4. China 2-2 21-22 6
5. Duitsland 2-2 16-23 6

Belgian Bulls raken niet voorbij titelverdediger en grijpen naast medailles

di 31 augustus 2021 11:36

De Belgische goalballers moeten de Paralympische Spelen zonder een medaille verlaten. Ze verloren hun kwartfinale tegen Litouwen met 4-7. Aan de rust stonden de Belgen al 2-6 achter. Litouwen gaat door naar de halve finales en kan zijn titel van Rio 2016 dus nog verlengen.

Herbekijk de match van de Belgian Bulls tegen Litouwen in het goalbal

Belgische goalbalploeg op de Paralympische Spelen

13:52

Teleurgestelde Belgen: "De kers op de taart komt er niet"

De ontgoocheling was na de wedstrijd heel groot bij de Belgen. "Ik ben heel teleurgesteld", zuchtte kapitein Bruno Vanhove. "De vorige wedstrijden slagen we er in om maximaal vier doelpunten tegen te krijgen. Hier krijgen we er zeven tegen, waarvan zes in de eerste helft."

"Ik ben niet blij met mijn eigen prestatie. Het is jammer dat we net in onze laatste wedstrijd, in de kwartfinales, zo slecht spelen. Defensief was het niet in orde, en dan kijk ik in de eerste plaats naar mezelf. We begonnen nochtans goed met de openingsgoal, maar konden dat niveau jammer genoeg niet aanhouden."

De aanvoerder eindigde wel met een positieve noot. "Het is positief dat we hier staan, op de Paralympische Spelen. Veel mensen hebben goalbal leren kennen en hopelijk leren appreciëren. Ik denk wel dat het een attractieve en spannende sport is. Ik hoop dat als mensen het zien, dat ze het herkennen. En misschien kunnen ze af en toe nog eens een wedstrijd van ons meepikken. Dat zou al fantastisch zijn."

Broer Tom Vanhove scoorde drie van de vier Belgische doelpunten. "Dat is mooi, maar het is niet wat dat ik zal onthouden", reageerde hij. "De teleurstelling is heel groot. In het recente verleden wonnen we al een paar keer van Litouwen. We wisten dat er iets inzat. Defensief waren er te veel fouten en offensief was de armblessure van Klison Mapreni een domper. Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar het was niet genoeg om een kwartfinale te winnen."

"We doen dit allemaal als onbetaalde sporters. Er is heel veel tijd ingekropen. We hebben ook allemaal een familie. Het is jammer dat het hier eindigt. Het was een heel mooi traject, maar de kers op de taart was een halve finale en een medaille en die komt er niet. Het is even moeilijk om het positieve te onthouden."

11:46

Avontuur van Belgian Bulls eindigt in kwartfinales

De Belgische goalballers (IBSA-6) hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales. In de kwartfinales was Litouwen (IBSA-2), dat in 2016 in Rio de Janeiro olympisch goud veroverde, te sterk.

Na de eerste helft stonden de Belgen, ondanks twee doelpunten van Tom Vanhove, met 2-6 achter. Ook Klison Mapreni en Bruno Vanhove namen de Litouwers na de pauze onder vuur, maar kregen de kloof niet gedicht. Na een nieuw doelpunt van Tom Vanhove en invaller Wassime Amnir eindigde de wedstrijd uiteindelijk op 4-7.

De Belgian Bulls hadden gehoopt op eremetaal, maar gaan dus met lege handen naar huis. Litouwen neemt het donderdag in de halve finales op tegen de winnaar van het duel tussen nummer 1 van de wereld Brazilië en Turkije. In de andere halve finales kijken de Verenigde Staten (IBSA 8) China in de ogen.

30/08/21
12:16

Goalballers als groepswinnaar naar kwartfinales

De Belgian Bulls hebben zich als groepswinnaar geplaatst voor de kwartfinales van het paralympische goalbaltoernooi. Op de slotdag van de groepsfase leden zowel Oekraïne als Duitsland een verrassende nederlaag en zo wint België groep B.

In de kwartfinales neemt België het op tegen Litouwen, de nummer 2 van de wereld. De match vindt dinsdag plaats om 10.45 u.

