• home
 • video
 • pas verschenen

  Schouder van Goffin houdt het: "De hitte hier is gevaarlijk voor lichaam"

  David Goffin heeft de eerste ronde op de US Open overleefd. Goffin liet tegen de Italiaanse qualifier Gaio geen set liggen, al moest hij in de slotset wel 3 setpunten wegwerken. "Het gaat goed met mijn schouder", zegt de beste Belg, die 2 weken geleden nog moest opgeven met pijn in Cincinnati.

  232 plaatsen scheiden David Goffin en zijn generatiegenoot Federico Gaio op de ranking. Toch vatte onze landgenoot de match met muizenissen aan. Pijn aan zijn schouder dwong hem in Cincinnati nog tot opgave en bovendien was het bloedheet in New York, iets waar Goffin wel vaker last van heeft.

   

  Maar van die problemen was er in de eerste 2 sets weinig te merken. Enkel in de openingsfase van set 2, na een game dat eindeloos lang duurde, kreeg Gaio een beetje zicht op de opslag van Goffin.

   

  Dat veranderde in set 3, toen Goffin plots kwetsbaar was op zijn service. Bij 2-1 kon hij zich nog redden, maar bij 4-3 was het wel prijs. Gaio mocht nu serveren voor de set, kreeg 3 setpunten, maar liet die allemaal liggen.

   

  Dat liet de doorwinterde Goffin geen 2e keer gebeuren. Ondanks een kleine omweg op het einde maakte hij het toch af in de tiebreak. Zijn volgende tegenstander is de Nederlander Robin Haase, die hem in de eerste ronde van Roland Garros nog 5 sets aan de praat hield.

  "Hitte en vochtigheid zijn gevaarlijk voor het lichaam"

  Goffin klonk heel tevreden na de match. Hij moest winnen en liefst snel, zowel voor zijn schouder als voor de hitte. "Door de extreme omstandigheden voel je je niet goed op de baan. Je probeert daar zo goed mogelijk mee om te gaan, want je weet nooit hoe lang het duurt. Ik heb het van begin tot einde goed gedaan. Ik ben blij dat ik in 3 sets hebben kunnen winnen."

   

  "In de derde set bewoog ik wat minder goed en maakte ik wat fouten, maar ik kon het gelukkig nog omdraaien."

   

  De hitte en de luchtvochtigheid in New York wegen letterlijk en figuurlijk op de tennissers en vragen speciale aandacht: "Ik nam 10 shirts en 10 shorts mee. Ik wisselde zelfs van short op het veld. Ik trok ook nieuwe schoenen aan, omdat er door de vochtigheid water uitkwam."

   

  "Je outfit wordt heel zwaar en plakt al na 2 punten. Je racket vasthouden is moeilijker. De ballen komen heviger aan door de hitte. Al die dingetjes maken het minder aangenaam. Je hebt ook buikpijn. Het is lastiger om goed te eten en te drinken. Dat alles maakt dat het zwaar is voor de benen en het lichaam. Dat zag je vandaag met heel wat opgaves en krampen."

   

  Als het maar een beetje regent, worden de matchen gestopt, maar in deze hitte en vochtigheid wordt gewoon gespeeld: "Dat is al jaren zo. Het programma moet gevolgd worden. Dat is zwaar. Ik zag heel wat spelers bleek rondlopen vandaag, Berankis moest overgeven in de kleedkamer. Hij kon zijn match niet afwerken. Voor het organisme is het bijna gevaarlijk."

  "Heel tevreden over schouder"

  Zijn schouder zorgde voor vraagtekens, nadat hij 2 weken geleden moest opgeven. "Het gaat heel goed", was Goffin gerustgesteld. "Ik ben heel tevreden en heel positief. We hebben dag na dag die schouder goed verzorgd. Vandaag ging het heel goed. Het is nu even afwachten wat het morgen zal geven. Dan train ik met Novak (Djokovic). Ik heb er vertrouwen in: ik denk dat het morgen goed zal gaan en overmorgen nog beter."

  Fase per fase

  1. 00 uur 54. Toch nog zwoegen. In de 3e set moest David Goffin 3 setpunten wegwerken van Gaio, maar uiteindelijk krijgt hij de Italiaan in de tiebreak toch klein. Nu wacht Robin Haase.
  2. 29-08-2018.
  3. 23 uur 58. Nog 1 setje. De 2e set nam iets meer tijd in beslag, ook wegens een break door de verzengende hitte, maar het dubbeltje is toch weer Goffins kant uitgerold. Kan hij het in 3 sets afmaken?
  4. 23 uur 04. Set 1 is al binnen. In de 1e set heeft David Goffin niet al te veel woorden vuilgemaakt aan de Italiaan Gaio. In minder dan een halfuur was de klus al geklaard. Nu maar hopen dat de schouder het houdt.