• home
 • video
 • pas verschenen

  De Qatarees Al-Attiyah geeft Dakarzege een Belgisch tintje

  De 41e Dakarrally is afgelopen. Bij de auto's heeft topfavoriet Nasser Al-Attiyah gewonnen met een Toyota van een Belgisch team. Bij de motoren was de Australiër Toby Price de sterkste met een KTM.

  Fase per fase

  1. 22 uur 07. "Voor de Dakar had ik gezegd dat ik tevreden zou zijn met een beter klassement dan de vijfde plaats van vorig jaar en dat is gelukt. Ik mag dus absoluut niet klagen. Uiteraard had ik veel liever op het podium gestaan maar kijk, Loeb heeft net als wij ook zijn problemen gehad. In de wedstrijd was Loeb gewoon sneller, dus ik moet niet verwachten dat ik voor hem eindig. Ik stap straks met een goed gevoel het vliegtuig op en dan zien we wel wat de toekomst brengt.". Navigator Tom Colsoul werd met Jakub Przygonski vierde.
  2. 17 uur 37. Colsoul 4e. Jakub Przygonski en de Belgische corijder Tom Colsoul eindigen op de vierde plaats, op meer dan 2 uur van Al-Attiyah. Nadat de versnellingsbak van zijn Mini het in de zesde etappe begaf, borg Colsoul meteen zijn podiumambities op. Woensdag profiteerde hij maximaal van de opgave van Stéphane Peterhansel en de pech van Cyril Desprès om toch naar de vierde plaats op te schuiven. Zo evenaart hij na 25 jaar de prestatie van zijn vader Guy Colsoul, die in 1984 in een Opel Manta naar de vierde plaats reed.
  3. 17 uur 13. Australiër Price 2e keer beste motard. De Australiër Toby Price heeft (net als in 2016) de Dakarrally bij de motoren gewonnen. De KTM-rijder finishte met een voorsprong van 9 minuten op zijn Oostenrijkse ploegmaat en titelverdediger Matthias Walkner. De Amerikaan Andrew Short (Husqvarna) eindigt op de 3e plaats.
  4. 17 uur 10.
  5. 17 uur 02. Unicum voor Toyota én Belgisch team. Nasser Al-Attiyah reed in Peru met een Toyota Hilux. Hij bezorgde de Japanners de eerste eindzege in de Dakar. Het is ook de eerste keer dat een Belgisch team (Overdrive Racing) de woestijnrally wint. .
  6. 17 uur . 3e eindzege voor Al-Attiyah. De Qatarese coureur Nasser Al-Attiyah mag zich voor de 3e keer eindwinnaar van de Dakarrally noemen (na 2011 en 2015). Dit jaar wint hij met 46 minuten voorsprong op de Spanjaard Roma (Mini) en 1 uur en 54 minuten op de Fransman Loeb (Peugeot). De Qatarees reed bijna van start tot finish aan de leiding. Hij verteerde Peru beter dan Peterhansel (opgave) en Loeb, Sainz en De Villiers, die in de fout gingen. Oud-wereldkampioen rally Carlos Sainz schreef vandaag de slotrit op zijn naam.