Ga naar de inhoud
Devos
De Belgen (hier Pieter Devos) moesten in de top 10 eindigen om de finale te halen.

Jumpingruiters springen moeiteloos naar de finale in de landencompetitie

 vr 6 augustus 2021 14:39

De Belgische springruiters hebben geen enkele balk laten vallen in de kwalificaties van de landencompetitie. Met slechts 4 punten tijdstraf gaan ze als het tweede beste land naar de finale, die morgen wordt afgewerkt.

De kwalificaties van de landencompetitie gingen van start zonder Niels Bruynseels. In de individuele finale liep zijn paard een blessure op, hij werd vervangen door Pieter Devos en zijn paard Claire Z. 

 

Het was diezelfde Devos die de spits mocht afbijten en meteen een foutloze ronde afwerkte. Hij kreeg 1 strafpunt omdat hij net de tijdslimiet overschreed. Een hoopgevende prestatie. Intussen was met Ierland een van de favorieten al weggevallen nadat ruiter Sweetnam samen met zijn paard Alejandro ten val kwam.

 

Jérôme Guéry had de opener van Devos blijkbaar goed geanalyseerd, want hij kopieerde zijn prestatie tot in het kleinste detail.  Opnieuw helemaal foutloos, maar hij kreeg ook een strafpuntje omwille van die tijdslimiet.

 

Tot slot was ook Grégory Wathelet aan zet. Hij had bijzonder veel marge, nam zijn tijd en bleef net als zijn landgenoten foutloos. België eindigde in de kwalificatiereeks als 2e na een ongenaakbaar Zweden dat foutloos én telkens binnen de tijd bleef.

 

De teamfinale staat morgen op het programma mét Nederland dat een teleurstellende kwalificatiereeks afwerkte, maar er uiteindelijk wel in slaagde om door te stoten.

Devos: "Nu rustig blijven, we hebben nog niets gewonnen"

Devos kwam als eerste aan de beurt en legde een foutloos parcours af: "Ik ben zeer tevreden, het is ook een mentale beproeving geweest voor ik hier aan de start kon komen. Ik vertrouwde in mijn paard en ze heeft mij heel veel teruggegeven. Als invaller voel je een enorme druk en dat we dit dan kunnen neerzetten, geeft een enorme voldoening."

 

"Er is geen schrapresultaat dus de druk is enorm. Er mag niet veel foutgaan want je hebt toch ook verantwoording af te leggen aan je teamgenoten. We gevoel zit goed, maar we hebben nog niets gewonnen."

 

Wathelet was ook zeer opgelucht na afloop: "De paarden hebben het eigenlijk perfect gedaan. Het is nu aan ons om op dit elan verder te gaan. Morgen moeten onze paarden weer fris zijn want het zijn al zware dagen geweest."

 

"Om binnen de tijd te zijn was niet zo van belang, we wilden vooral zo weinig mogelijk strafpunten krijgen. We hebben getoond dat we er staan, onze paarden zijn in vorm en klaar. Morgen beginnen we weer van 0 en de lat zal hoger liggen, dan moeten we bewijzen dat we ons kunnen meten met de allerbeste landen."

Herbekijk de beurten van Devos, Guéry en Wathelet

Devos: “Grote opluchting, want er was toch een grote druk”

Wathelet: “Alles begint opnieuw van 0 morgen”

Guéry: “Mijn paard was opnieuw uitmuntend”

Teamcompetitie jumping

14:45

2e in kwalificatiereeks

België sluit na een foutloze reeks af als 2e, enkel Zweden deed nog beter. Nederland moest bang afwachten, maar mag uiteindelijk ook mee naar de finale die morgen op het programma staat.

14:37

Gregory Wathelet geeft de finaleplaats niet meer uit handen voor de ruitersploeg

14:36

Knappe prestatie Wathelet

Wathelet neemt zijn tijd en werkt met Nevados S alle hindernissen foutloos af, een uitmuntende prestatie. Hij krijgt 2 strafpuntjes omdat hij net buiten de tijd aankomt. 

14:34

Tijd voor Wathelet

We maken ons op voor het laatste Belgische rondje. Wathelet gaat van start!

14:31

Pessoa is een grote naam in de jumpingwereld, maar met 20 strafpunten laat hij dat niet zien. Brazilië is erbij in de finale, weliswaar zonder overschot na deze beurt.

14:22

Na twee relatief povere beurten begint Maher met redelijk wat druk aan zijn rondje, hij lost het uiteindelijk netjes op met slechts 4 strafpunten. Groot-Brittannië is erbij in de finale. 

14:21

Zweden topfavoriet voor goud

Wat een prestatie zet Zweden hier neer in de kwalificatiereeks. Fredericson is net als zijn landgenoten compleet foutloos. Zweden werkt hier alles af binnen de tijd en zonder fouten, wie kan hen van het goud houden?

14:17

Wathelet zonder druk

Grégory Wathelet hoeft zich niet al te veel zorgen te maken want zelfs met 24 strafpunten is België gewoon zeker van een finaleplek. Enkel een dubbele weigering zou de dromen van de jumpingruiters nog kunnen doorprikken. 

14:15

Na een povere beurt van Zedaya is Argentinië zeker van een finaleplek, het ziet er slecht uit voor Egypte.

14:11

Nog 10

Het is tijd voor de laatste 10 landen en het zou zomaar kunnen dat dit de finalisten zijn. Argentinië staat momenteel nog op kop, maar dat zal niet lang duren. Egypte bijt de spits af.

14:11

Abdelkebir Ouaddar ziet na een weigering en een reeks fouten een mogelijke finaleplaats voor Marokko als sneeuw voor de zon verdwijnen. 21 strafpunten in 1 rit is te veel van het goede. Dit is wel goed nieuws voor Nederland.

14:05

Een nieuwe sterke Mexicaanse prestatie van Patricio Pasquel, maar het zal niet volstaan. De tweede beurt ging de mist in waardoor een plekje in de top 10 er niet in zit.

13:57

Spanning stijgt, laatste groep in aantocht

Ales Opatrny trekt het laatste deel van deze kwalificatiereeks op gang. Hij sluit af met 13 strafpunten en dat zal te weinig zijn om Tsjechië nog richting de finale te loodsen.

13:56

Nederland herpakt zich. Houtzager krijgt 5 strafpunten, dat zijn er dan 18 in totaal. Maar voorlopig staan ze wel pas op een 11e plaats in de tussenstand en dat is onvoldoende voor een finaleplek.

13:54

4e opgave

De meeste landen blijven foutloos en na Ierland zitten ook Israël en Japan niet meer in de wedstrijd. 

13:51

Perfect parcours

Wat een geweldige prestatie van Guéry, hij neemt geen overbodige risico's en komt net als Devos een secondje te laat binnen. België ligt op finalekoers en staat momenteel 3e met 2 strafpunten.

13:50

Ook Jérôme Guéry rijdt foutloos parcours

13:49

Daar is Guéry

Tijd voor onze 2e landgenoot: Jérôme Guéry. Blijft hij net als Devos foutloos?