Ga naar de inhoud
David Goffin plaatst zich na een spannende vijfsetter.

Goffin overleeft 4 matchpunten en mag naar 1/8e finales

 za 2 juni 2018 19:09
Roland Garros
David Goffin (111, 8)
Gaël Monfils (74, 32)
einde
66
set 1
78
6
set 2
3
4
set 3
6
7
set 4
5
6
set 5
3

David Goffin heeft de 1/8e finales bereikt op Roland Garros, al zag het er tegen Gaël Monfils lange tijd beroerd uit. Maar Goffin ontsnapte en mag morgen tegen de Italiaan Cecchinato voor een plaats in de kwartfinales strijden.

David Goffin zet Monfils opzij en plaatst zich voor de 1/8e finales

Zwoegen en zweten voor Goffin

Gaël Monfils kan op Roland Garros altijd wat meer, dat bleek al gisteren toen hij Goffin de eerste set afsnoepte in een tiebreak en ook daarna een gesel bleef voor de Belg. Maar net toen het wat minder met hem ging, werd hij gered door de regen.

 

Goffin was een dag later niet bij de les vanaf de start. Hij maakte veel foutjes en kon zijn opslagspelletjes niet vasthouden. Zo zag hij zijn voorsprong omgebogen worden in setverlies.

 

Ook in set 4 was het zwoegen voor Goffin. Hij zag wel hoe Monfils het fysiek steeds zwaarder kreeg, maar was zelf te slordig om daar optimaal van te profiteren. Cruciaal was het 10e spelletje, bij 4-5. Goffin moest dat winnen om in de match te blijven, maar in een eindeloos en bijna episch gevecht kreeg Monfils matchpunt na matchpunt. Goffin kroopt door het kleinste gaatje en snelde door naar setwinst.

 

Set 5 liep meer van een leien dakje. Nu was het Monfils die zijn opslag niet meer kon vasthouden. Bij 5-2 liep het nog even mis, maar dat was slechts een struikeling zonder gevolg.

Goffin overleeft 4 matchballen in razend spannende 4e set

Eerst Cecchinato, daarna Djokovic?

Met zijn plaats in de 1/8e finale doet David Goffin al beter dan vorig jaar in Roland Garros, toen hij geblesseerd moest opgeven. Met de Italiaan Marco Cecchinato in de volgende ronde krijgt hij een unieke kans om net als in 2016 door te stoten tot de kwartfinales.

 

Toch mag Goffin zeker niet onderschatten, want Cecchinato steekt in een bloedvorm. Zo dwong hij onze landgenoot onlangs in Rome nog tot een driesetter en in de vorige ronde schakelde de Italiaan het 10e reekshoofd, de Spanjaard Carreno Busta, uit. Als Goffin wint, treft hij wellicht Novak Djokovic, al moet die eerst wel nog afrekenen met Verdasco.

"Ben nooit in paniek geslagen"

"Wat een wedstrijd. Het was heel vervelend dat het een match over 2 dagen was. Je moet de hele tijd wachten en de omstandigheden vandaag waren ook heel anders", legt Goffin uit.

 

"Ik probeerde vandaag hetzelfde te spelen als gisteren, maar Monfils kwam erg sterk voor de dag in het begin. Hij stond op een heel niveau te spelen. Ik heb hem laten uitrazen en kon gelukkig daarna overnemen."

 

Bij 5-4 was het wel kantjeboord. "Maar ik ben nooit in paniek geslagen. Ik heb elk matchpunt gespeeld als een gewoon punt. Dat lijkt mij de beste aanpak."

 

Even was er ook commotie, toen Monfils van zijn oren maakte bij de ref en daarbij ook Goffin leek te viseren. "Hij nam te veel tijd tussen de punten en kreeg daarvoor een straf van de ref. Ik zei: "Speel dan toch!" Maar hij lachte gewoon eens naar mij en ging dan voor met discussiëren."

Monfils onder de indruk van Goffin: "Hij maakte het verschil op de beslissende momenten"

Een diep teleurgestelde Gaël Monfils kon na de wedstrijd alleen maar ontzag opbrengen voor de vechtersmentaliteit van Goffin. "Vandaag kon ik mijn tacktiek en mijn spel opleggen, maar David speelde erg goed op de baseline. Hij maakte het verschil op de beslissende momenten."

