Tänak diept WK-bonus uit, Neuville komt niet verder dan 6e plaats

  Na een WK-onderbreking van anderhalve maand heeft Ott Tänak de overwinning behaald in de rally van Finland. Thierry Neuville eindigde als 6e.

  Eindstand in de Rally van Finland
  1. Ott Tänak (Est-Toyota) in 2u30'40"3
  2. Esapekka Lappi (Fin-Citroën) op 25"6
  3. Jari-Matti Latvala (Fin-Toyota)  33"2
  4. Andreas Mikkelsen (Noo-Hyundai) 53"4
  5. Sébastien Ogier (Fra-Citroën) 56"1
  6. Thierry Neuville (Hyundai) 1'32"4

  Fase per fase

  1. 14 uur 23. We hebben tijdens het weekend veel progressie gemaakt. Iedereen heeft hard gewerkt en dat is bemoedigend. In aanloop naar deze wedstrijd hadden we geen goede test en vrijdag zat ik niet in het ritme. Zaterdag ging het beter, kon ik pushen maar vanwege mijn startpositie en het daaraan verbonden veegwerk kon ik niet veel progressie maken. . Thierry Neuville.
  2. 14 uur 22. Zo steeg Neuville nog een plaatsje. Thierry Neuville is op de slotdag nog een plekje opgeschoven. Gelegenheidsploegmaat Craig Breen bood zich - orders van het team - bij de start van de op een na laatste rit 2 minuten te laat aan, waardoor hij 20 seconden straftijd kreeg en Neuville één plaats kon opschuiven. De Belg reed de tweede tijd in de powerstage, waardoor hij 4 extra punten scoort. .
  3. 14 uur 20. Deze zege voelt zo goed. Na de ontgoocheling in Sardinië is dit een opsteker. Ik hoop dat deze overwinning iedereen een boost geeft. Er resten ons nog 5 wedstrijden. We hebben 5 prestaties als vandaag nodig. Ott Tänak.
  4. 13 uur 50. Tänak voor Ogier en Neuville. Tänak boekt zijn tweede zege op rij in Finland, de vierde van het seizoen. In de power stage sprokkelde hij ook nog eens 5 extra punten en 30 in totaal, waarmee hij zijn leidersplaats in de WK-stand verstevigt. Eerste achtervolgers zijn de Fransman Sébastien Ogier (Citroën), op 22 punten, en Thierry Neuville, op 25 punten.
  5. 13 uur 49. Finnen op 2 en 3. De Finnen Esapekka Lappi (Citroën) en Latvala moesten in eigen land vrede nemen met de ereplaatsen. Onze landgenoot Thierry Neuville (Hyundai) werd 6e in Finland.
  6. 13 uur 47. Tänak heerst. Ott Tänak heeft in zijn Toyota Yaris de Rally van Finland op zijn naam geschreven. De WK-leider nam zaterdagochtend de leiding over van zijn Finse teamgenoot Jari-Matti Latvala, toen die lek reed, en gaf die stek vervolgens niet meer uit handen. .
  7. 04-08-2019.
  8. 20 uur 21. Zondag worden nog 4 klassementsritten gereden. De rally van Finland eindigt zondagmiddag omstreeks 12.15u met een powerstage.
  9. 20 uur 20. "Het was niet makkelijk om tijd goed te maken, maar ik heb mijn best gedaan. Ik heb slim proberen te rijden want met enkele tienden van een seconde winst kan je niet veel terrein goedmaken. Het enige wat we kunnen doen is afwachten of er nog iets gebeurt en zondag proberen een goede powerstage te rijden.". Thierry Neuville.
  10. 20 uur 19. Thierry Neuville gaat als 7e de slotdag in. Hij volgt met zijn Hyundai op 1 minuut en 19 seconden van Tänak.
  11. 20 uur 12. Tänak op weg naar nieuwe zege in Finland. De Est Ott Tänak gaat met zijn Toyota de slotdag in als nummer 1. De WK-leider en winnaar van vorig jaar nam vanochtend de leiding over van zijn Finse teamgenoot Jari-Matti Latvala toen die lek reed. Latvala is nu 3e op 28"8. De 2e plaats is voor zijn landgenoot Esapekka Lappi (Citroën), op 16"4.
  12. 11 uur 49. Straks meer van hetzelfde. In de namiddag worden dezelfde 4 ritten als in de voormiddag gereden.
  13. 11 uur 48. Met deze startpositie is het moeilijk. Ik vind wel dat de snelheid er is. De wagen voelt goed, maar ik kan niet meer doen. We staan op 20 seconden van de 4e plaats van Andreas Mikkelsen. Alles blijft mogelijk. We moeten gewoon blijven knokken. Het probleem is dat iedereen zeer snel is en het dat moeilijk is om ergens het verschil te maken. Thierry Neuville.
  14. 11 uur 48. Neuville op 7. Door het uitvallen van Meeke schuift Thierry Neuville één plaats op in de ranking. Neuville slaagde er ook vandaag niet in om echt snelle tijden te rijden. Onze landgenoot staat nu 7e.
  15. 11 uur 47. Exit Meeke. Erger verging het Kris Meeke. De Brit ging van de weg, verloor een wiel en moest opgeven. Tänak was de enige Toyota die ongeschonden uit de klassementsrit kwam. De Est nam de leiding over van Latvala, die naar de 2e plaats zakte, met Lappi op 3.
  16. 11 uur 43. Pech voor Latvala. De Toyota-dominantie ging vanochtend gewoon door in Finland. Na 13 ritten stonden alledrie de Toyota-rijders binnen de seconde. Latvala op kop met in zijn spoor Tänak, op 0,2 seconde, en Meeke op 0,6 seconde. In de daaropvolgende rit was het Toyota-sprookje voorbij. Latvala miste een bocht en botste tegen een steen. De Fin reed lek en verloor behalve de leiding ook nog eens 14,1 seconden. .