Neuville slaagt in opzet in Groot-Brittannië en blijft WK-leider

   De Franse wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford) heeft de rally van Wales gewonnen, de elfde en op twee na laatste manche van het wereldkampioenschap. Thierry Neuville (Hyundai) werd na een inhaalrace vijfde en blijft WK-leider. Maar zijn voorsprong slinkt.

  Stand (23/23 ritten):

  1. Sébastien Ogier (Fra-Ford)  3u 6'12"5
  2. Jarri-Matti Latvala (Fin-Toyota) op 10"6
  3. Esapekka Lappi (Fin-Toyota) 35"1
  4. Craig Breen (Ier-Citroën) 1'10"4
  5. Thierry Neuville 1'14"4
  6. Andreas Mikkelsen (Noo-Hyundai)  1'15"9
  7. Hayden Paddon (NZe-Hyundai) 1'18"4
  8. Mads Ostberg (Noo-Citroën) 9'14"7

  Fase per fase

  1. 17 uur 31. Neuville: "Alles nog steeds in eigen handen". Na Turkije was Wales de tweede rally op een rij dat het niet van een leien dakje liep voor Thierry Neuville. In Turkije was het mechanische pech, in Wales ging hij zelf in de fout. Toch toonde hij mentale weerbaarheid en sprong hij nog van 8 naar 5 op zondag. "We hebben alles gegeven", zegt Neuville: "Na mijn fout gisteren was het podium weg, vandaag vielen we aan om winst te boeken. Het kampioenschap is nog lang niet voorbij. De spanning tussen Sebastien, Ott en mij blijft. Ik had liever een grotere voorsprong behouden, maar we kunnen niet blijven stilstaan bij het verleden. We moeten in de 2 resterende wedstrijden voor de zege strijden. We hebben alles nog in eigen handen.".
  2. 16 uur 31. Voorsprong van Neuville is 7 punten. Met nog twee WK rally's te gaan (Spanje en Australië) blijft Thierry Neuville aan de leiding in de WK-tussenstand. Hij heeft 7 punten voorsprong op eerste achtervolger Ogier en 21 punten op Tänak. Met nog twee rally's te rijden blijven er 60 punten te verdienen. De volgende afspraak is eind oktober in Spanje.
  3. 16 uur 30. Ogier wint in Wales. Sébastien Ogier begon als leider aan de slotdag, maar zag Jari-Matti Latvala op twee ritten van het einde de leiding overnemen. Het verschil tussen beide rijders bedroeg 0.2 seconden. In de voorlaatste rit haalde Ogier alles uit de kast, heroverde de leiding en stond die niet meer af. In de afsluitende rit, die met ruim anderhalf uur vertraging van start ging nadat er een motorrijder tijdens een demonstratie gewond werd, zette Ogier de puntjes op de i en reed hij de snelste tijd. Het is de vierde zege van Ogier dit seizoen, evenveel als Neuville en Tänak.
  4. 11 uur 21. "We staan op 6"9 seconden van de 5e plaats. Daar gaan we voor.". Thierry Neuville.
  5. 11 uur . Op 2 ritten van het einde heeft Thierry Neuville zijn Hyuandai op de 7e plaats geparkeerd in Groot-Brittannië. In de powerstage, voor een keer niet de afsluiter, pakte hij met de 4e chrono 2 WK-punten. Zijn concurrent Ott Tänak sprokkelde er 4.
  6. 07-10-2018.
  7. 21 uur 01. "We zullen zien wat er morgen gebeurt. Zondag ga ik voluit in de powerstage. Pas op het einde van de rally zullen we zien hoe de WK-tussenstand er zal uitzien. Nadien kunnen we eventueel beginnen rekenen. In Turkije hadden wij en Sébastien Ogier pech. Vandaag was het de beurt aan Ott Tänak. We staan nu op gelijke voet.". Thierry Neuville (8e) heeft twee ploegmaats voor zich in de stand. Past Hyundai morgen teamorders toe?
  8. 19 uur 08. Einde derde dag. De derde dag in Wales zit erop: Thierry Neuville blijft voorlopig op de 8e plaats hangen na 18 ritten. Sébastien Ogier trekt als leider naar de slotdag. Bij deze stand en zonder rekening te houden met de punten in de powerstage van zondag, blijft Neuville aan de leiding van het WK met 181 punten. Dat zijn er 2 meer dan Ogier, die op 179 punten komt, en 17 meer dan de onfortuinlijke Tänak, die op 164 punten blijft staan.
  9. 18 uur 17. "Een klein foutje kan alles omgooien. Het WK zal pas voorbij zijn als we de finish in Australië bereiken.". Thierry Neuville na de opgave van Ott Tänak.
  10. 18 uur 15. Tänak moet de strijd staken. Goed nieuws voor Thierry Neuville (en Sébastien Ogier): WK-concurrent Ott Tänak heeft moeten opgeven. De Est leek in Groot-Brittannië op weg naar zijn 4e zege op een rij én de WK-leidersplaats, maar in de 16e rit moest Tänak het voor bekeken houden. Er staan vandaag nog 2 ritten op het menu.
  11. 14 uur 11. "Ik denk dat we de verkeerde banden hebben gekozen. Vooraan liggen harde rubbers waarmee ik constant lig te worstelen. Ik heb totaal geen grip. Ik rijd nochtans goed, maar ik kan het verschil niet maken. Als ik te veel push kom ik in de problemen.". Thierry Neuville.
  12. 14 uur 06. Tänak op weg naar dubbelslag, Neuville kent problemen. Thierry Neuville moet deze middag een inhaalrace rijden in de bossen van Wales. Na een rampzalige ochtend is hij teruggezakt naar de 9e plaats, op iets meer dan 40 seconden van het podium. Voor zijn uitdager Ott Tänak verloopt alles naar wens. In de virtuele stand voor het WK komt de Est aan de leiding en heeft hij 10 punten voorsprong op Thierry Neuville.
  13. 13 uur 58.
  14. 11 uur 21.