Tänak maakt favorietenstatus waar, Neuville uit top 3 in WK-stand

  In Estland hebben de rallyrijders het WRC-seizoen na 6 maanden hervat. Maar voor Thierry Neuville was het een terugkeer in mineur. Door wielschade gaan zijn titelkansen in rook op.

  Uitslag
  1. Ott Tänak (Fin-Hyundai) in 1u59'53"6
  2. Craig Breen (Ier-Hyundai) op 22"2
  3. Sébastien Ogier (Fra-Toyota) 26"9
  4. Elfyn Evans (GBR-Toyota) 41"9

  Fase per fase

  1. 14 uur 16. Neuville zakt naar 5. In de WK-tussenstand blijft Sébastien Ogier aan de leiding. Hij ziet Ott Tänak de kloof verkleinen tot 13 punten. Thierry Neuvilles kansen op een eerste wereldtitel zijn flink geslonken en eigenlijk onbestaand. Neuville is nu 5e in de stand op 37 punten van WK-leider Ogier. .
  2. 14 uur 15. Weer pech voor Neuville. In de afsluitende powerstage was Thierry Neuville opnieuw de pineut. Door technische problemen kon hij daarin geen WK-punten meer scoren. "Net voor de start hadden we een probleem waardoor we niet voluit konden gaan. Het was een duidelijk niet ons weekend. Echt, dit verdienen we niet. Gisteren werden we uit de ideale lijn gegooid en we betaalden dit cash. Hopelijk gaat het de volgende keer beter", aldus een flink ontgoochelde Neuville. .
  3. 14 uur 12. Bloemen voor Tänak. Ott Tänak heeft de rally van zijn thuisland gewonnen. Tänak kwam zaterdagochtend aan de leiding en stond die niet meer af. Hyundai-teamgenoot Craig Breen eindigde als 2e op 22 seconden Zesvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier werd 3e op net geen 27 seconden. .
  4. 06-09-2020.
  5. 21 uur 04. Na dit incident is de kans om de wereldtitel dit seizoen te winnen flink geslonken. Maar we mogen nu het hoofd niet laten hangen en moeten vooruitkijken. Er komen nog enkele leuke wedstrijden aan waar we nog belangrijke punten kunnen scoren. Laat ons daarop focussen, want het is pas voorbij als het voorbij is. Thierry Neuville.
  6. 19 uur 12. Tänak leidt na proeven op zaterdag. Ott Tänak staat na afloop van de eerste volledige dag aan de leiding in de rally van Estland. Tänak heeft in de stand 11,7 seconden voorsprong op zijn teammaat Craig Breen. Sébastien Ogier is derde op 28,7 seconden. Thierry Neuville is de verliezer van de dag. Hij maakte een fout tijdens de zevende rit, waarna een wiel van zijn Hyundai brak en hij moest opgeven. Neuville, die op dat moment in derde positie reed, mag zo goed als zeker een kruis maken over zijn titelambities. .
  7. 14 uur 44. Neuville ligt uit de wedstrijd. Thierry Neuville zal vandaag niet meer in actie komen. Onze landgenoot ging halfweg de zevende klassementsrit in de fout en beschadigde daarbij zijn rechterachterwiel. Samen met zijn corijder Nicolas Gilsoul probeerde hij de schade nog te herstellen, maar uiteindelijk moest Neuville toch de handdoek gooien.Hij mist zo de laatste vier ritten van de dag. Neuville, die op de 3e plek stond, zal pas morgen weer in actie komen. Hij moet niet alleen een kruis maken over zijn winstkansen in Estland, maar ziet ook zijn titelkansen in rook opgaan met nog 3 rally's op de kalender. .
  8. 11 uur 32. Betere startpositie. Dankzij zijn derde plaats geniet Neuville deze namiddag van een betere startpositie. Vanochtend werd die startpositie bepaald door de WK-stand. Zaterdagnamiddag werken de rijders dezelfde lus van 5 klassementsritten als in de voormiddag af en wordt er gestart volgens het klassement. .
  9. 11 uur 30. Ik ben niet 100% tevreden over mijn prestatie. Vooral in de snelle stukken mis ik nog wat vertrouwen. Maar we hebben ons best gedaan en gaan zo verder proberen te doen. We moeten realistisch zijn en beseffen dat Ott hier sneller is dan wij. We doen wel mee voor het podium en dat moet het doel zijn. . Thierry Neuville.
  10. 11 uur 28. Neuville schuift op. Na de lekke band van Rovanperä nam Tänak de leiding over. Halfweg de eerste wedstrijddag heeft hij een mooie voorsprong op teamgenoot Craig Breen, die bijzonder sterk voor de dag komt op het Estse gravel. Tot de slotrit van de eerste lus kon Thierry Neuville het tempo van de koplopers niet aan en was hij op regelmaat opgeschoven naar de 3e plaats. In de 11,72 km lange rit van Elva voelde de Belg zich erg in zijn sas en reed hij de snelste tijd. .
  11. 11 uur 26. Rovanperä in de geschiedenisboeken. De 19-jarige Kalle Rovanperä schreef vanochtend een nieuw stukje autosportgeschiedenis. Nadat hij in Zweden als jongste rijder ooit een klassementsrit in het WK op zijn naam wist te schrijven deed de Fin dit huzarenstukje in de langste klassementsrit van de rally in Estland over. Hij nam ook de leiding en werd zo de jongste leider ooit in een WK-rally. Lang duurde de pret evenwel niet. In de daaropvolgende rit ging de Fin wat wijd, reed hij lek en verloor hij net geen halve minuut. .