Ogier relativeert zege in Mexico: "Race had nooit gereden mogen worden"

  De Fransman Sébastien Ogier heeft de Rally van Mexico gewonnen. De race werd ingekort door de coronacrisis. Thierry Neuville sprokkelde geen WK-punten door pech, Ogier is de nieuwe leider in het WK.

  Eindstand
  1. Sébastien Ogier (Fra-Toyota)
  in 2u47'47"6
  2. Ott Tänak (Est-Hyundai) op 27"8
  3. Teemu Suninen (Fin-Ford) 37"9
  4. Elfyn Evans (GBr-Toyota) 1'13"4
  5. Kalle Rovanpera (Fin-Toyota) 2'20"5
  16. Thierry Neuville (Hyundai) 42'38"1

  Fase per fase

  1. 08 uur 25. Ogier doet prima zaakje in Mexico. De Fransman Sébastien Ogier heeft een ingekorte Rally van Mexico op zijn naam geschreven. De Toyota-rijder nam vrijdagochtend de leiding en stond die niet meer af. Omwille van de coronacrisis werd zaterdag beslist om zondag niet meer te racen. Thierry Neuville eindigde door pech pas als 16e en sprokkelt zo geen WK-punten. Sébastien Ogier is ook de nieuwe WK-leider.
  2. 08 uur 24. Een zege is een zege, maar deze is toch helemaal anders dan alle andere. Deze wedstrijd had nooit gereden mogen worden. Ik hoop dat we de Mexicanen geen kwaad berokkend hebben. Ik ga naar huis om in deze barre tijden voor mijn familie te zorgen. Mezelf veiligstellen stellen, krijgt voorrang. Winnaar Sébastien Ogier relativeert zijn zege.
  3. 15-03-2020.
  4. 22 uur 22. Organisatie beslist om zondag niet meer te rijden. Door het coronavirus zal de vierde en laatste dag van de Rally van Mexico op zondag niet meer gereden worden. Alle proeven van zaterdag worden wel nog afgewerkt. De rally eindigt dus zaterdagavond Mexicaanse tijd. De beslissing is unaniem genomen door de organisator, de promotor en de FIA met unanieme goedkeuring van de betrokken constructeurs. De maatregel moet ervoor zorgen dat alle betrokkenen op tijd terug naar hun thuisland kunnen keren.
  5. 20 uur 42. Sébastien Ogier (Toyota) heeft zijn voorsprong op eerste achtervolger Teemu Suninen (Ford) nog vergroot tot 28"3. De Fin wordt opgejaagd door Ott Tänak (Hyundai i20 Coupe WRC) die derde is. .
  6. 20 uur 41. Neuville: "Ik wil punten scoren voor het team". Thierry Neuville heeft na technische problemen het klassement laten varen in Mexico, maar hij kan nog van waarde zijn voor het team. Onze landgenoot pakte bewust straftijd om niet meer als eerste te moeten starten. Het gevolg bleef niet uit: in de tweede klassementsproef van de dag zette hij de snelste tijd neer, gevolgd door Tänak en Ogier. In de laatste rit voor de middag leek Neuville opnieuw op weg naar de snelste tijd tot hij remzone miste. "Ik was iets te optimistisch maar het is niet zo erg. Ik probeer mijn teammaat Ott nog wat te helpen en punten te scoren voor het team.".
  7. 16 uur 15. Neuville kan weer vertrekken. De rally van Mexico zit er dan toch nog niet op voor Thierry Neuville. Onze landgenoot moest opgeven na technische problemen in de negende klassementsproef, maar kan toch weer starten. "We zijn er opnieuw klaar voor", schrijft hij op Twitter. "We komen als eerste de baan op, dus het wordt zeker een uitdaging, maar we gaan alles geven." Neuville start vanop de 23e positie in het algemeen klassement met 40'14"3 achterstand op de Franse leider Sébastien Ogier (Toyota).
  8. 09 uur 39. De auto van Lappi gaat in vlammen op.

   De auto van Lappi gaat in vlammen op

  9. 09 uur 35. Tijdens de rit van Las Minas gebeurde er plotseling iets waardoor we de wagen aan de kant moesten zetten. Een zeer frustrerend einde van een zware dag voor het team. We hopen dat we zaterdag opnieuw van start kunnen gaan, maar de wagen moet eerst onderzocht worden. Thierry Neuville.
  10. 09 uur 10. Grote brand bij Lappi . Ogier rijdt na 9 klassementsritten nog steeds aan de leiding in de rally van Mexico, maar niet alleen voor Neuville werd dag 2 een ramp. Ook Esapekka Lappi en Dani Sordo moesten opgeven. De Fin Lappi bereikte in de 1e namiddagrit nog wel de finish, maar de achterkant van zijn Ford stond in brand. De stewards probeerden de brand te blussen maar slaagden daar niet in. Daarop reed Lappi weg van de finish om verderop zijn wagen op een verlaten gedeelte achter te laten. In geen tijd maakte een immense vlammenzee zich meester van de wagen die volledig uitbrandde. Dani Sordo kreeg ook problemen en moest de strijd ook staken. .
  11. 09 uur 05. Technische problemen voor Neuville. Het werd een baaldag voor Neuville in Mexico. De Belg stond halfweg dag 2 nog op de 3e plaats, maar in rit 9 liep het mis. Hij was snel onderweg tot hij plotseling zijn wagen aan de kant moest zetten. Het is niet meteen duidelijk wat er scheelt met de auto, maar het leek erop alsof de motor aan kracht verloor. Neuville kan waarschijnlijk wel opnieuw starten om zo toch nog wat punten te kunnen scoren en de schade in het algemene klassement wat te beperken. .
  12. 14-03-2020.
  13. 21 uur 41. Neuville voorlopig 3e. Thierry Neuville is zijn leidersplaats in de rally van Mexico voorlopig kwijtgespeeld. Halverwege de tweede dag is onze landgenoot afgezakt naar de 3e plaats. Hij heeft zo'n 10 seconden achterstand op de Fransman Sébastien Ogier. Ook de Fin Suninen moet Neuville momenteel nog voor zich dulden.