• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Uytvanck zet Wimbledon op zijn kop en verslaat titelverdedigster

  Alison Van Uytvanck (WTA 47) heeft een grote naam uit het toernooi gekegeld. Met gevarieerd en gedurfd tennis klopte ze titelverdedigster Garbine Muguruza (WTA 3) in drie sets. Van Uytvanck mag zich zo net als Mertens en Wickmayer opmaken voor de derde ronde.

  Alison Van Uytvanck "wou zich gewoon amuseren" tegen de titelverdedigster. "Het wordt een goede test om te kijken waar ik sta." Wel, Van Uytvanck staat ver, want ze toverde bijna twee uur uitstekend tennis op de Londense grasmat.

   

  In de eerste set liet Van Uytvanck Muguruza meteen voelen dat ze zou moeten vechten voor een overwinning, maar ook de Spaanse toonde haar klauwen: het ging gelijk op tot 4-4. Maar toen strafte Muguruza de kleine foutjes (twee te korte dropshots en een dubbele fout) af om de eerste set binnen te halen.

  Van Uytvanck dwong Muguruza op de knieën.

  Slimme aanpak Van Uytvanck

  Vorig jaar kegelde Muguruza Yanina Wickmayer in de tweede ronde uit het toernooi, maar Van Uytvanck was vastberaden om niet het volgende Belgische slachtoffer van de Spaanse te worden. Ze maakte een vroege break in de tweede set meteen ongedaan.

   

  Het gaf Van Uytvanck vleugels: de opslagcijfers van Muguruza zakten niet, maar onze landgenote dwong met knappe returns wel breakkansen af. De titelverdedigster brieste, maar een derde set was onvermijdelijk.

   

  In het beslissende hoofdstuk stond er geen maat meer op Van Uytvanck. Alles lukte: een backhand-smash, een lobje, een ace... Van Uytvanck schuwde het risico niet en dat loonde. Muguruza probeerde de break weg te werken, maar moest dan vol in de aanval gaan. Van Uytvanck pakte het slim aan, verdedigde vanaf de baseline met slices en dwong haar Spaanse opponente zo tot fatale fouten.

   

  Van Uytvanck klopt voor het eerst een speelster uit de top 5 en staat zo net als Yanina Wickmayer en Elise Mertens in de derde ronde, een primeur voor de 24-jarige Belgische. Daarin neemt ze het op tegen de Estse Anett Kontaveit (WTA 27).

  Van Uytvanck staat voor het eerst in de derde ronde op Wimbledon.

  Van Uytvanck: "Verbaasd over mijn eigen niveau"

  "Ik had niets te verliezen en ben het veld opgestapt met het idee dat ik gewoon alles wou geven", vertelde Van Uytvanck het verhaal van haar match. "Het is ongelooflijk hoe ik set 2 en 3 gespeeld heb. Ook in set 1 was ik goed. De sleutel was om haar te doen lopen met afwisselend tennis en om agressief zijn. Ik heb het plan goed kunnen uitvoeren. Ik ben absoluut verbaasd over mijn eigen niveau."

   

  "Ik wist dat ik dit niveau in de armen had van op training. Ik had vertrouwen in mezelf en wist dat ik bits moest spelen, anders maakte ik geen kans. Er heerste een geweldige sfeer rond het veld, waardoor het fijn tennissen was. Het publiek stuwde me vooruit. Ik heb echt heel goed getennist en bleef gefocust."

   

  "Toen ik mocht serveren voor de match bij 5-1 had ik heel veel stress. Het werd ook al een beetje donker en ik wou het niet morgen afwerken."

   

  "Ik was al een paar keer heel dicht bij zo'n grote overwinning en het is leuk om eindelijk voor zo'n stunt te kunnen zorgen. En er is geen mooiere plek om het te doen. Nu is er euforie en mag ik even genieten. Dit is de mooiste match uit mijn carrière. Morgen focus ik mij op de volgende ronde."

  Knuffel van vriendin Greet Minne, coach David Basile kijkt lachend toe.

  Kaalslag bij de vrouwen:

  Met de uitschakeling van Garbine Muguruza (WTA 3) ligt de weg helemaal open voor een verrassing bij de vrouwen op Wimbledon. Enkel nummer 1 van de wereld, Simona Halep, blijft nog over van de top 5. Ook Caroline Wozniacki (WTA 2), Sloane Stephens (WTA 4) en Elina Svitolina (WTA 5) sneuvelden al.

  Tweets:

  Fase per fase

  1. 21 uur 57. Daar is de stunt van Van Uytvanck. Alison Van Uytvanck wou "zich amuseren" tegen de titelverdedigster, maar doet veel meer dan dat. Ze verslaat Muguruza!!
  2. 21 uur 56. Flipkens in de tribune. Kirsten Flipkens werd zonet uitgeschakeld, maar ze is naar haar wedstrijd in de tribunes komen zitten om te supporteren voor Van Uytvanck.
  3. 21 uur 54. Stunt in de maak. Alison Van Uytvanck bezwijkt niet onder de druk. Ze houdt Muruguza aan de praat, dwingt haar in de fout en staat twee breaks voor.
  4. 21 uur 52. Van Uytvanck voelt dat er een stunt in de Engelse avondlucht hangt en duwt door. Muguruza stapelt de fouten op.
  5. 21 uur 50. Muguruza in de fout. Muguruza probeert de scheve situatie recht te zetten en kiest resoluut voor de aanval. Maar Van Uytvanck verdedigt knappe met slices vanaf de baseline en wacht geduldig af tot de Spaanse in de fout gaat, met succes: 4-1.
  6. 21 uur 46. Felbevochten break. Terwijl Van Uytvanck nu gemakkelijker haar opslagspelletjes behoudt, moet Muguruza alles uit de kast halen. De titelverdedigster kan onze landgenote nog even tegenhouden, maar de break is nu toch een feit. Heel sterk van Van Uytvanck.
  7. 21 uur 30. Van Uytvanck gelooft vol in haar kansen en durft risico's te nemen in haar offensieve spel. Ze stormt naar het net en legt de bal met veel gevoel buiten het bereik van Muguruza: 2-1.
  8. 21 uur 30. Een backhand-smash, een lobje en een ace. Van Uytvanck lijkt niet te stoppen bij de start van de derde set. Met een love-game begint ze uitstekend.
  9. 21 uur 27. Van Uytvanck haalt tweede set binnen. Het opslagpercentage van Muguruza zakt niet, maar toch moet ze opnieuw breakkansen toestaan. Het toont hoe sterk Van Uytvanck staat te retourneren. Met een fantastisch dropshot pakt ze de tweede set. We krijgen een derde en beslissende set.