• home
 • video
 • pas verschenen

  Rallyrijder Sébastien Ogier pakt zijn 7e wereldtitel in de WRC

  Sébastien Ogier heeft voor de 7e keer in zijn carrière de wereldtitel veroverd. De Fransman kreeg in Monza een vrijgeleide naar de titel nadat WK-leider Elfyn Evans gisteren gecrasht was.

  Uitslag Monza
  1. Sébastien Ogier (Fra/Toyota)
  in 2u15'51"
  2. Ott Tänak (Est/Hyundai)
  op 13"9
  3. Dani Sordo (Spa/Hyundai) 15"3
  4. Esapekka Lappi (Fin/Ford) 45"7
  5. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota) 1'11"1
    Thierry Neuville (Hyundai) out

  Fase per fase

  1. 13 uur 19. Ogier maakt het af in Monza. Opdracht volbracht voor Sébastien Ogier in Monza: de Fransman heeft zijn 7e wereldtitel te pakken. Na de crash van WK-leider Elfyn Evans op zaterdag was het voor Ogier vooral belangrijk om zelf niet meer in de fout te gaan. Geen probleem voor de ervaren Fransman, die zijn 7e wereldtitel in stijl pakte door in Monza de slotmanche te winnen. Voor Ogier is het zijn eerste titel met Toyota. Zijn vorige wereldtitels veroverde hij met Volkswagen en Ford. "Ik wil niet in de lucht springen van vreugde. Wereldwijd zijn er zoveel mensen die te lijden en geleden hebben onder het virus. Het zou ongepast zijn om hier te staan dansen. Maar ik ben wel blij", zegt Sébastien Ogier. "Het was een heel, heel moeilijk weekend voor ons, tot in de allerlaatste rit. Ik vind het jammer wat Elfyn Evans gisteren overkwam. Volgend jaar rijden wij opnieuw samen en ik kijk er enorm naar uit om opnieuw met hem de strijd aan te gaan. Mijn Toyota was dit seizoen fantastisch. Ik kijk uit naar volgend jaar om opnieuw met dit team samen te werken." De wereldtitel bij de constructeurs is voor het tweede jaar op een rij voor Hyundai, dankzij de tweede en derde plaats van Dani Sordo en Ott Tänak. .
  2. 06-12-2020.
  3. 18 uur 45. Ook zondag krijgen we Neuville niet meer te zien. Voor Thierry Neuville is het doek nu echt gevallen over het WK. Onze landgenoot maakte vrijdag een slipper, bleef vandaag aan de kant en zal ook zondag niet meer in actie komen. Zijn team Hyundai wil zijn wagen niet nog meer beschadigen.  Neuville begon als 3e in de WK-stand aan de laatste manche, maar zal in de WK-eindstand wellicht nog voorbijgestoken worden door ploegmaat en uittredend wereldkampioen Ott Tänak. .
  4. 18 uur 10. Einde van deze dag. De voorlaatste dag zit erop. De 13e rit kon wel nog afgewerkt worden: leider Sébastien Ogier consolideerde met een 4e notering. De Fransman trekt als leider naar de slotdag. Zondag staan nog 3 ritten op het programma. .
  5. 15 uur 47. Rit 12 afgelast door hondenweer. De weersomstandigheden in Noord-Italië zijn te slecht geworden, oordeelt de organisatie. Rit 12 wordt dan ook afgelast. Straks wordt de laatste rit van de dag normaal gezien wel nog afgewerkt. .
  6. 15 uur 39. Ik vind het verschrikkelijk voor Evans. Hij ging in de bocht gewoon van de baan en kon niet meer doen. Maar het is nog niet binnen voor mij. Het wordt nog een hele klus om morgen te finishen. Sébastien Ogier.
  7. 15 uur 34. Drama voor Evans, gouden kans voor Ogier. WK-leider Elfyn Evans stond in Monza na 10 klassementsritten op de derde plaats, maar in de 11e rit sloeg het noodlot toe. De Brit ging met zijn Toyota van de baan en moest de strijd staken.  Voor Sébastien Ogier, de tweede in de WK-stand en de huidige leider in Monza, betekent dat goed nieuws. De Fransman moet zondag binnen de top drie finishen in Italië om zich te verzekeren van een 7e wereldtitel.  .
  8. 11 uur 10. Neuville slaat dagje over. Na zijn crash in de derde klassementsrit heeft Thierry Neuville een streep moeten trekken door de wereldtitel. Onze landgenoot kan de kloof met WK-leider Elfyn Evans niet meer overbruggen en start vandaag niet. Er wordt gesleuteld aan zijn bolide, opdat hij zondag nog kan deelnemen. .