Brons! Jumpingruiters bezorgen België alsnog een 6e medaille

  De Belgische jumpingruiters hebben dan toch nog een medaille behaald op de Olympische Spelen. Die leek gaan vliegen na de 8 strafpunten van Grégory Wathelet, die als laatste in de piste kwam. Maar de Franse koplopers gingen helemaal de mist in en vallen nog buiten de prijzen. Zweden won het goud na een spannende jump-off tegen de Verenigde Staten.

  De Belgen waren vooraf gebrand op een goed resultaat in de teamcompetitie en dat gevoel werd nog wat aangewakkerd na een teleurstellende individuele finale. Pieter Devos, de invaller voor ons land met Claire Z, kwam als eerste de piste in. Hij begon goed aan de competitie met 4 strafpunten nadat hij een balk uit de lepel tikte op een oxer.

   

  Jérôme Guery was ons tweede ijzer in het vuur. Quel Homme De Hus sprong al een uitstekend toernooi en dat was nu niet anders. Hij bleef foutloos en na twee combinaties kwam België zo terecht op de vierde plaats, met evenveel strafpunten als de Verenigde Staten en Zweden maar met een tragere tijd.

   

  Wathelet wist als derde man dus wat hij moest doen: een foutloze ronde neerzetten. Dat lukte hem niet want hij verzamelde op de rug van Nevados 8 strafpunten na onder andere een fout op de driesprong. Zo leek de medaillehoop voor het Belgische team vervlogen.

   

  Zeker omdat daarna de Verenigde Staten en Zweden het bij 4 strafpunten hielden. Frankrijk, met amper 2 strafpunten na 2 combinaties, leek op weg naar goud. Maar bij Penelope Leprevost liep het helemaal fout. Vancouver De Lanlore weigerde twee keer en zo werd ze uitgesloten. Een drama voor Frankrijk, maar in de Belgische box klonk er toch gejuich. Het is niet de mooiste manier om een medaille te winnen, maar het brons was binnen met 12 strafpunten.

  BRONS! Belgische ruitersploeg pakt medaille in zinderende slotfase

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Zweden wint jump-off tegen Verenigde Staten

  De ontlading bij de Belgen was groot maar voor goud werd het nog spannend. Zweden en de Verenigde Staten eindigden elk met 8 strafpunten en moesten in een barrage uitmaken wie er olympisch kampioen werd.

   

  Zweden had hier op de Spelen al het meeste indruk gemaakt, maar ook Amerika deed het uitstekende in de barrage. Alle combinaties bleven foutloos en dus kwam het aan op de tijd.  Op basis daarvan mocht de Zweede equipe juichen. De VS, met Jessica Springsteen, moesten vrede nemen met zilver.

  Devos, Guéry en Wathelet pronken met brons op het podium in Tokio

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Bronzen jumpingploeg: "Dit is historisch, het was een lange weg naar brons"

  Finale landencompetitie

  1. 14 uur 34. Devos, Guéry en Wathelet pronken met brons op het podium in Tokio.

   Devos, Guéry en Wathelet pronken met brons op het podium in Tokio

  2. 14 uur 02. Wathelet: "Historisch! België wacht hier al 44 jaar op".

   Wathelet: "Historisch! België wacht hier al 44 jaar op"

  3. 13 uur 40. BRONS! Belgische ruitersploeg pakt medaille in zinderende slotfase.

   BRONS! Belgische ruitersploeg pakt medaille in zinderende slotfase

  4. 13 uur 38. België pakt brons! De een zijn dood is de andere zijn brood. De Belgen schuiven zo op naar plek drie en hebben een bronzen medaille te pakken! .
  5. 13 uur 37. Drama voor Frankrijk! Wat een drama voor de Franse ploeg. Penelope Leprevost wordt uitgesloten na twee weigeringen op de dubbelsprong. .
  6. 13 uur 35. En ook 4 strafpunten voor Zweden. Voor de Belgen maakt dit niets uit, maar voor goud eventueel wel. Op basis van de tijd springen ze wel over de Verenigde Staten, maar alles zal beslist worden in een barrage. .
  7. 13 uur 32. VS springt over ons. Amerika komt binnen met 4 strafpunten en is al zeker van een medaille.  .
  8. 13 uur 30. Er komen nog drie landen in actie. Het is niet mooi, maar voor een medaille is het hopen op foutjes van de rest. .
  9. 13 uur 30. Jammer! 2 foutjes voor Wathelet in de laatste ronde.

   Jammer! 2 foutjes voor Wathelet in de laatste ronde

  10. 13 uur 29. 8 strafpunten! Nog een foutje van Wathelet. De Belgen ronden af met 12 strafpunten. Spat de medailledroom hier uit elkaar? .
  11. 13 uur 28. Een foutje op de driesprong voor Wathelet. Jammer! .
  12. 13 uur 27. Daar is Wathelet! De spanning stijgt! Nevados S komt de ring in. .
  13. 13 uur 26. Maikel van der Vleuten kan Nederland niet in de medaillerace houden. Hij klokt af op 8 strafpunten. Een totaal van 17 strafpunten zal normaal niet volstaan voor het podium. .
  14. 13 uur 25. Pijnlijk voor Deusser. Daniel Deusser kent niet zijn beste rit. Hij komt volledig verkeerd uit op de driesprong en Killer Queen kan onmogelijk nog over de tweede hindernis raken. Na de weigering neemt Deusser afscheid van de Spelen. .
  15. 13 uur 23. Daniel Deusser, de nummer 1 van de wereld, komt de piste in. Blijft hij foutloos? .
  16. 13 uur 19. Ook Pedro Veniss blijft niet foutloos voor Brazilië. Daarna beginnen we toch aan de landen die echt nog meespelen. .
  17. 13 uur 17. De Britten weten dat het niets meer uitmaakt en komen niet in actie. Ben Maher laat zijn paard Explosion W rusten. Steve Guerdat doet dat wel, maar ook hij zal de meubelen voor zijn land niet meer kunnen redden. .
  18. 13 uur 14. Ook een laatste ronde om snel te vergeten voor Argentinië: 22 strafpunten voor Albarracin. .
  19. 13 uur 13. We zijn klaar voor het slot. Dit is het hoogtepunt van de landencompetitie: de laatste combinatie van elk land. We komen als 7e in actie omdat we voorlopig op plek 4 staan. .
  20. 12 uur 59. Op 1 combinatie van het einde staan de Belgen op plek 4. Frankrijk staat op plaats 1 met 2 strafpunten, daarna hebben er 3 landen 4 strafpunten. Maar België heeft voorlopig de traagste tijd van die landen. .