een ballenmachine, maar daar wist Mertens wel raad mee. Met 6-2 in de eerste set was het klasseverschil duidelijk.

   

  In de tweede set draaide Nara de rollen om. De nummer 99 van de wereld grossierde in winners en liep uit naar tot 4-0. Mertens sprak haar karakter aan en boog de achterstand om in een 6-5-voorsprong. Ze speelde 3 matchpunten bij mekaar, maar verzilverde er geen enkele.

   

  Dat brak haar zuur op, want in de tiebreak dwong de vinnige Nara een 3e en beslissende set af.

  Last van nek en schouder

  Ook in die laatste set moest Elise Mertens een comeback uit haar mouw schudden. Na een 2-0-voorsprong stond het plots 2-3 in het voordeel van Nara.

   

  Het moment om de kine op het terrein te laten komen. Mertens oogde flauw en liet haar nek en haar schouders masseren.

   

  Na de medische time-out sprak de Belgische nummer 1 haar vechtlust aan. Met succes: Mertens maakte er 4-4 van.

   

  Bij 5-5 leek ze een 40-0-voorsprong uit handen te geven, maar deze keer bleef Mertens wel overeind. Op de opslag van Nara kreeg ze opnieuw matchpunten. Na 2 uur en 42 minuten was het eindelijk wel raak.

  Elise Mertens

  Elise Mertens krijgt een behandeling van de kinesiste.

  De matchbal van Mertens:

  "Ik voel me nog fris"

  "Ik ben erg blij dat ik de wedstrijd gewonnen heb, want het was close", geeft Elise Mertens toe. "Mentaal was ik sterk genoeg om het af te maken in de 3e set."

   

  "Ik voel me nog fris",  verrast Mertens enigszins na een match van bijna 3 uur. "Al ga ik morgen ook niet te zwaar trainen, want ik hoop het hier zo ver mogelijk te schoppen. Daar heb ik vertrouwen in."

   

  Tijdens de wedstrijd kreeg Mertens last van haar nek. "Ik denk niet dat het om een blessure gaat", legt ze uit. "Mijn nek blokkeerde gewoon, maar ik breng elke dag een bezoek aan de kinesist. En elke dag voelt die beter aan."

   

  In de tweede ronde op de US Open botst Mertens op Vera Lapko (WTA -72). De Wit-Russin was met twee keer 6-3 te sterk voor de Oekraïense speelster Katerina Bondarenko (WTA-86).

   

  Mertens en Lapko speelden één keer eerder tegen elkaar. Eerder dit jaar won onze landgenote in 3 sets met 6-1, 4-6 en 6-4 op het gravel in Lugano, waar Mertens ook de titel pakte.

  Mentaal was ik sterk genoeg om het af te maken in de derde set.

  Elise Mertens

  Fase per fase

  1. 19 uur 55. Mertens schreeuwt zich naar 2e ronde. Na bijna 3 uur tennis heeft Elise Mertens het dan toch klaargespeeld. Ze plaatst zich voor de eerste keer voor de tweede ronde van de US Open. Mertens besluit haar wedstrijd met een oerschreeuw.
  2. 19 uur 55. 2 matchpunten voor Mertens.
  3. 19 uur 51. 6-5 voor. Mertens moet er flink voor knokken, maar ze behoudt haar opslagspel wel. Bij een 6-5-voorsprong verstopt ze haar hoofd even onder een handdoek. Zo meteen moet Mertens de opslag van Nara retourneren.
  4. 19 uur 47. 6-2, 7-6, 5-5. De Japanse houdt het hoofd koel en rukt goed naar voren op. Het staat 5-5 gelijk.
  5. 19 uur 40. 5-4 voor. Met de nodige decibels komt Mertens op 5-4. Overleeft ze deze slopende opener toch?
  6. 19 uur 38. Mertens veegt break weg. Elise Mertens vecht nog maar eens terug. Ze gaat door de opslag van Nara en maakt er 4-4 van in set 3. Nu is het aan haar om te serveren.