Goalballers kunnen tweede nederlaag niet voorkomen

Het doel van onze nationale goalballers was bij aanvang duidelijk: de kwartfinales halen. Missie geslaagd, ondanks de nederlaag tegen Oekraïne kunnen ze mathematisch niet meer naar de laatste plaats in de groep zakken. Een knappe prestatie van de Belgian Bulls.

De Belgian Bulls waren gebrand op eerherstel na het verlies tegen de Duitsers, maar tegen de Oekraïners was het lang wachten op het eerste doelpunt. Halfweg de eerste helft was het dan toch raak. Mapreni zette de Bulls op voorsprong.

Lang konden onze landgenoten echter niet genieten van de voorsprong. Oliinyk en Zhyhalin leken de Oekraïners met een voorsprong de kleedkamers in te sturen, maar Mapreni hing met zijn tiende treffer van het toernooi de bordjes weer in evenwicht.

Na de rust kwamen de Oekraïners beter voor de dag. Terwijl onze landgenoten de bal niet in het doel kregen, lukte dat bij Oekraïne wel. Opnieuw Oliinyk en Zhyhalin bezegelden het lot van de Belgen. Eindstand: 2-4.

Met twee zeges en evenveel nederlagen zijn onze landgenoten al zeker van de volgende ronde. De beste vier gaan door naar de kwartfinales.

28/08/21
12:58

Belgian Bulls verliezen 3e groepswedstrijd van Duitsland

Na 2 mooie zeges tegen China en Turkije hebben de Belgische goalballers een eerste keer van de nederlaag geproefd. De Belgen, 6e van de wereld, gingen de boot in tegen nummer 4 Duitsland. Het werd 2-0.

De Duitsers, Europees kampioen en vicewereldkampioen, scoorden erg snel met een penaltygoal van Michael Dennis. Ondanks verwoede pogingen van Tom en Bruno Vanhove en topschutter Klison Mapreni kwam er geen gelijkmaker. Diep in de 2e helft zette Dennis nog maar eens een penalty om. België en Duitsland delen de leiding met 2 zeges en 1 verlies. België staat op kop door een beter doelsaldo.

Morgen valt het doek over de groepsfase: België neemt het op tegen Oekraïne (IBSA-12). De top 4 van de 2 groepen (met 5 landen) stoot door naar de kwartfinales. Die zijn dinsdag.

27/08/21
07:18

Ik ben vooral heel tevreden over hoe we het defensief hebben aangepakt, ook al stonden we achter. We hebben ons moment afgewacht en zijn erop en erover gegaan

Kapitein Bruno Vanhove
07:03

Coach Johan De Rick: "Ploeg die minste fouten maakte, heeft gewonnen"

07:01

Tom Vanhove: "Uitgaan van onze eigen sterkte tegen Duitsland"

07:00

Bruno Vanhove: "Hebben onze zes punten, daar zijn we erg tevreden mee"

03:12

Ook Turkije kan Belgische goalbalmannen niets in de weg leggen

De Belgian Bulls hebben na hun overwinning gisteren tegen grootmacht China nu ook Turkije, de nummer negen van de wereld, opzijgezet. De Belgen hadden de nodige moeite met Turkije en konden pas in het absolute slot de overwinning veiligstellen. Eindstand: 4-6.

Na een goed begin tegen China, waren onze nationale goalbalmannen gebrand op een tweede zege in de groepsfase. Daarvoor moest er wel eerst gewonnen worden van Turkije.

De wedstrijd begon afwachtend. Beide ploegen vonden geen gaatje om een doelpunt te maken. Het was pas bijna halfweg de eerste helft dat Turkije op voorsprong kon komen. Onze landgenoten leken zo met een achterstand de kleedkamers in te duiken, maar net voor de rust wist Tom Vanhove alsnog de bordjes gelijk te hangen. 1-1.

Dan ging het in de tweede helft vlotter. Onze nationale goalbalmannen vonden deze keer wel makkelijk de weg naar het doel. Toch maakten de Turken het nog spannend. Maar topschutter Klison Mapreni wist in het slot met zijn tweede van de wedstrijd een tweede zege van de Belgian Bulls veilig te stellen.

België start zo met twee overwinningen op een rij en mag zo al voorzichtig dromen van de kwartfinales. Morgen nemen de Belgische goalmannen het in hun derde groepswedstrijd op tegen Duitsland.