• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Swings wint marathon op EK skeeleren, Tas 10e

  Het Europees kampioenschap skeeleren in Oostende heeft voor ons land een einde in schoonheid gekend: Bart Swings won de marathon. Het was de enige wedstrijd waaraan hij deelnam. Sandrine Tas, al goed voor 7 titels, werd 10e.

  Fase per fase

  1. 18 uur 10. 24 Belgische EK-medailles: 12x goud, 4x zilver en 8x brons. Het EK in eigen land werd een succes voor de Belgen. En dan deed Bart Swings, normaal een garantie op een pak medailles, alleen nog maar mee in de marathon. Die won hij ook. Het was het 12e en laatste goud voor de Belgische delegatie. Sandrine Tas telt er daar 7 van. Voorts haalde ons land 4 zilveren en 8 bronzen exemplaren. Goed voor een totaal van 24.
  2. 18 uur 09. Bart Swings pakt goud in marathon ondanks val. Bart Swings beperkte zich op dit EK tot 1 discipline: de marathon op de slotdag. En hij verdedigde zijn Europese titel met succes. In de slotronde in het centrum van Oostende nam hij afstand van zijn medevluchters, de Spanjaard Patxi Peula en de Nederlander Crispijn Ariëns. Swings kwam halfweg ten val, maar dat hield hem niet tegen. "Door die val werd de race erg zwaar en had ik weinig zin in een eindsprint", reageerde Swings.
  3. 18 uur 08. Jason Suttels is beste junior, Tas eindigt 10e op marathon. Jason Suttels, 10 jaar jonger dan Swings, maar even ambitieus, pakte overtuigend de titel bij de junioren. Hij eindigde met meer dan een halve minuut voorsprong, goed voor zijn 3e titel op dit EK. Bij de vrouwen was Sandrine Tas de grote figuur op dit EK met 7 titels. In de marathon legde ze beslag op de 10e plaats. De zege was voor de Française Chloë Geoffroy.
  4. 23-08-2018.
  5. 21 uur 52. Nummer 7 voor Tas. Sandrine Tas heeft de concurrentie ook op de "lap" (ronde) weggeblazen. Dat het rondje van 400 meter letterlijk via haar achtertuin passeerde, was meegenomen. Voor die gouden medaille, haar 7e al op dit EK, had ze wel de afvallingskoers laten schieten. Morgen eindigt het EK met de marathon, waaraan ook Bart Swings deelneemt.
  6. 21 uur 49. "Sandrine baalt als ze verliest. Zelfs met zoveel titels op zak is ze gebrand op die titel op de marathon". Bondscoach (en broer) Kwinten Tas.
  7. 22-08-2018.
  8. 21 uur 37. De mannen kenden minder succes dan Sandrine Tas. Na zijn titel op de piste bleef Mathias Vosté op de 200 meter steken op de zesde plaats. Ook in de puntenkoers kwamen de Belgen er niet aan te pas.
  9. 21 uur 31. Zes keer goud voor Sandrine Tas. Sandrine Tas zat al aan vier gouden medailles op de piste, maar ook op de weg staat er voorlopig geen maat op onze landgenote op het EK skeeleren in Oostende. Op de 200 meter haalde Tas het vlot in 18"033. Met een bronzen medaille kleurde Stien Vanhoutte het podium nog wat meer Belgisch. In de puntenkoers over 10 kilometer kreeg Tas meer tegenstand van de Italiaanse Francesca Lollobrigida, maar pakte ze toch haar zesde Europese titel. .
  10. 21-08-2018.
  11. 20 uur 55. Oogst op de piste. Na 3 dagen wordt het EK op de piste afgesloten. België won 5 keer goud (4 keer Sandrine Tas, al dan niet in teamverband), 2 keer zilver en 4 keer brons. Maandag is er een rustdag en daarna trekken de skeeleraars de straat op. Donderdag wordt het EK afgesloten met de marathon, waaraan ook Bart Swings zal deelnemen.
  12. 20 uur 55. Vruchtbare dag voor België. België heeft op de 3e dag van het EK skeeleren 3 gouden medailles aan zijn totaal toegevoegd. Sandrine Tas was de beste op de 1.000 meter en won met Anke Vos en Stien Vanhoutte de 3.000 meter aflossing. Bij de mannen was Mathias Vosté, die eerder al 2x brons pakte, de primus op de 1.000 meter.