Ga naar de inhoud
De Belgische ruiters nemen brons mee naar huis.

Brons! Jumpingruiters bezorgen België alsnog een 6e medaille

 za 7 augustus 2021 13:39

De Belgische jumpingruiters hebben dan toch nog een medaille behaald op de Olympische Spelen. Die leek gaan vliegen na de 8 strafpunten van Grégory Wathelet, die als laatste in de piste kwam. Maar de Franse koplopers gingen helemaal de mist in en vallen nog buiten de prijzen. Zweden won het goud na een spannende jump-off tegen de Verenigde Staten.

De Belgen waren vooraf gebrand op een goed resultaat in de teamcompetitie en dat gevoel werd nog wat aangewakkerd na een teleurstellende individuele finale. Pieter Devos, de invaller voor ons land met Claire Z, kwam als eerste de piste in. Hij begon goed aan de competitie met 4 strafpunten nadat hij een balk uit de lepel tikte op een oxer.

 

Jérôme Guery was ons tweede ijzer in het vuur. Quel Homme De Hus sprong al een uitstekend toernooi en dat was nu niet anders. Hij bleef foutloos en na twee combinaties kwam België zo terecht op de vierde plaats, met evenveel strafpunten als de Verenigde Staten en Zweden maar met een tragere tijd.

 

Wathelet wist als derde man dus wat hij moest doen: een foutloze ronde neerzetten. Dat lukte hem niet want hij verzamelde op de rug van Nevados 8 strafpunten na onder andere een fout op de driesprong. Zo leek de medaillehoop voor het Belgische team vervlogen.

 

Zeker omdat daarna de Verenigde Staten en Zweden het bij 4 strafpunten hielden. Frankrijk, met amper 2 strafpunten na 2 combinaties, leek op weg naar goud. Maar bij Penelope Leprevost liep het helemaal fout. Vancouver De Lanlore weigerde twee keer en zo werd ze uitgesloten. Een drama voor Frankrijk, maar in de Belgische box klonk er toch gejuich. Het is niet de mooiste manier om een medaille te winnen, maar het brons was binnen met 12 strafpunten.

BRONS! Belgische ruitersploeg pakt medaille in zinderende slotfase

Zweden wint jump-off tegen Verenigde Staten

De ontlading bij de Belgen was groot maar voor goud werd het nog spannend. Zweden en de Verenigde Staten eindigden elk met 8 strafpunten en moesten in een barrage uitmaken wie er olympisch kampioen werd.

 

Zweden had hier op de Spelen al het meeste indruk gemaakt, maar ook Amerika deed het uitstekende in de barrage. Alle combinaties bleven foutloos en dus kwam het aan op de tijd.  Op basis daarvan mocht de Zweede equipe juichen. De VS, met Jessica Springsteen, moesten vrede nemen met zilver.

Devos, Guéry en Wathelet pronken met brons op het podium in Tokio

Bronzen jumpingploeg: "Dit is historisch, het was een lange weg naar brons"

Finale landencompetitie

14:34

Devos, Guéry en Wathelet pronken met brons op het podium in Tokio

14:02

Wathelet: "Historisch! België wacht hier al 44 jaar op"

13:40

BRONS! Belgische ruitersploeg pakt medaille in zinderende slotfase

13:38

België pakt brons!

De een zijn dood is de andere zijn brood. De Belgen schuiven zo op naar plek drie en hebben een bronzen medaille te pakken!

13:37

Drama voor Frankrijk!

Wat een drama voor de Franse ploeg. Penelope Leprevost wordt uitgesloten na twee weigeringen op de dubbelsprong.

13:35

En ook 4 strafpunten voor Zweden. Voor de Belgen maakt dit niets uit, maar voor goud eventueel wel. Op basis van de tijd springen ze wel over de Verenigde Staten, maar alles zal beslist worden in een barrage.

13:32

VS springt over ons

Amerika komt binnen met 4 strafpunten en is al zeker van een medaille. 

13:30

Er komen nog drie landen in actie. Het is niet mooi, maar voor een medaille is het hopen op foutjes van de rest.

13:30

Jammer! 2 foutjes voor Wathelet in de laatste ronde

13:29

8 strafpunten!

Nog een foutje van Wathelet. De Belgen ronden af met 12 strafpunten. Spat de medailledroom hier uit elkaar?

13:28

Een foutje op de driesprong voor Wathelet. Jammer!

13:27

Daar is Wathelet!

De spanning stijgt! Nevados S komt de ring in.

13:26

Maikel van der Vleuten kan Nederland niet in de medaillerace houden. Hij klokt af op 8 strafpunten. Een totaal van 17 strafpunten zal normaal niet volstaan voor het podium.

13:25

Pijnlijk voor Deusser

Daniel Deusser kent niet zijn beste rit. Hij komt volledig verkeerd uit op de driesprong en Killer Queen kan onmogelijk nog over de tweede hindernis raken. Na de weigering neemt Deusser afscheid van de Spelen.

13:23

Daniel Deusser, de nummer 1 van de wereld, komt de piste in. Blijft hij foutloos?

13:19

Ook Pedro Veniss blijft niet foutloos voor Brazilië. Daarna beginnen we toch aan de landen die echt nog meespelen.

13:17

De Britten weten dat het niets meer uitmaakt en komen niet in actie. Ben Maher laat zijn paard Explosion W rusten. Steve Guerdat doet dat wel, maar ook hij zal de meubelen voor zijn land niet meer kunnen redden.

13:14

Ook een laatste ronde om snel te vergeten voor Argentinië: 22 strafpunten voor Albarracin.