Neuville beperkt schade met winst in powerstage: "Verdienden de zege"

  Thierry Neuville blijft ook na technische problemen leider in het WK rally. De Belgische coureur moest zaterdag de strijd staken in Turkije,  maar in de afsluitende powerstage op zondag ging hij nog met de 5 punten aan de haal.

  Uitslag Rally Turkije
  1. Ott Tänak (Est-Toyota)
  in 3u59'24"5
  2. Jari-Matti Latvala (Fin-Toyota)
  op 22"3
  3. Hayden Paddon (NZe-Hyundai) 1'46"3
  4. Teemu Suninen (Fin-Ford) 4'10"9
  5. Andreas Mikkelsen (Noo-Hyundai) 7'11"7
  10. Sébastien Ogier (Fra-Ford) 20'51"2
  16. Thierry Neuville (Hyundai) 38'46"5

  Fase per fase

  1. 16 uur 35. "Wij vechten om het kampioenschap met mannen die moeilijk te kloppen zijn. Maar eerlijk gezegd verdienden wij de zege in Turkije. We lagen op kop en waren veruit de snelsten, maar een klein probleem heeft ons afgestopt.". Thierry Neuville (16e en WK-leider).
  2. 16 uur 33. "Deze rally was zo moeilijk. Vrijdag dachten we dat 5e of 6e al heel goed zou zijn, maar we wisten ook dat niet de snelste maar de slimste zou winnen. Ik kende geen problemen. Het kampioenschap wordt interessant, we gaan blijven pushen.". Ott Tänak (winnaar en nu 2e in WK).
  3. 13 uur 37. Nog 3 manches. De volgende WRC-rally vindt plaats in Wales (4-7 oktober). Nadien wachten met de rally's van Catalonië (25-28 oktober) en Australië (15-18 november) nog twee manches.
  4. 13 uur 31. 3e op rij voor Tänak. De winst in Turkije gaat naar de Est Tänak. Hij boekt met zijn Toyota een 3e zege op een rij in het wereldkampioenschap. In de stand wordt Tänak nu de eerste achtervolger van Neuville, op 13 punten van de leider. Sébastien Ogier is de nummer 3, de Fransman volgt op 23 punten.
  5. 13 uur 28. Winst en 5 punten in de powerstage. Na een pechdag - de linkerschokdomper doorboorde de motorkap - slaat Thierry Neuville terug in de powerstage. De WK-leider zet de snelste tijd neer in de laatste rit en verlaat Turkije op die manier nog met 5 punten.
  6. 16-09-2018.
  7. 17 uur 29. Tänak leidt voor Latvala. De Est Tänak gaat als leider de slotdag in. Enkel Latvala (op 13"1) lijkt hem nog te kunnen bedreigen, tenzij ook Tänak nog een bezoekje zou krijgen van de pechduivel.
  8. 14 uur 40. En ook Ogier moet opgeven. WK-rivalen Neuville en Ogier moeten vandaag allebei opgeven. Ook de Fransman kan dus niet meer verder. Morgen kunnen ze wel nog punten sprokkelen in de Power Stage. De lachende derde kan de Est Ott Tänak zijn, die momenteel leider is. .
  9. 14 uur 19. Ook pechdag voor Ogier. Sébastien Ogier zal wellicht niet optimaal profiteren van de opgave van Thierry Neuville, want pech blijft ook de Fransman achtervolgen. De vijfvoudige wereldkampioen schoof van de baan en verloor veel tijd in een van de eerste namiddagritten. .
  10. 11 uur 29. De ochtendsessie is voorbij in Turkije. Ogier is teruggevallen naar de 4e plaats, de leiding is in handen van Mikkelsen.
  11. 10 uur 22. Ondanks zijn mechanische problemen staat Sébastien Ogier na de 9e klassementsrit nog aan de leiding. De voorsprong van de Fransman op Andreas Mikkelsen is wel stevig geslonken, maar Ogier kan zijn wagen nu herstellen. Thierry Neuville kan morgen wel nog deelnemen aan de laatste ritten en kan in de Power Stage nog punten scoren.
  12. 09 uur 41. WK-tussenstand. Thierry Neuville was als leider aan deze rally begonnen, maar de hemel zal straks wellicht iets minder rooskleurig zijn. Neuville had een voorsprong van 23 punten op Sébastien Ogier, maar de Fransman staat momenteel aan de leiding in Turkije. De eindzege levert 25 punten op en in de Power Stage kunnen ook nog punten verdiend worden.
  13. 09 uur 36. Dramatische ochtend voor Neuville. De WK-kansen van Thierry Neuville hebben een flinke knauw gekregen. Onze landgenoot was als leider aan de tweede dag begonnen en opende goed in de eerste rit van de dag. Onderweg had hij een voorsprong van 4 seconden op eerste achtervolger Ogier, maar niet veel later doorboorde de linkerschokdemper plotseling de motorkap en gingen enkele onderdelen verloren. Neuville bereikte uiteindelijk de finish, maar daar volgde slecht nieuws. .
  14. 09 uur 35. "Ik weet niet wat er gebeurd is. Alles verliep uitstekend tot dat ene moment. Pech, dikke pech". Thierry Neuville over het ophangingsprobleem .