• home
 • video
 • pas verschenen

  Bart Swings geeft zijn EK een gouden kleur met winst op de massastart

  Bart Swings heeft zijn EK afgesloten met een gouden medaille. Onze landgenoot won op de laatste dag de massastart, zijn favoriete discipline. Zo wist hij zijn andere (matige) resultaten op dit EK helemaal uit. 

  EK afstanden in Heerenveen

  1. 17 uur 47. De winnende race van Swings zie je helemaal op het einde van deze stream.

   De winnende race van Swings zie je helemaal op het einde van deze stream

   Hier staat mogelijk content uit een social media netwerk dat cookies kan gebruiken. U heeft hiervoor nog geen toestemming gegeven. Klik hier om dit toe te laten
  2. 17 uur 39. Swings is Europees kampioen! Bart Swings is vice-olympisch kampioen op de massastart en hij bewees in Heerenveen nog eens dat hij een kei is in de discipline. Het was een chaotische race maar Swings hield het hoofd koel. In een spannende eindspurt hield hij zijn Nederlandse concurrent Arjan Stroetinga af. Swings won in een tijd van 7'39"97. De Rus Danila Semerikov pakte het brons.
  3. 16 uur 36. Mathias Vosté heeft zijn EK afgesloten met een 10e plaats op de kilometer. Hij klokte na een race tegen Krol af in 1'09"51.
  4. 15 uur 59. Stien Vanhoutte sloot haar EK af met een 17e plaats op de 1.000 meter. Ze klokte af in 1'19"43, meer dan 5 seconden trager dan de Nederlandse winnares Jutta Leerdam.
  5. 15 uur 42. Belgische achtervolgingsploeg wordt laatste. De Belgische vrouwenachtervolgingsploeg is 5e en laatste geworden op het EK in Heerenveen. Het Belgische drietal met Stien Vanhoutte, Anke Vos en Sandrine Tas had geen rechtstreekse tegenstander. De Belgen gleden zo naar een eindtijd van 3'17"99. De Nederlandse vrouwen (Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje) verlengden hun Europese titel met een chrono van 2'57"97. De Belgen waren nadien niet erg te spreken over hun debuut in de ploegachtervolging. "Vergeleken met de wedstrijd in Japan van een maand geleden hebben we te weinig progressie geboekt. We hebben er alles aan gedaan om hier goed te zijn, dan is onze tijd een teleurstelling", stelde Tas.
  6. 12-01-2020.
  7. 18 uur 22. Bart Swings was niet content met zijn 5.000 meter, die hij als 10e afsloot in 6'22": "Ik had graag onder de 6'20" gereden. En dat was wellicht mogelijk geweest." Het is volgens Swings een kwestie van techniek. "Daar moet ik de komende weken hard aan werken. Ik wilde het gat met Andrea Giovannini (zijn tegenstander, red.) dichtrijden. Toen ik dat probeerde, verloor ik mijn ritme. Het duurvermogen is zeker goed", stelde Swings. "Mijn slag op de vijf kilometer moet nog wat rustiger.".
  8. 17 uur 55. Swings eindigt 10e op 5.000 meter. Bart Swings moest op de 5.000 meter, traditioneel een moeilijker nummer, vrede nemen met de tiende plek. In de wereldbekerwedstrijden haalde Swings af en toe een top 10-notering en ook op het EK trok hij die lijn door: 6'10"76. Hij was bijna 14 seconden trager dan de Nederlander Patrick Roest, die won in een nieuw baanrecord (6'08"92). De tweede en derde plaats waren voor de Nederlander Sven Kramer (6'10"76) en de Rus Denis Yuskov (6'12"26).