• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  7 uur schaken levert een 6e remise op een rij op

  Van 9 tot 28 november strijden Magnus Carlsen en Fabiano Caruana in Londen om de wereldtitel schaken. Blijft de Noor Carlsen langer aan de macht of krijgt Amerika een eerste wereldkampioen sinds de legendarische Bobby Fischer?

    tussenstand
  Magnus Carlsen (Noo) 3
  Fabiano Caruana (VS) 3

  Fase per fase

  1. Déjà vu: een 6e remise

   Net als de vorige 5 spelletjes eindigde het 6e duel tussen Carlsen en Caruana op een remise. Het staat nu 3-3. Caruana speelde met zwart en kwam bijzonder sterk voor de dag. Uiteindelijk was de partij na zo'n 7 uur voorbij. Morgen is er een rustdag.
  2. 5e partij = 5e remise

   Ook de 5e partij om de wereldtitel is uitgedraaid op een remise. Na 33 zetten maakten titelverdediger Magnus Carlsen en zijn uitdager Fabiano Caruana er een einde aan. Caruana begon scherp, maar Carlsen counterde snel. Waarop Caruana weer een antwoord vond. Vrijdagnamiddag zitten de Noor en de Amerikaan opnieuw tegenover mekaar. Na 5 partijen staat het 2,5 - 2,5 gelijk.
  3. Weer geen winnaar

   Vierde WK-duel en vierde remise in de WK-strijd tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana. Het werd het kortste spelletje tot nu toe. Al na 34 zetten bood titelverdediger Carlsen remise aan. De vorige twee spelletjes werden na 49 zetten beëindigd, de eerste partij werd tot de 115e zet uitgemolken. Beide tenoren slagen er maar niet in om voordeel te halen uit het starten met wit. Carlsen probeerde het deze keer met een Engelse opening, Caruana pareerde gepast. In een bloedeloze partij zag ook supercomputer Sesse niet het minste voordeel, noch voor wit, noch voor zwart. Woensdag is rustdag, donderdag volgt de vijfde partij.
  4. "Binnenkort zal ik toch eens moeten winnen. Ik dacht dat ik goed uit de opening kwam, maar hij is met zwart heel goed voorbereid op alles wat ik in petto heb. Ik zal volgende keer gewoon nog harder mijn best moeten doen."

   Magnus Carlsen
  5. "Het resultaat is oké, maar ik kan beter. In de opening heb ik me opnieuw wat misrekend. Ik dacht dat we er ongeveer gelijk uit gingen komen, maar het was veel slechter. Ik kon het goedmaken en had in het eindspel licht voordeel, maar voor winst gaan zat er niet echt meer in"

   Magnus Carlsen