Ga naar de inhoud

Neuville maakt Belgische rallyfans gek met eindwinst in Rally van Ieper

Thierry Neuville heeft de Rally van Ieper op zijn naam geschreven, die voor het eerst deel uitmaakte van het prestigieuze WK rally. Op de slotdag nam hij geen onnodige risico's meer, nadat hij in de eerste tweede dagen de kloof al had geslagen. Neuville doet ook een geweldige zaak in de WK-stand.

De Rally van Ieper mocht dit jaar, na wat vertraging door corona, voor het eerst meedoen met de grote jongens. Thierry Neuville was erop gebrand om in eigen land te triomferen, zeker omdat dat dit jaar in het WK rally nog niet gelukt was.

Na 2 dagen had Neuville al een riante voorsprong op zijn ploegmaat Craig Breen en zeker ook op WK-leider Sébastien Ogier, die een ongelukkige week kende.

Voor de slotdag verhuisde het hele circus naar de Ardennen, met een power stage die eindigde op het circuit van Francorchamps. Neuville hoefde geen al te grote risico's meer te nemen en liet de zege (en bonuspunten) aan de Est Tänak.

Als Romeinse keizers werden Neuville en zijn corijder Martijn Wydaeghe door de uitzinnige Belgische rallyfans ontvangen op het circuit. In de WK-stand komt Neuville nu op gelijke hoogte van nummer 2 Elfyn Evans. De voorsprong van Ogier, 38 punten, is wel nog altijd aanzienlijk.

 

"Iedereen had verwacht dat ik hier zou winnen, maar zo makkelijk is het niet", zegt Neuville. "Ik voelde me goed in de auto en had best nog wel wat overschot en kon dus sneller. Maar het was niet nodig om sneller te rijden."

Cracco wint BK-manche: "Mijn vader kijkt toe vanuit de hemel"

De Rally van Ieper gold ook als manche voor het BK en daarin ging de winst naar Pieter Jan Michiel Cracco, die op de slotdag profiteerde van een kapotte aandrijfas bij Sébastien Bedoret.

Voor Cracco is het de eerste zege ooit in het BK. "Ik wou dat mijn vader (Philip Cracco, bekend van o.a. The Sky Is The Limit) hier was, die is vorig jaar gestorven. Ik ben er zeker van dat hij vanuit de hemel toekijkt."

Neuville: "Een weekend vol emotie"

  Eindstand Rally van Ieper
1. Thierry Neuville (Hyundai) 2u30'24"2
2. Craig Breen (Ier-Hyundai) op 30"7
3. Kalle Rovanperä (Fin-Toyota) 43"1
4. Elfyn Evans (GBr-Toyota) 49"6
5. Sébastien Ogier (Fra-Toyota) 55"8
6. Ott Tänak (Est-Hyundai) 3'46"5
8. Pieter Jan Michiel Cracco (Skoda) 13'05"9
10. Vincent Verschueren (Volkswagen) 13'31"1
11. Sébastien Bedoret (Skoda) 14'46"5
13. Bernd Casier (Ford) 15'13"3
14. Grégoire de Mévius (Skoda) 15'45"2

Rally van Ieper

spinner
 1. 13 uur 16. Eindwinst voor Neuville. Thierry Neuville doet niet al te gek meer in de power stage, die gewonnen wordt door Ott Tänak. In de totaalstand heeft hij iets meer dan een halve minuut voorsprong op zijn ploegmaat Craig Breen. .
 2. 11 uur 13. Geruststellende voorsprong voor de power stage. Er lijkt Thierry Neuville niets meer te kunnen gebeuren in de Rally van Ieper. Na 19 van de 20 ritten heeft hij een voorsprong van 24 seconden op zijn ploegmaat Craig Breen, die niet meer zal aandringen. De power stage, live te volgen op Eén en Canvas, lijkt zo een formaliteit, al zijn er wel nog aparte punten voor het WK te verdienen. .
 3. 15-08-2021.
 4. 17 uur 59. Neuville rijdt in de namidag weg van concurrentie. Thierry Neuville heeft de tweede dag afgesloten met de snelste tijd in drie proeven. Ook de 16e en laatste proef van de dag was een kolfje naar zijn hand.  Zo begint Neuville zondag aan de slotdag in Spa, op 300 kilometer van Ieper, met een voorsprong van ruim 10 seconden op de de nummer twee, de Ier Craig Breen. .
 5. 16 uur 01. Neuville nog altijd leider na stage 14. Met nog twee ritten te gaan op zaterdag heeft Thierry Neuville nog altijd een voorsprong van ruim zes seconden op de Ier Breen. Neuville won na de 12e ook de 14e rit op zaterdag. .
 6. 15 uur 59.
 7. 15 uur 50. De aankomst van Princen na proef 14: .