 

"De matchballen op 5-4 heeft hij goed weggewerkt. Ik probeerde een diepe forehand langs de lijn, maar hij pakte uit met een fantastische slag. Daarvoor had hij nochtans enkele slagen gemist."

 

"Op 5-5 begon ik fysiek in te zakken. Chapeau voor hem. Wat hij gedaan heeft is top. Het is de klasse van een kampioen", was de boomlange Fransman lovend voor zijn Belgische tegenstander.

 

Ook Monfils kwam nog even terug op zijn lange rustperiodes tussen de punten in en de commotie die daaruit voortkwam. "Ik heb de scheidsrechter gezegd dat ik mijn tijd nam omdat me gisteren verteld werd dat ik te snel ging."

 

"Ik heb een aparte manier van recupereren, het liefst steun ik daarbij op mijn knieën. David verontschuldigde zich bij mij en zei dat hij dat niet wist. Het stelde allemaal niet veel voor. Ik heb nooit gedacht aan opgeven."

Fase per fase

17:07

Goffin wint!

David Goffin stond met zijn rug tegen de muur, maar hij ontsnapt alsnog. In de 5e set ging het uiteindelijk iets vlotter.
17:07

Goffin maakt het af in de slotset: 6-3

17:04

Monfils is nog niet begraven

David Goffin kan het zelf uitserveren, maar hij slaagt daar niet in. Monfils komt terug tot 5-3.
17:00

Opnieuw een break

Monfils zit nu niet meer op, maar door zijn tandvlees. Goffin profiteert ervan door opnieuw te breken. Nog 1 spelletje is hij van de 1/8e finales verwijderd.
16:57
Goffin bevestigt zijn break en komt op 4-2. Kan hij dit naar huis brengen?
16:47

Weer een break

Het lukt beide spelers nu niet meer om hun opslagspel te verzilveren. Goffin komt op een 2-1-voorsprong.
16:45

2 breaks

Goffin lijkt het lek boven te hebben in de 5e set, want hij begint met een break. Die mag hij meteen weer inleveren. Het dubbeltje kan nog alle kanten oprollen.
16:35

Goffin sleept alsnog 5e set uit de brand na 7-5 in set 4

16:34

Goffin wint set vier

David Goffin heeft vier matchballen overleefd in de vierde set, maar wint zijn opslag en sleept een beslissende vijfde set uit de brand. Set vier is voor Goffin met 7-5.
16:33

Goffin overleeft 4 matchballen in razend spannende 4e set

16:30

Goffin neemt de leiding!

Goffin gaat door de opslag van de kwakkelende Monfils en mag gaan serveren voor de vierde set. De Fransman maakt zich ook kwaad om een waarschuwing die hij krijgt omdat hij te veel tijd neemt. Het lijken allemaal afleidingsmanoeuvres van Monfils.
16:22

Goffin vecht om te overleven

Goffin heeft vier matchpunten weggewerkt en vecht zich naar 5-5. Hopelijk is dit een beslissend spelletje, want Monfils lijkt fysiek op het einde van zijn Latijn.
16:10
15:57

3-3

Goffin wint deze keer wel vlot zijn opslagspel en brengt de stand op 3-3. Is dit het moment van de ommekeer?
15:53

Opgelucht ademhalen

Deze wedstrijd blijft een nagelbijter. Goffin moet er voor vechten, maar brengt de stand opnieuw op 2-3 door door de opslag van Monfils te gaan. Hij mag gaan opslaan om opnieuw in de match te komen.
15:46

Goffin verliest opnieuw zijn opslag

Het ziet er steeds slechter uit voor Goffin. Hij haalt zijn beste niveau niet en moet na een heel lang spel zijn opslag opnieuw inleveren. Monfils is momenteel gewoon beter. Het staat 1-3 in de vierde set.
15:36

Monfils pakt de derde set tegen Goffin met 6-4

15:35

Monfils wint derde set

Monfils gaat een derde keer door de opslag van Goffin en haalt de derde set binnen. De Fransman leidt nu 2-1 in sets. Goffin begon nochtans met een 3-2-voorsprong aan de derde set.