• home
 • video
 • pas verschenen

  Mertens kookt Wit-Russische in uurtje gaar in bloedheet New York

  Elise Mertens heeft een stuk minder lang in de hitte moeten zwoegen dan in haar eerste ronde op de US Open. Vera Lapko bood enkel in het begin van de match weerstand.

  Elise Mertens mocht van de organisatie haar match om 11 uur 's ochtends afwerken, maar toch schurkte de temperatuur toen al tegen de 35° C aan. Een extra motivatie voor Mertens om er korte metten mee te maken en niet zoals in haar eerste ronde 3 uur op de baan te staan.

   

  Dat plannetje leek aanvankelijk niet te lukken, want Vera Lapko, een talent uit Wit-Rusland dat voor het eerst op de hoofdtabel stond in New York, maakte een vroege break snel gedaan: 2-2. Lapko wist toen nog niet dat ze haar laatste game al gewonnen had, want Mertens vond steeds beter haar draai.

   

  Lapko zocht tussen de sets nog even verkoeling, maar het kwaad was al geschied. In set 2 kon ze maar een handvol punten winnen. In de 3e ronde speelt Mertens tegen de Tsjechische veterane Strycova, haar eerste ontmoeting met het 23e reekshoofd.

  "Heb niet zo veel last van de hitte"

  "Ik ben heel tevreden over mijn match", zegt Elise Mertens. "Het was al veel beter dan mijn vorige partij. 1 uur op de baan is ook een stuk beter dan 3 uur, zeker met dit weer. Toch heb ik niet zo veel last van de hitte. Het programma moet afgewerkt worden en wie mentaal het sterkste is, zal het het verst schoppen."

   

  Met Barbora Strycova lijkt Mertens ook in de volgende ronde een haalbare kaart te treffen. "Ik speelde nog nooit tegen haar. Ze heeft veel ervaring, maar ik heb ook al wat ervaring opgedaan en deed de voorbije weken ook veel vertrouwen op."

  Verslag van Elise Mertens in Het Journaal

  Fase per fase

  1. 18 uur 09. Bagel in set 2. Vera Lapko druipt af. Elise Mertens won 10 spelletjes op een rij en stond amper een uur op het terrein.
  2. 18 uur 05. Het einde is nabij voor Mertens of moeten we zeggen: het einde van de lijdensweg van Lapko. 5-0, nu enkel nog de buit binnenhalen.
  3. 18 uur . Lapko lijkt meer last te hebben van de hitte dan Mertens, die voluit profiteert van de lamlendigheid bij haar opponente. In geen tijd staat het 3-0 in de 2e set.
  4. 17 uur 46. Set 1: 6-2. Mertens laat zich de kaas niet meer van het brood eten in de 1e set. Lapko maakt van de break tussen de sets gebruik om de koelte binnen op te zoeken.
  5. 17 uur 36. Bij 3-2 snoept Mertens Lapko een 2e keer haar opslag af. Kan ze haar bonus deze keer wel vasthouden?
  6. 17 uur 25. Break en rebreak. Mertens gaat meteen door de opslag van Lapko, maar de vreugde is van korte duur, wanneer ze zelf ook haar service verliest. Het staat wel nog 2-1 voor Mertens.
  7. 17 uur 14. Mertens staat op het scorebord. Ze krijgt twee breakpunten tegen, maar werkt ze ook allebei weg: 1-0 voor onze landgenote.
  8. 17 uur 09. Play! De wedstrijd is begonnen. Elise Mertens mag als eerste serveren in een nagenoeg leeg stadion.
  9. 17 uur 02. 32 graden Celsius. De speelsters staan op het terrein en gooien de spieren los. Om 11.02u plaatselijke tijd geeft het kwik al 32 graden Celsius aan.
  10. 16 uur 37. Om 17u tegen Wit-Russische hardhitster. Over een halfuur stapt Elise Mertens (WTA-15) het terrein weer op. In de tweede ronde van de US Open neemt ze het op tegen Vera Lapko (WTA-72). De Wit-Russin kan hard op een bal slaan, maar in hun vorige ontmoeting was Mertens wel te sterk. Op het graveltoernooi van Lugano won ze in 3 sets: 6-1, 4-6 en 6-4.