• home
 • video
 • pas verschenen

  Neuville slaagt in opzet in Groot-Brittannië en blijft WK-leider

   De Franse wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford) heeft de rally van Wales gewonnen, de elfde en op twee na laatste manche van het wereldkampioenschap. Thierry Neuville (Hyundai) werd na een inhaalrace vijfde en blijft WK-leider. Maar zijn voorsprong slinkt.

  Stand (23/23 ritten):

  1. Sébastien Ogier (Fra-Ford)  3u 6'12"5
  2. Jarri-Matti Latvala (Fin-Toyota) op 10"6
  3. Esapekka Lappi (Fin-Toyota) 35"1
  4. Craig Breen (Ier-Citroën) 1'10"4
  5. Thierry Neuville 1'14"4
  6. Andreas Mikkelsen (Noo-Hyundai)  1'15"9
  7. Hayden Paddon (NZe-Hyundai) 1'18"4
  8. Mads Ostberg (Noo-Citroën) 9'14"7

  Fase per fase

  1. 17 uur 31. Neuville: "Alles nog steeds in eigen handen". Na Turkije was Wales de tweede rally op een rij dat het niet van een leien dakje liep voor Thierry Neuville. In Turkije was het mechanische pech, in Wales ging hij zelf in de fout. Toch toonde hij mentale weerbaarheid en sprong hij nog van 8 naar 5 op zondag. "We hebben alles gegeven", zegt Neuville: "Na mijn fout gisteren was het podium weg, vandaag vielen we aan om winst te boeken. Het kampioenschap is nog lang niet voorbij. De spanning tussen Sebastien, Ott en mij blijft. Ik had liever een grotere voorsprong behouden, maar we kunnen niet blijven stilstaan bij het verleden. We moeten in de 2 resterende wedstrijden voor de zege strijden. We hebben alles nog in eigen handen.".
  2. 16 uur 31. Voorsprong van Neuville is 7 punten. Met nog twee WK rally's te gaan (Spanje en Australië) blijft Thierry Neuville aan de leiding in de WK-tussenstand. Hij heeft 7 punten voorsprong op eerste achtervolger Ogier en 21 punten op Tänak. Met nog twee rally's te rijden blijven er 60 punten te verdienen. De volgende afspraak is eind oktober in Spanje.
  3. 16 uur 30. Ogier wint in Wales. Sébastien Ogier begon als leider aan de slotdag, maar zag Jari-Matti Latvala op twee ritten van het einde de leiding overnemen. Het verschil tussen beide rijders bedroeg 0.2 seconden. In de voorlaatste rit haalde Ogier alles uit de kast, heroverde de leiding en stond die niet meer af. In de afsluitende rit, die met ruim anderhalf uur vertraging van start ging nadat er een motorrijder tijdens een demonstratie gewond werd, zette Ogier de puntjes op de i en reed hij de snelste tijd. Het is de vierde zege van Ogier dit seizoen, evenveel als Neuville en Tänak.
  4. 11 uur 21. "We staan op 6"9 seconden van de 5e plaats. Daar gaan we voor.". Thierry Neuville.
  5. 11 uur . Op 2 ritten van het einde heeft Thierry Neuville zijn Hyuandai op de 7e plaats geparkeerd in Groot-Brittannië. In de powerstage, voor een keer niet de afsluiter, pakte hij met de 4e chrono 2 WK-punten. Zijn concurrent Ott Tänak sprokkelde er 4.
  6. 07-10-2018.
  7. 21 uur 01. "We zullen zien wat er morgen gebeurt. Zondag ga ik voluit in de powerstage. Pas op het einde van de rally zullen we zien hoe de WK-tussenstand er zal uitzien. Nadien kunnen we eventueel beginnen rekenen. In Turkije hadden wij en Sébastien Ogier pech. Vandaag was het de beurt aan Ott Tänak. We staan nu op gelijke voet.". Thierry Neuville (8e) heeft twee ploegmaats voor zich in de stand. Past Hyundai morgen teamorders toe?