• home
 • video
 • pas verschenen

  Bleke Mertens moet het hoofd buigen voor Cibulkova: 6-2 en 6-2

  Elise Mertens (WTA-15) heeft haar 3e ronde tegen Dominika Cibulkova (WTA-33) niet winnend kunnen afsluiten. Mertens kwam nooit in de wedstrijd en moest haar opslag 6 keer uit handen geven. "Ik heb geen antwoorden gevonden", zegt Mertens.

  Alison Van Uytvanck gaf aan Elise Mertens het goede voorbeeld door na een fluks begin te winnen van de Estse Anett Kontaveit, maar blijkbaar had Mertens die les niet goed begrepen voor haar match tegen de Slovaakse Dominika Cibulkova.

   

  De Belgische nummer 1 wint haar 1e opslagspelletje nog wel moeizaam, maar het 2e moet Mertens meteen al uit handen geven. De Slovaakse domineert en dwingt de Belgische telkens in de fout.

   

  Ook de opslag van Cibulkova loopt als een trein, ze stoomt door naar 4-1. Bij 5-2 kan Mertens opnieuw haar opslagspelletje niet winnen, zo verliest ze de 1e set met 6-2.

  Cibulkova domineerde Mertens en wint in 2 korte sets.

  Cibulkova domineerde Mertens en wint in 2 korte sets.

  Mertens veert recht, maar te laat

  Ook de 2e set begint dramatisch voor Elise Mertens. Nadat Cibulkova haar beide opslagspelletjes wint én de Belgische opnieuw weet te breaken, staat Mertens al snel 3-0 in het krijt bij de Slovaakse.

   

  Bij 4-1 krijgt Cibulkova op de opslag van Mertens 2 virtuele matchpunten. Maar de Belgische toont eindelijk eens die herkenbare veerkracht en weet de situatie nog om te draaien: 4-2. Bij 5-2 perst Mertens het laatste restje energie uit haar lijf, ze legt de Slovaakse het vuur aan de schenen en lijkt opnieuw in de wedstrijd te komen.

   

  Maar ook Cibulkova is mentaal sterk. De Slovaakse blijft koel en bij haar 5e matchbal is het raak.  Elise Mertens verliest zo in 2 sets, 6-2 en 6-2, en moet al na de 3e ronde afdruipen. Alison Van Uytvanck is zo de laatste Belgische in de 1/8e finales op Wimbledon.

  Mertens: "Ik maakte te veel fouten"

  Mertens kon geen vuist maken tegen Cibulkova. "Het is frustrerend, maar dat is sport. Gelukkig gebeurt dit in de derde ronde van Wimbledon. Ik heb nochtans geprobeerd om te reageren, agressiever te zijn en meer naar het net te komen", zegt Mertens.

  "Ik won er enkele punten mee, maar maakte te veel fouten. 6-2, 6-2 is zwaar, maar ik moet de schouders  niet laten hangen. Er blijven nog nog toernooien te spelen dit jaar, en een grandslam."

   

  Helemaal fit was Mertens niet, ze speelde met een ingepakte linkerkuit.  "Het gaat om een contractuur en ik moest opletten dat het geen scheurtje zou worden. Toch heb ik nooit een forfait overwogen. Het verband zat strak en ik heb er tijdens de wedstrijd niet aan gedacht. Ik was vooral bezig met het zoeken naar oplossingen om haar (Cibulkova) een antwoord te kunnen bieden. Maar ik heb die nooit gevonden."

  Mertens speelde met een tape rond haar linkerkuit.

  Fase per fase

  1. 16 uur 40. Het 5e matchpoint is het goede. Mertens slaat opnieuw een bal in het net. Zo moet de Belgische nummer 1 al in de 3e ronde afdruipen. Cibulkova stoot door naar de 1/8e finales na een knappe wedstrijd.
  2. 16 uur 39. "Mertens slaat de belangrijke ballen telkens in het net". Sporza-commentator Dirk Gerlo.
  3. 16 uur 36. Opnieuw matchpoint voor Cibulkova. Alweer een schitterende forehand van de Slovaakse. Is het derde matchpoint het goede?
  4. 16 uur 36. Vierde matchpoint voor de Slovaakse.
  5. 16 uur 32. Break voor Mertens! De Belgische domineerde de laatste paar punten van het 7e spelletje. Met een knappe backhand houdt ze zichzelf in de match. Mertens moet wel nog eens breaken om de situatie helemaal om te kunnen keren.
  6. 16 uur 29. Matchpoint. Fenomenale strakke forehand langs de lijn van Cibulkova. Opnieuw voordeel voor de Slovaakse.
  7. 16 uur 27. Mertens werkt het eerste matchpoint knap weg. Hoelang houdt ze nog stand?
  8. 16 uur 27. Breakkans voor Mertens. Een zeldzame dubbele fout van Cibulkova doet de hoop weer opflakkeren bij de Belgische.
  9. 16 uur 27. Mertens slaat haar forehand buiten, opnieuw Deuce. .
  10. 16 uur 26. 40-15 voor Mertens. Komt ze op 5-3?