  De aankomst van Princen na proef 14:

 8. 15 uur 35. Kort interview met Neuville na proef 14: .

  Kort interview met Neuville na proef 14:

 9. 15 uur 33. Bekijk de slotfase van proef 14 van Neuville:.

  Bekijk de slotfase van proef 14 van Neuville:

 10. 13 uur 22. Neuville wint proef 12. Thierry Neuville heeft de laatste proef van de voormiddag gewonnen en is zo opnieuw een heel klein beetje uitgelopen op de nummer twee Craig Breen. De Belg heft halfweg dag 6.8 seconden voorsprong. In vergelijking met de stand van vrijdagavond heeft onze landgenoot 0.8 seconde moeten toegeven. .
 11. 13 uur . Crashes op dag 2, Neuville blijft aan de leiding.

  Crashes op dag 2, Neuville blijft aan de leiding

 12. 12 uur 37. Ik ben misschien een beetje te voorzichtig, maar het risico om lek te rijden is te groot. Thierry Neuville.
 13. 12 uur 29. Neuville ziet zijn voorsprong kleiner worden. Na de eerste drie proeven op zaterdag staat Thierry Neuville nog altijd aan de leiding, maar zijn voorsprong op de Ier Craig Breen - zijn ploegmaat bij Hyundai - slinkt wel. Neuville heeft nog maar vier seconden voorsprong op de Ier. De tweede wedstrijddag begon met de klassementsrit van Hollebeke, met zijn 25,86 km de langste van de rally. Na 22 km gleed Pierre-Louis Loubet (Hyundai) in een gracht. Toegesnelde toeschouwers probeerden tevergeefs om de wagen van de Fransman los te trekken. Ook Ott Tänak (Hyundai) kende pech en reed lek. De Est moest stoppen om een wiel te wisselen, maar vanwege een kapotte krik nam dat veel meer tijd in beslag. Craig Breen, die drie minuten na Tänak gestart was, kreeg naar het einde van de rit toe zijn teamgenoot in het vizier. De Est liet Breen passeren en vertrok opnieuw. Tänak verloor drie minuten en zakte naar de zevende plaats. Breen reed de snelste tijd en was 2.8 seconden sneller dan leider Thierry Neuville. .
 14. 12 uur 07. Pieter Tsjoen crasht tijdens eerste proef tegen een garage. Voor Pieter Tsjoen en Eddy Chevaillier is de rally van Ieper voorbij. In de eerste proef van de dag ging het ervaren duo van de baan en belandde tegen de muur van een garage van een huis. Beide heren zouden gelukkig oké zijn, maar gaan voor een check-up naar een ziekenhuis.  .
 15. 12 uur . Wedstrijd even stopgezet na zware crash Katsuta. Tijdens de tweede rit van de dag verloor Takamota Katsuta (Toyota Yaris) in een lange linkse bocht de controle over zijn wagen en ging tegen hoge snelheid van de baan. Zijn wagen ramde een paal die dwars over de weg kwam te liggen, waarna zijn auto volledig vernield tot stilstand kwam in een veld. De bemanning is oké. De klassementsrit werd wel stopgezet, maar na een halfuur kon de race voortgaan. Sébastien Ogier was onderweg en moest stoppen voor zijn onfortuinlijke ploegmaat. Hij kreeg later een normtijd. .
 16. 14-08-2021.