• home
 • video
 • pas verschenen

  Djokovic maakt als 1e tennisser Masters 1000-palmares compleet: "Enorm speciaal"

  Novak Djokovic heeft geschiedenis geschreven in Cincinnati, het enige van de 9 Masters 1000-toernooien dat de Serviër nog niet had gewonnen. Dat dat tegen Roger Federer gebeurde, maakte het nog mooier: Federer won Cincinnati al 7 keer, Djokovic verloor de finale 5 keer, waaronder 3 keer tegen Federer. De Masters 1000-titels zijn de belangrijkste na de 4 grandslamtoernooien.

  Vuurwerk blijft uit

  Novak Djokovic is weer helemaal terug van weggeweest. Dat bewees de nummer 10 van de wereld eerder al met zijn zege in Wimbledon en onderstreepte de 31-jarige nog eens door in Cincinnati zijn oude rivaal Roger Federer (37) een halt toe te roepen.

   

  Met die 2 grote namen op de affiche werd er vuurwerk verwacht, maar dat bleef toch een beetje uit. Beide spelers waren in set 1 soeverein op hun opslag. Eén moment van zwakte bij Federer halverwege de set werd afgestraft. 

   

  De tweede set bood meer spankracht, met een snelle 2-0-voorsprong voor Federer. Stevenden we alsnog af op een klassieker? Nee, dus. Djokovic ging op zijn beurt door de opslag van de Zwitser en deed dat bij 3-3 nog eens over. Het ontbrak Federer aan finesse en frisheid om Djokovic nog aan het wankelen te brengen.

   

  Opvallend was dat 40 procent van de punten maar met 1 slag werden beslist. Federer ging daarbij  vaker dan we van hem gewoon zijn in de fout bij zijn return op de 2e opslag van Djokovic.

  Bekijk het beslissende breekpunt in de 2e set:

  "Hier ben ik de rest van mijn leven heel trots op"

  Djokovic, die een heel moeilijk jaar achter de rug heeft door een elleboogblessure, was door het dolle heen. Na Miami en Canada in 2007, Indian Wells en Rome in 2008, Parijs in 2009, Madrid in 2011, Shanghai in 2012 en Monte-Carlo in 2013 kostte het hem 5 jaar om zijn Career Golden Masters af te ronden. 

   

  "Dit is een van de meest speciale momenten in mijn carrière en iets waar ik de rest van mijn leven heel trots op zal zijn. Een droom komt uit", reageerde de oud-nummer 1. "Bedankt om me hier een keer te laten winnen", grapte hij richting Federer. "Ik kende het belang van deze week, die 9e trofee winnen was een enorme motivatie. Toch probeerde ik er ook niet te veel aan te denken om de druk niet te hoog te leggen. Toen ik vandaag de baan opkwam, besefte ik dat ik hier altijd al verloor van Federer. Maar ik had vertrouwen in mijn vorm. En Roger was niet zo goed als eerder deze week."

   

  Federer was blij voor zijn concurrent: "Dit is een geweldige prestatie. Ik hoop dat Novak heel erg trots en heel erg blij is. Vandaag schrijft hij geschiedenis. Ik retourneerde niet te best vandaag, om niet te zeggen erg slecht. Ik miste alle 2e ballen met mijn forehand. Ik weet niet waarom. Maar ik wil geen excuses zoeken. Novak verdiende de zege volledig."

   

  De 9 toptoernooien worden sinds 1990 door de ATP georganiseerd. 1000 verwijst naar het aantal rankingpunten dat de laureaat kan verdienen. In totaal won de Serviër 31 van die toernooien. Het was de 70e ATP-titel voor Djokovic, waaronder 13 grandslamtitels. Federer heeft 98 ATP-titels, 20 grandslams en 7 verschillende Masters 1000-toernooien. Van die laatste categorie telt de Zwitser 27 titels.

  Bekijk het verslag van de finale